Για μια επαναστατική κριτική της τέχνης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Για μια επαναστατική κριτική της τέχνης

Guy Debord

"Δεν πρέπει κανείς να έχει ρεφορμιστικές αυταπάτες σχετικά με το θέαμα, ότι δηλαδή μπορεί κάποια μέρα να βελτιωθεί από τα μέσα- διορθωμένο από τους ίδιους τους ειδικούς του, υπό τον υποτιθέμενο έλεγχο μιας καλύτερα πληροφορημένης κοινής γνώμης: αυτό θα ισοδυναμούσε με την οπισθοχώρηση των επαναστατών σε μια απλή επαναστατική τάση, ή στο φαίνεσθαι μιας τάσης, σ΄ ένα παιχνίδι το οποίο σαφώς δεν πρέπει να παίξουμε. Ένα παιχνίδι που πρέπει να απορρίπτουμε σταθερά στο όνομα
των θεμελιωδών απαιτήσεων του επαναστατικού σχεδίου, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παράγει μια αισθητική, αφού βρίσκεται ήδη πέρα από τη σφαίρα της αισθητικής. Το ζήτημα είναι να κάνουμε μια επαναστατική κριτική ολόκληρης της τέχνης και όχι μια κριτική της επαναστατικής τέχνης".

Guy Debord

Guy Debord (Συγγραφέας)

Ο Γκυ Ντεμπόρ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1931. Μέλος του κινήματος των λετριστών μεταξύ 1951-52 (σχεδόν από τα δεκαεννιά του), συμμετείχε στις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου της Αλγερίας και υπήρξε επίσης, για σύντομο διάστημα, μέλος της ομάδας "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα". Μεταξύ 1954-57 συνεργάστηκε με έντυπα στα οποία δημοσιεύονταν οι έρευνες του κινήματος ("Potlatch", "Ion", "Les levres nues", "Internationale Letriste"). Όταν οι λετριστές διασπάστηκαν σε τάσεις, εξαιτίας της κίνησης για το "ξεπέρασμα της τέχνης", έλαβε μέρος στη δημιουργία των "Καταστασιακών", με την ίδρυση της Καταστασιακής Διεθνούς (Internationale Situationniste), το 1957. Σε σύγκριση με τον καλλιτεχνικο-διανοούμενο χώρο των λετριστών, οι καταστασιακοί αποκτούν έναν πιο ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό στις αρχές της δεκαετίας του '60. Το έργο του Ντεμπόρ, "Η κοινωνία του θεάματος" (1967), στο οποίο διαγράφεται με ριζοσπαστικούς όρους η παρακμή του ύστερου καπιταλισμού, μαζί με την "Επανάσταση της καθημερινής ζωής" του Ραούλ Βανεγκέμ, ασκούν τον πιο καθοριστικό ρόλο στην εξέγερση του γαλλικού Μάη του '68. Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο, ως ενσαρκωτής της εναντίωσης στον κινηματογράφο ως θέαμα, ο Ντεμπόρ γυρίζει τις ταινίες: "Hurlements en faveur de Sade" ["Ουρλιαχτά για χάρη του Σαντ"], ταινία μεγάλου μήκους χωρίς καθόλου εικόνες, με αποσπάσματα διαλόγων διάρκειας 20΄ διάσπαρτα μέσα σε 60΄ σιωπής, 1952, "Sur le passage de quelques personnes a travers une assez courte unite de temps" ["Σχετικά με το πέρασμα ορισμένων προσώπων μέσα από μια αρκετά μικρή χρονική ενότητα"], μικρού μήκους, 20΄, 1959, "Critique de la separation" ["Κριτική του διαχωρισμού"], μικρού μήκους, 20΄, 1961, "La Societe du spectacle" ["Η κοινωνία του θεάματος"], 1973, "In girum imus nocte et consumimur igni" ["Γυρνάμε μέσ' στη νύχτα, καταναλωμένοι απ' τη φωτιά"], 1978, "Guy Debord, son art, son temps" ["Γκυ Ντεμπόρ, η τέχνη και η εποχή του", αυτοβιογραφικό "φιλμ-σαμποτάζ" πάνω στη ζωή του, από κοινού με την Brigitte Cornand, για το Canal Plus], 1994. Έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του (αυτοπυροβολήθηκε), στο αγρόκτημά του, στο Σαμπώ της κεντρικής Γαλλίας, στις 30 Νοεμβρίου 1994.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
14
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.035 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση