Ghika και η ευρωπαϊκή πρωτοπορία του μεσοπολέμου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ghika και η ευρωπαϊκή πρωτοπορία του μεσοπολέμου

Jean-Pierre De Rycke

Ν. Π. Παΐσιος

60.29€ -10% 54.26€

Συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από το θάνατο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (26 Φεβρουαρίου 1906 - 3 Σεπτεμβρίου 1994), διάστημα ικανό και αναγκαίο για να αρχίσει η συστηματική και ψύχραιμη, κριτική αποτίμηση του έργου του. Τώρα που, με τη χρονική απόσταση και αποστασιοποίηση, τα πράγματα έχουν κατασταλάξει, πρέπει να ξεκινήσει η διαλογή, αξιολόγηση και ανάδειξη των ζώντων στοιχείων, η σκιαγράφηση σχέσεων, ακολουθιών, εξαρτήσεων, ανταλλαγών, επαγωγών, όλων όσων γενικότερα χαρτογραφούν την πορεία του Γκίκα. Ο Άγγελος Δεληβορριάς είχε την εμπνευσμένη ιδέα να μελετηθεί η πρώτη εικοσιπενταετία της δημιουργίας του Γκίκα, η οποία περιλαμβάνει την παρισινή του μαθητεία στους μεγάλους δασκάλους του μοντερνισμού και την επιστροφή του στην πατρίδα, όπου θα γίνει η βαθμιαία έκφανση του προσωπικού ζωγραφικού του ιδιώματος. Παρ` όλο που για τη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχουν ήδη τα απαραίτητα εργαλεία, όπως ο πλήρης κατάλογος του ζωγραφικού έργου 1921-1940, πρόκειται για μια εν πολλοίς αγνοημένη ή έστω τοποθετημένη στο περιθώριο, φάση της συνολικής πορείας του Γκίκα στην τέχνη. Ο τόμος ``Ο Γκίκας και η ευρωπαϊκή πρωτοπορία του Μεσοπολέμου`` έρχεται να καλύψει αυτή την ανεπάρκεια. (. . .)


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Αντώνης Φωστιέρης

Αντώνης Φωστιέρης (Μεταφραστής)

Ο Αντώνης Φωστιέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Κατάγεται από την Αμοργό, νησί των Κυκλάδων. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, και Ιστορία Δικαίου στο Παρίσι. Άρχισε να γράφει ποίηση από δώδεκα χρονών, ενώ το πρώτο του βιβλίο το εξέδωσε σε ηλικία δεκαοκτώ ετών. Από το 1974 ως το 1976 εξέδιδε το περιοδικό "Η Νέα Ποίηση". Εφτά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στο εξωτερικό, ενώ πολλά ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και εφημερίδες και έχουν περιληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Σε διάφορα έντυπα έχουν δημοσιευτεί δοκίμια, κριτικές και μεταφράσεις του. Έχει μεταφράσει επίσης βιβλία των: Max Jacob, Boris Bian και Henry Miller. Σε συνεργασία με τον Θανάση Νιάρχο: διηύθυνε επί εφτά χρόνια την ετήσια ανθολογία ("Ποίηση" "Ποίηση ΄75" - "Ποίηση ΄81 ") και από τον Ιανουάριο του 1981 εκδίδει και διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό "Η Λέξη". Το 1993 τιμήθηκε με το διεθνές ποιητικό βραβείο Καβάφη και το 1998 για τη συλλογή του "Η σκέψη ανήκει στο πένθος" με το βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου του Δήμου Αθηναίων.

Τζούντι Γιαννακοπούλου (Μεταφραστής)


Μαρία Κουμπούρα (Μεταφραστής)


John Leatham (Μεταφραστής)


Αιμιλία Μωραΐτη

Αιμιλία Μωραΐτη (Μεταφραστής)

Η Αιμιλία Μωραϊτη είναι γραφίστας, εικονογράφος και παραμυθάς, γιατί μαζί με τα παραμύθια ταξιδεύουν τα όνειρα και οι ελπίδες. Έχει μεγαλώσει στην πατρίδα του Οδυσσέα, την πανέμορφη Ιθάκη. Τα παιδία αποτελούν πηγή έμπνευσης και χαράς για αυτήν. Οι ήρωες των έργων της είναι αισιόδοξοι, με απορίες και ενθουσιασμό για τη ζωή. Αυτό που τελικά μετράει είναι ότι προσπαθούν για να κερδίσουν όλα όσα ονειρεύονται.

Κώστας Μανώλης (Φωτογράφος)


Σταύρος Ψηρούκας (Φωτογράφος)


Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας

Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας (Ζωγράφος)

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας (Αθήνα 1906 - 1994) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου του 1906. Από μικρός έδειξε ιδιαίτερη κλίση στο σχέδιο και έτσι, μαθητής ακόμα, πήρε μαθήματα ζωγραφικής από τον Κωνσταντίνο Παρθένη. Το 1922 πήγε στο Παρίσι, όπου παράλληλα με τις σπουδές του στη γαλλική φιλολογία και την αισθητική στη Σορβόνη, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής και χαρακτικής στην Academie Ranson, με δασκάλους τον Bissiere και τον Δ. Γαλάνη. Το 1934, καταξιωμένος ήδη καλλιτέχνης, εγκατέλειψε το Παρίσι και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Στα 1935 - 1937 συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Πικιώνη, τον ποιητή Παπατζώνη και το σκηνοθέτη Καραντινό στην έκδοση του περιοδικού Το Τρίτο Μάτι. Το 1941 εξελέγη καθηγητής στην έδρα του Σχεδίου της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, όπου και δίδαξε έως το 1958. Το 1973 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το 1979 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1986 εξελέγη μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου. Ο Χατζηκυριάκος - Γκίκας εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε ακόμη με τη γλυπτική, τη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, με τη σκηνογραφία, ενώ έδωσε πολλές διαλέξεις και δημοσίευσε μελέτες και άρθρα για την αρχιτεκτονική και την αισθητική, καθώς και δοκίμια για την ελληνική τέχνη.

Jean-Pierre De Rycke (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ν. Π. Παΐσιος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Κριτσέλη - Προβίδη (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
256
Διαστάσεις:
30x25
Βάρος:
1.907 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση