φυλο@ερευνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

φυλο@ερευνα

Κείμενα θεωρίας του φύλου από τη Γερμανία

Συλλογικό έργο

Katharina Walgenbach

Gabriele Jahnert

18.80€ -27% 13.72€
Το Κέντρο Διατμηματικών Σπουδών Φύλου στο Πανεπιστήμιο Ηumboldt του Βερολίνου έχει αναπτύξει ένα μοναδικό προφίλ στην έρευνα και τη θεωρία σε σχέση με άλλα γερμανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Διακρίνεται για τον διεπιστημονικό και θεωρητικό τρόπο προσέγγισης, για την έρευνα του φύλου ως αλληλεξαρτώμενης κατηγορίας, για τον προσανατολισμό του στη μετάδοση της γνώσης και την πρακτική εφαρμογή της. Για τον συλλογικό αυτό τόμο επιλέξαμε άρθρα στα οποία ερευνήτριες από διάφορα πεδία της επιστήμης αφενός κάνουν μια εισαγωγή στη θεώρηση της έννοιας του φύλου στους τομείς ενδιαφέροντός τους -σώμα, ταυτότητα, σεξουαλικότητα, βία/εξουσία, δίκαιο, εργασία και παγκοσμιοποίηση-, αφετέρου καταγράφουν την ιστορική εξέλιξη των εννοιών που πραγματεύονται, ενώ τις συνδέουν και με επίκαιρες πολιτικές και επιστημονικές συζητήσεις. Η παρούσα έκδοση βασίστηκε στα βιβλία: Christina von Braun, Inge Stephan (Hrsg.), "Gender@Wissen. Ein Handbuch der Gender-Theorien", Bohlau Verlag Koln, Weimar, Wien, 2005. Katharina Walgenbach, Gabriele Dietze, Antje Hornscheidt, Kerstin Palm, "Gender als interdependente Kategorie", Verlag Barbara Budrich, Opladen & Farmington Hills, 2007. Δύο από τα άρθρα γράφτηκαν ειδικά για την ελληνική έκδοση.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Katharina Walgenbach (Συγγραφέας)

Η Καταρίνα Βάλγκενμπαχ (Katharina Walgenbach) είναι δρ Παιδαγωγικής και έχει κάνει postdoc στο Πανεπιστήμιο Justus-Liebig του Giessen. Το 2004-2005 εργάστηκε ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Διεπιστημονικών Σπουδών Φύλου (Zentrum fur Transdisziplinare Geschlechterstudien) του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου. Έχει κάνει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου και έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα με τίτλο "Φύλο και Διεθνής Ανάπτυξη" από το Πανεπιστήμιο του Warwick. Επιλεγμένη δημοσίευση: "Die Weisse Frau als Tragerin deutscher Kultur - Koloniale Diskurse uber Geschlecht, "Rasse" und Klasse im Kaiserreich" Campus Verlag, Φρανκφούρτη/Νέα Υόρκη, 2005.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Gabriele Jahnert (Συγγραφέας)

Η Γκαμπριέλε Γένερτ (Gabriele Jahnert είναι δρ Φιλολογίας, διευθύντρια από το 1991 του Κέντρου Διατμηματικής Γυναικείας Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Ηιιπιοοίάτ του Βερολίνου, από το 2003 του Κέντρου Διατμηματικών Σπουδών Φύλου στο ίδιο πανεπιστήμιο, όπου συνέβαλε στην ίδρυση μεταπτυχιακού τμήματος Σπουδών Φύλου. Τομείς εργασίας της: ιστορία της επιστήμης και των φύλων· επιστημονικοπολιτικές παρεμβάσεις για την καθιέρωση της έρευνας για το φύλο και της πολιτικής ισότητας. Από τις τελευταίες δημοσιεύσεις της: Ulrike Auga, Claudia Bruns, Levke Harders, Gabriele Jahnert (επιμ.), "Das Geschlecht der Wissenschaften. Zur Geschichte von Akademikerinnen im 19. und 20. Jahrhundert", Φρανκφούρτη 2010.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Heike Jensen (Συγγραφέας)

Η Χάικε Γένζεν (Heike Jensen) είναι δρ Φιλολογίας, καθηγήτρια Σπουδών Φύλου στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου· τομείς εργασίας: ιστορία της φεμινιστικής θεωρίας, θεωρία των ΜΜΕ, παγκοσμιοποίηση· σημαντικότεροι τομείς έρευνας: προφίλ των ροκ σταρ, γυναικείες οργανώσεις στην κοινωνία της πληροφορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Christine Kunzel (Συγγραφέας)

Η Κριστίνε Κίντσελ (Christine Kunzel) είναι δ ρ Φιλολογίας και διδάσκει στο 2ο Ινστιτούτο Γερμανικής Φιλολογίας (Institut fur Germanistik II) του Πανεπιστημίου του Αμβούργου· έχει δημοσιεύσει κείμενα για τη λογοτεχνία και το δίκαιο, για την κωδικοποίηση της βίας στη σχέση των φύλων, και ιδιαίτερα για τις μορφές αναπαράστασης της σεξουαλικής βίας- από τα τελευταία έργα της: "Vergewaltigungslekturen. Zur Codierung sexueller Gewalt in Literatur und Recht" (2003) και, ως επιμελήτρια, ο συλλογικός τόμος: "Unzucht - Notzucht - Vergewaltigung. Deutungen und Definitionen sexueller Gewalt von der Aufklarung bis heute" (2003).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Susanne Baer (Συγγραφέας)

Η Σουζάνε Μπερ (Susanne Baer) είναι καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου και Σπουδών Φύλου στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Department of Legal Studies του CEU της Βουδαπέστης. Είναι επίσης διευθύντρια του Gender- KompetenzZentrum (www.genderkompetenz.info). Βασικοί τομείς της έρευνας της είναι η διεπιστημονική έρευνα του δικαίου, το νομικό καθεστώς σχετικά με τις διακρίσεις, τα θεμέλια των σπουδών φύλου και η πολιτική και η θεωρία της επιστήμης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Irmela Marei Kruger - Furhoff (Συγγραφέας)

Η Ιρμέλα Μαράι Κρίγκερ-Φίρχοφ (Irmela Marei Kruger - Furhoff) είναι δρ Φιλολογίας, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, επιστημονική συνεργάτης στο postdoc κολέγιο "Ασθένεια και φύλο" (Krankheit und Geschlecht) στο Πανεπιστήμιο του Greifswald· έχει δημοσιεύσει κείμενα για τη λογοτεχνία του 18ου-21ου αιώνα, για τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στη λογοτεχνία, στην αισθητική, στην τέχνη και στην ιατρική, καθώς και για την ιστορία του πολιτισμού και την ποιητική της μεταμόσχευσης· από τα τελευταία έργα της: "Literarische Intellektualitat in der Mediengesellschaft" (2000, με τον Hartmut Eggert κ.ά.), "Der versehrte Korper. Revisionen des klassizistischen Schonheitsideals" (2001), "Askese. Geschlecht und Geschichte der Selbstdisziplinierung" (2004, με την Tanja Nusser).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Claudia Breger (Συγγραφέας)

Η Κλαούντια Μπρέγκερ (Claudia Breger) είναι επίκουρη καθηγήτρια Γερμανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα (Bloomington), Adjunct Assistant Professor of Communication and Culture und Cultural Studies· έχει δημοσιεύσει κείμενα για τη γερμανόφωνη λογοτεχνία και τον πολιτισμό του 17ου-20ού αιώνα, για τη θεωρία της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, τις σπουδές φύλου, τις μετα-αποικιακές σπουδές, τις queer studies.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Hildegard Maria Nickel (Συγγραφέας)

Η Χίλντεγκαρνχ Μαρία Νίκελ (Hildegard Maria Nickel) είναι καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας (Institut fur Sozialwissenschaften) του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου. Το 1994 διακρίθηκε με το βραβείο Helge-Pross και το διάστημα 1993-2002 διετέλεσε επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Διεπιστημονικής Γυναικείας Έρευνας (Zentrum fur Interdisziplinare Frauenforschung) στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Βασικοί τομείς της έρευνάς της είναι η κοινωνιολογία της εργασίας και των σχέσεων των φύλων, οι διαδικασίες μετάλλαξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Inge Stephan (Συγγραφέας)

Η Ίνγκε Στέφαν (Inge Stephan) είναι καθηγήτρια Νεότερης Γερμανικής Λογοτεχνίας και Ζητημάτων Φύλου στη Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου· έχει δημοσιεύσει κείμενα για τη γερμανική λογοτεχνία του 18ου-20ού αιώνα, για τη γυναικεία έρευνα, τη φεμινιστική λογοτεχνία και τις σπουδές φύλου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Christina Von Braun (Συγγραφέας)

Η Κριστίνα φον Μπράουν (Christina von Braun) είναι καθηγήτρια Επιστημών του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, θεωρητική του πολιτισμού, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Βασικοί τομείς της έρευνάς της: φύλο, ΜΜΕ, θρησκεία και νεωτερικότητα, ιστορία του αντισημιτισμού- έχει κάνει πάνω από πενήντα ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές ταινίες για θέματα ιστορίας του πολιτισμού, έχει γράψει πολυάριθμα βιβλία και δοκίμια για τη μεταβαλλόμενη σχέση ανάμεσα στην ιστορία του πνεύματος και τους έμφυλους ρόλους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Antje Hornscheidt (Συγγραφέας)

Η Άντγε Χόρνσαϊντ (Antje Hornscheidt) είναι επίκουρη καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ινστιτούτο Βόρειας Ευρώπης (Nordeuropa-Institut) του Πανεπιστημίου Ηumboldt του Βερολίνου- έχει δημοσιεύσει κείμενα για τη γλώσσα και την ταυτότητα, τη γλώσσα ως πράξη, τη γλώσσα και το φύλο, τη γλώσσα και τις διακρίσεις, την εκμάθηση της γλώσσας και την ανάλυση Λόγων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Μεϊτάνη (Μεταφραστής)


Μαρία Στρατηγάκη

Μαρία Στρατηγάκη (Επιμέλεια)

Η Μαρία Στρατηγάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει σπουδάσει οικονομικά και κοινωνιολογία στην Ελλάδα και τη Γαλλία.Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα θέματα φύλου και κοινωνικής πολιτικής και στις δημόσιες πολιτικές για την ισότητα των φύλων. Εργάστηκε στη Μονάδα Ίσων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1991-1999) και ως Γενική Διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (1999-2002). Είναι επιστημονική υπεύθυνη του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος EQUAPOL, για την ένταξη της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές σε οκτώ χώρες, και συμμετέχει σε διακρατικά ερευνητικά προγράμματα του Κέντρου Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕ.Κ.ΜΟ.ΚΟ.Π.)

Ντίνα Βαΐου (Επιμέλεια)

Η Ντίνα Βαΐου είναι καθηγήτρια στον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα, οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι εισηγήσεις σε συνέδρια περιλαμβάνουν: τη φεμινιστική κριτική της μελέτης της πόλης, τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά των τοπικών αγορών εργασίας, με έμφαση στις λειτουργίες του άτυπου τομέα, τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στις πόλεις της νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα της μετανάστευσης γυναικών. Μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών European Planning Studies, European Journal of Women΄s Studies, Social and Cultural Geography, Γεωγραφίες.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
348
Διαστάσεις:
24χ16
Βάρος:
0.745 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση