Για το ωραίο στη μουσική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Για το ωραίο στη μουσική

Eduard Hanslik

Στο κλασικό και από πολλές απόψεις ανατρεπτικό αυτό βιβλίο, που για πρώτη φορά μεταφράζεται στα ελληνικά, ο μεγαλύτερος μουσικοκριτικός του 19ου αιώνα προσπαθεί ουσιαστικά να απαντήσει στο καίριο ερώτημα κάθε μουσικής αισθητικής: πώς διασφαλίζονται "αντικειμενικές", δηλαδή διυποκειμενικά και διαχρονικά έγκυρες κρίσεις για τη μουσική και τα μουσικά έργα; Με γραφή που κινείται μεταξύ "πολεμικής" ειρωνείας και επιστημονικής νηφαλιότητας, ο συγγραφέας στρέφει τα πυρά του ενάντια στη ρομαντική αισθητική του συναισθήματος και την ιδεαλιστική αισθητική του περιεχομένου, υποστηρίζοντας ότι η κρίση μας για τα μουσικά έργα δεν μπορεί να είναι δεσμευτική όσο θεμελιώνεται στις ατομικές ή συλλογικές αντιδράσεις του συναισθήματος ή στη (μόνο έμμεση) γνώση των πιθανών περιεχομένων που η μουσική υποτίθεται ότι εκθέτει συμβολικά. Η έννοια του "μουσικά ωραίου" και ο προκλητικός για την εποχή ισχυρικός ότι "το περιεχόμενο της μουσικής είναι ηχητικά κινούμενες μορφές" έρχονται να ανατρέψουν τις καθιερωμένες αντιλήψεις για τη μουσική και να ανοίξουν το δρόμο σε ιδέες και αισθητικές τάσεις που δέσποσαν στον 20ό αιώνα. Από την εποχή που πρωτοδημοσιεύτηκε προκαλεί διενέξεις και ετερόκλητες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, ενώ το πρόβλημα για τις αισθητικές αξίες που έμμεσα θίγεται σ΄ αυτό αναδεικνύει μια πάντοτε επίκαρη διάστασή του. Στο εκτενές επίμετρο επιχειρείται ένας κριτικός σχολιασμός των τρεχουσών απόψεων γύρω από το κείμενο και εξετάζονται διάφορες προοπτικές κατανόησής του.

Μάρκος Τσέτσος (Μεταφραστής)

Ο Μάρκος Τσέτσος (γεν. 1968) είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει φιλοσοφία της μουσικής και ενορχήστρωση. Ως αρχιμουσικός, απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατσρίου της Αγ. Πετρούπολης, έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες ορχήστρες των Αθηνών (Κ.Ο.Α, Συμφωνική της EPT - Ορχήστρα Δωματίου της Ε.Λ.Σ., Καμεράτα). Ως κιθαριστής, μαθητής του Δημ. Φάμπα, βραβεύτηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς και ηχογράφησε τέσσερις συνολικά δίσκους βινιλίου και ακτίνας. ΄Εχει δημοσιεύσει το βιβλίο Βούληση και ήχος. Η μεταφυσική της μουσικής στη φιλοσοφία του Σοπενχάουερ (Εστία, 2004) και μεταφράσει για πρώτη φορά στα ελληνικά τα κλασικά κείμενα "Αισθητική της μουσικής του Χέγκελ" (Εστία, 2002) και "Για το ωραίο στη μουσική του Χάνσιλκ (Εξάντας, 2003).

Eduard Hanslik

Eduard Hanslik (Συγγραφέας)

Ο Eduard Hanslick (1825-1904), Αυστριακός τσεχικής καταγωγής, υπήρξε μουσικός επιμελητής της Wiener Zeitung και μουσικός κριτικός στις εφημερίδες Die Presse (1855-1864) και Die Neue Freie Presse (1864-1895). Δίδαξε Ιστορία και Αισθητική της Μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (1856-1895). Καθιερώθηκε ως ο κατεξοχήν αντίπαλος της αισθητικής της "Νεογερμανικής Σχολής" των Richard Wagner και Franz Liszt, ενώ το όνομά του συνδέθηκε από τους αντιπάλους του βαγκνερισμού με τη μουσική φυσιογνωμία του Johannes Brahms, Το μοναδικό αισθητικό του κείμενο Για το ωραίο στη μουσική γνώρισε όσο ζούσε συνολικά εννέα εκδόσεις, και εντυπωσιακά πολλές μετά το θάνατό του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
194
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.302 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση