Φανουρόπιτα να χάνεις το μυαλό σου!
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Φανουρόπιτα να χάνεις το μυαλό σου!

Αγγελική Βαρελλά

Γιατί ο άγιος Φανούριος θέλει πίτες στη γιορτή του, ενώ οι άλλοι Άγιοι δεν ζητούν κάτι παρόμοιο; Αν γινόταν έτσι, θα τρώγαμε γλυκά κάθε μέρα. Τι καλά που θα ήταν! Έτσι σκεπτόταν ο Δημήτρης, που είχε χορτάσει φανουρόπιτες το απόγευμα εκείνο, στο μοναστήρι του αγίου Γιάννη του Μακρινού, στις 27 Αυγούστου. Ο κήπος του μοναστηριού μοσχοβολούσε αγιοσύνη, οι πίτες με τα κεράκια αναμμένα πάνω στα τραπέζια κι ο παπάς να ευλογεί… Οι κυρίες γύρω γύρω, οι «πιτοφανουροπαρασκευάστριες» να σε παρακαλούνε να φας από τη δική τους πίτα που ήταν πεντανόστιμη και να γλείφεις τα δάχτυλά σου, αλλά να χαϊδεύεις και την κοιλιά σου που είχε τουμπανιάσει από το πολύ φαΐ. Παράλληλα, άκουγαν κουβέντες, ιστορίες για τα μαρτύρια που πέρασε ο Άγιος για την αγάπη του Χριστού κι ένα σωρό άλλα. Όπως, ας πούμε, ότι ο Άγιος ό,τι έχεις χαμένο, σε βοηθά να το ξαναβρείς. Ο Δημητράκης είχε χάσει την μπάλα του, αλλά εκείνο το απόγευμα ήταν τόσο ευχαριστημένος, που ξέχασε να το ζητήσει. Δεν πειράζει, μια άλλη φορά. Ο Άγιος είναι πάντα εκεί, να ακούει τις παρακλήσεις των παιδιών και να τους δίνει χαρά… Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη δύναμη της πίστης που χρωματίζει τη ζωή μας και μας βοηθά να ξαναβρούμε το ιερό και το πολύτιμο που αναζητούμε.

Αγγελική Βαρελλά

Αγγελική Βαρελλά (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος, με έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) που γίνονται για το παιδί και το παιδικό βιβλίο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση, τα περιοδικά "Ερυθρός Σταυρός", "Συνεργασία", "Το Ρόδι" κ.ά. Έργα της (σκετς και λοιπά θεατρικά) παίζονται στα σχολεία. Είναι πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος α) της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, β) του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, γ) της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας Διαδρομές (και υπεύθυνη ύλης του ομώνυμου περιοδικού). Το βιβλίο της "Η Ελλάδα κι εμείς" αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το βιβλίο της "Φιλενάδα, Φουντουκιά μου" κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία. Προτάθηκε για το σύνολο του έργου της από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Βραβείο Άντερσεν το 1990. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων 1998 για το έργο της "Κόρινθος".


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθηνά Π. Κοντογιάννη (Εικονογράφος)

Η Αθηνά Π. Κοντογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παλλήνη Αττικής. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και την αγγλική και ιαπωνική γλώσσα. Έχει πάρει πτυχίο αγιογραφίας από τη Σχολη Εικονουργίας του καταξιωμένου ζωγράφου και αγιογράφου Γιώργου Κόρδη. Το 2005 πραγματοποίησε την πρώτη της έκθεση ζωγραφικής. Είναι παντρεμένη με τον Νικόλαο Σαγκριώτη και έχει μια κόρη, την Ιωάννα.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Καρφίτσα / Brochure
Σελίδες:
32
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.14 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση