Φιλμογραφία του ελληνικού κινηματογράφου 1914-2007
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Φιλμογραφία του ελληνικού κινηματογράφου 1914-2007

Στάθης Βαλούκος

[...] Με την προτροπή του εκδότη και ιστορικού Γιάννη Σολδάτου, βελτίωσα τη μορφή του βιβλίου, ώστε η νέα έκδοση να συμπληρώσει τις δυο προηγούμενες. Η μορφή και το περιεχόμενο της ύλης προσαρμόστηκαν στον τύπο που χρησιμοποιεί ο Haliwell στους οδηγούς του, έτσι ώστε το βιβλίο να αποτελέσει έναν πλήρη, αξιόπιστο οδηγό της φιλμογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου. Στη διάρθρωση της ύλης χρησιμοποίησα το γνωστό και καθιερωμένο σε όλους τους κινηματογραφικούς οδηγούς σύστημα λεξικογράφησης. Οι ταινίες είναι ταξινομημένες κατ` απόλυτη αλφαβητική σειρά τίτλων, ώστε να αποτελούν λήμματα ενός λεξικού ταινιών. Όσες διαθέτουν ξενόγλωσσο τίτλο -και είναι όλο και περισσότερες τα τελευταία χρόνια- ταξινομούνται ανάλογα με την εκφώνηση του τίτλου τους στην ελληνική γλώσσα. Σε μερικά φιλμ, όπου στάθηκε δυνατό, προηγείται του τίτλου η διαφημιστική προαγγελία ή το σλόγκαν της ταινίας, όπως έχει καταγραφεί σε αφίσες, αφισέτες, και διαφημιστικές καταχωρήσεις στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Κάτω από τον τίτλο υπάρχουν τρεις ενδείξεις. Η πρώτη αφορά το έτος παραγωγής της ταινίας. Η δεύτερη το χρώμα και το σύστημα προβολής· σημειώνονται το σινεμασκόπ, το Digital και το ηχητικό σύστημα Dolby. Η τρίτη αφορά τη χρονική διάρκεια της ταινίας σε πρώτα λεπτά προβολής. Ακολουθούν τα ζενερίκ με συντομογραφίες (προτάσσεται η παραγωγός εταιρεία) και τα ονόματα των συντελεστών, στα οποία κρατήθηκε η ορθογραφία της εποχής. Ο προσδιορισμός και η αναφορά του είδους της ταινίας, καθώς και μια σύντομη αλλά περιεκτική ανάπτυξη της πλοκής ή του θέματος ολοκληρώνουν την παρουσίαση. Όπου το έργο έχει θεατρική ή λογοτεχνική καταγωγή ή η ταινία είναι σημαντική για την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου ή αναφέρεται στη ζωή και τη δράση ιστορικών προσωπικοτήτων, το καστ συμπληρώνεται με τα ονόματα των ρόλων. Στις σημαντικότερες υπάρχουν επίσης σύντομα σχόλια-αναφορές του συγγραφέα, καθώς και χαρακτηριστικά αποσπάσματα κριτικής, ώστε να βλέπουμε πώς έγιναν δεκτές και πώς αντιμετωπίστηκαν στην εποχή τους. Σε κάποιες άλλες ταινίες, προσεκτικά διαλεγμένες ώστε να θεωρούνται αντιπροσωπευτικές διαφόρων κινηματογραφικών ειδών, θα βρείτε χαρακτηριστικές ατάκες από τα σενάριά τους, με τρόπο ώστε να υπενθυμίζουν στον αναγνώστη μερικές από τις καλύτερες στιγμές τους, αλλά και να δίνουν πιο ολοκληρωμένα το στίγμα του θέματος. Τέλος στο παράρτημα του βιβλίου, υπάρχει ο κλασικός πίνακας εισιτηρίων ανά σεζόν.
Πιστεύω ότι το βιβλίο με όλα αυτά εμπλουτίστηκε και έγινε περισσότερο περιεκτικό, εύχρηστο κι ενημερωμένο. Δε διστάζω να παραδεχτώ ενδεχόμενες ελλείψεις, αλλά είναι αναπόφευκτες. Ποιος ερευνητής εξάλλου δικαιούται της αλαζονείας του ισχυρισμού πως έχει επιτύχει το 100% του στόχου του. Νομίζω όμως ότι η πληρότητα και εγκυρότητα των πληροφοριών βρίσκονται στο ανθρωπίνως ανώτερο δυνατό σημείο. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Στάθης Βαλούκος

Στάθης Βαλούκος (Συγγραφέας)

Ο Στάθης Βαλούκος ξεκίνησε ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, μια εκ των οποίων τιμήθηκε με το βραβείο ποιότητας του ΥΠΠΟ 1983 (Ενθύμια από τη Βαϊμάρη). Στη συνέχεια, έγραψε σενάρια σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, συνεργάστηκε στο γράψιμο σεναρίων σε κινηματογραφικές ταινίες, ενώ σατιρικά θεατρικά του μονόπρακτα παίχτηκαν σε παράσταση αθηναϊκού θιάσου. Έγραψε ακόμα τα βιβλία: Φιλμογραφία του ελληνικού κινηματογράφου (οδηγός ταινιών), Το φιλμ νουάρ (μονογραφία), Να σκοτώσεις το διάβολο (αστυνομική νουβέλα), Ο ήρωας της επόμενης σελίδας (διηγήματα), Λεξικό σκηνοθετών του παγκόσμιου κινηματογράφου (σε 4 συμπληρωμένες, ανά τριετία, εκδόσεις), Η ελληνική τηλεόραση (ιστορία και παρουσίαση του δραματοποιημένου προγράμματος της περιόδου 1968-1998), και, τέλος, Το σενάριο (1997), μια μελέτη της δομής και της τεχνικής συγγραφής ενός κινηματογραφικού έργου, βιβλίο που επιλέχτηκε ως πανεπιστημιακό βοήθημα και διδάσκεται σε δύο πανεπιστημιακές σχολές (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πάντειος Σχολή). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
597
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.44 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση