Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Ian Gibson

Οι Έλληνες αγάπησαν το θεατρικό και ποιητικό έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα με το πάθος μιας παράξενης συγγένειας.
Τους παρεδόθη άλλωστε από χέρια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών που συχνά συνδύασαν το έργο και την παρουσία τους με το λορκικό μύθο (Νίκος Γκάτσος, Μάνος Χατζιδάκις, Οδυσσέας Ελύτης κ.ά.)
Ο άδικος χαμός του Ισπανού ποιητή και δραματουργού φώτισε επιπλέον τη μυθολογία του και μεγάλωσε τη σκιά του. Η ζωή του όμως παρέμεινε για πολλά χρόνια πίσω από την αυλαία. Για πολλούς λόγους.
Ο Ίαν Γκίμπσον, στο βιβλίο αυτό, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, θαυμασμού και αγάπης για το Φεδερικό Γκαρθία Λόρκα, παρουσιάζει μια βιογραφία με τη διακριτικότητα και το σεβασμό που οφείλει ο βιογράφος να διατηρεί καθώς προσεγγίζει μια ζωή εκ των υστέρων, αποφεύγοντας την αρπακτικότητα των τυμβωρύχων και των ιερόσυλων.
Αποκαλύπτεται έτσι η ιστορία μιας ζωής, τοποθετημένης μέσα στο ιστορικό πλαίσιο που την καθόρισε δραματικά αλλά και μοιραία.
Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, η "Μικρή Άρκτος" παρουσιάζει τη βιογραφία του στα ελληνικά, θεωρώντας πως το έργο του ποιητή εξακολουθεί να λάμπει, αφού είναι ευλογημένο με τη δύναμη του "ντουέντε". "Αργά αλλά στην ώρα του", όπως θα έλεγε κι ο ίδιος ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Σπύρος Τσούγκος (Μεταφραστής)


Ian Gibson

Ian Gibson (Συγγραφέας)

Ο Ίαν Γκίμπσον γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1939 και φοίτησε στη σχολή Νιούτον του Γουότερφορντ που διευθύνετο από τους Κουακέρους. Σπούδασε ισπανικά και γαλλικά, στο Κολέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου, απ΄ όπου αποφοίτησε, μετά πολλών επαίνων, το 1961. Από το 1962 μέχρι το 1968 ήταν υφηγητής της ισπανικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας, στο Μπέλφαστ και στη συνέχεια υφηγητής της Ισπανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Παντρεμένος, με δύο παιδιά, έχει γράψει άρθρα σε πολλά μορφωτικά περιοδικά. "Η δολοφονία του Λόρκα" είναι το πρώτο του βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
637
Διαστάσεις:
25x18
Βάρος:
1.24 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση