Ευγένιος Βούλγαρης, ο homo universalis του νέου ελληνισμού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ευγένιος Βούλγαρης, ο homo universalis του νέου ελληνισμού

300 χρόνια από τη γέννησή του (1716-1806)

Συλλογικό έργο

Γεώργιος Δ. Μεταλληνός

Σταύρος Β. Μαμαλούκος

Περιεχόμενα


Διαδρομές και χειρόγραφα
- Χαρίτων Καρανάσιος, "Ο Ευγένιος Βούλγαρης ως homo univesalis και νους του νέου Ελληνισμού"
- αρχιμ. Εφραίμ Βατοπαιδινός, "Ευγένιος Βούλγρης (1716-1806), ο φωτιστής του Γένους"
- Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη, "Οι επιστολές του Ευγενίου Βούλγαρη προς τον πατριάρχη Κύριλλο Ε΄"
- Μπόρις Λ. Φόνκιτς, "Αυτόγραφα του Ευγενίου Βουλγάρεως σε συλλογές της Ρωσίας και της Ουκρανίας"
- Ιλία Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister, "Τα χρόνια της Χερσώνας (1781-1788): συμβολή στη βιογραφία του Ευγενίου Βούλγαρη"
- Ειρήνη Βοζνεσένσκαγια, "Η εκτέλεση της διαθήκης και ο τάφος του Ευγενίου Βούλγαρη στη Λαύρα Αλεξάνδρου Νιέβσκι στην Αγία Πετρούπολη"
- Σταύρος Μαμαλούκος, "Το οικοδομικό συγκρότημα της Αθωνιάδος Ακαδημίας. Η αρχιτεκτονική του μνημείου και μερικές σκέψεις για την αποκατάστασή του"

Γλώσσα, Φιλοσοφία και Επιστήμη
- Κώστας Δ. Ντίνας, "Γλωσσικές παρατηρήσεις στο έργο του Ευγενίου Βούλγαρη: η περίπτωση της γλωσσικής ποικιλίας"
- Peter Mackridge, "Ο Βούλγαρης φαναριώτης στιχουργός; Σκέψεις για τον τσελεμπή Μέμνονα"
- Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος, "Η μετοχέτευση της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας στη νεοελληνική σκέψη μέσω των μεταφράσεων: Η συμβολή του Ευγενίου Βούλγαρι"
- Χαρίτων Καρανάσιος, "Justus Lipsius, Περί ευσταθείας: Ένα άγνωστο αυτόγραφο (και έργο;) του Ευγενίου Βούλγαρη στο Βουκουρέστι"
- Πατσόπουλος Δημήτριος, "Όταν η μετάφραση γίνεται εξελληνισμός: Α. Τακουετίου, Στοιχεία Γεωμετρίας από τον Ευγένιο Βούλγαρη"
- Αθανάσιος Γ. Κάρμης, "Οι ιδεολογικές, πολιτισμικές και παιδαγωγικές θέσεις του Ευγενίου Βουλγάρεως και η απήχησή τους στη νεώτερη εποχή"

Θεολογία και Εκκλησιαστική Πολιτική
- πρωτοπρ. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, "Σοφία και παράχρηση εξουσίας: Ο Ευγένιος Βούλγαρης περί πάπα και παπισμού"
- Βασίλειος Ν. Μακρίδης, "Απόκρισις Ορθοδόξου τινός προς τινα αδελφόν ορθόδοξον περί της των Κατολίκων δυναστείας [...] (Χάλλη 1775): Έργο του Νικηφόρου Θεοτόκη ή του Ευγενίου Βούλγαρη; Στοιχεία, ερμηνείες και υποθέσεις"
- Γεώργιος Δ. Παναγόπουλος, "Αποστολικότητα και ησυχασμός στη θεολογική σκέψη του Ευγενίου Βούλγαρη: Λόγος εκφωνηθείς κατά την ημέραν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου"
- πρωτοπρ. Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης, "Η ευθανασία κατά τον Ευγένιο Βούλγαρι"
- Ολεγκ-Μαξίμ Τσυμπένκο, "Η πραγματεία του Βούλγαρη "Ιστορική μελέτη περί της χρονολογίας βάπτισης της πριγκίπισσας Όλγας της Ρωσίας": Τα πολιτισμικά συμφραζόμενα και οι προεκτάσεις τους"
- Συμεών Α. Πασχαλίδης, "Ο Ευγένιος Βούλγαρης ως εκδότης πατερικών κειμένων"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Δ. Μεταλληνός (Συγγραφέας)

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο (1958). Σπούδασε Θεολογία και κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά την απόλυση του από τον Στρατό (1965), διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας (Αθήνα). Κατά τα έτη 1969-1975 σπούδασε Θεολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία και Κοινωνιολογία στην Δυτική Γερμανία (Bόννη και Κολωνία). Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του Κλήρου στην Γερμανία. Είναι διδάκτορας Θεολογίας στην Αθήνα και Φιλοσοφίας (Ιστορίας) στην Κολωνία. Σήμερα είναι καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει "Ιστορία και Πνευματικό Βίο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη Μεταβυζαντινή περίοδο". Υπηρετεί ως κληρικός στον πανεπιστημιακό Ναό "Άγιος Αντύπας" της Οδοντιατρικής Σχολής και αναπτύσσει δραστηριότητα μέσα στην νεολαία. Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Συλλόγων και εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος και της Κύπρου σε συνέδρια. Είναι γνωστός ομιλητής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σταύρος Β. Μαμαλούκος (Συγγραφέας)

Ο Σταύρος Μαμαλούκος είναι καθηγητής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Δ. Ντίνας (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Δ. Ντίνας είναι καθηγητής Γλωσσολογίας - Ελληνικής Γλώσσας και Διδακτικής της στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά στη διδακτική της νεοελληνικής γλώσσας με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και σε θέματα σχετικά με τη νεοελληνική (διαλεκτολογία - ονοματολόγια) και τις βαλκανικές γλώσσες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Peter Mackridge (Συγγραφέας)

Ο Peter Mackridge γεννήθηκε στην Αγγλία το 1946. Φοίτησε στο St. John΄s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου σπούδασε νεοελληνική και γαλλική φιλολογία. Με υποτροφία από το Queen΄s College του ίδιου πανεπιστημίου έζησε τα χρόνια 1969-1972 στην Αθήνα, όπου έκανε έρευνα για τη διδακτορική διατριβή του, που είχε ως θέμα το ελληνικό μυθιστόρημα του μεσοπολέμου. Από το 1973 ως το 1980 ήταν Lecturer Νεοελληνικής Φιλολογίας στο King΄s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ από το 1981 ως τη συνταξιοδότησή του, το 2004, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ήταν επίσης εταίρος (fellow) του St. Cross College. Όλα αυτά τα χρόνια ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, και δημοσίευσε άρθρα για το Σολωμό, τον Καρυωτάκη, το προπολεμικό και μεταπολεμικό ελληνικό μυθιστόρημα και την ποντιακή διάλεκτο. Επίσης επιμελήθηκε την έκδοση των μυθιστορημάτων "Eroica" και "Στου Χατζηφράγκου" του Κοσμά Πολίτη στη σειρά "Νεά Ελληνική Βιβλιοθήκη" των εκδόσεων Ερμής, αρχικά, και στη συνέχεια Εστία. Ο Peter Mackridge έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, την οποία θεωρεί δεύτερη πατρίδα του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη (Συγγραφέας)

Καθηγήτρια Ιστορίας τυ Νέου Ελληνισμού, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συμεών Πασχαλίδης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Ν. Μακρίδης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλειος Ν. Μακρίδης είναι τακτικός Καθηγητής Θρησκειολογίας με ειδίκευση στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Erfurt στη Γερμανία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαρίτων Καρανάσιος (Συγγραφέας)

Ερευνητής, Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος

Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος (Συγγραφέας)

Ο Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος γεννήθηκε στα Ιωάννινα, όπου ολοκλήρωσε την εγκύκλια εκπαίδευση. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Bamberg της Γερμανίας και το 1993 αναγορεύθηκε, με τον βαθμό "Άριστα", διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με θέμα διατριβής "Φιλοσοφικές έννοιες ως τρόπος επιχειρηματολογίας στους Αττικούς Ρήτορες". Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του σπουδών υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Κ. Πατσόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Δ. Κ. Πατσόπουλος γεννήθηκε και ζει μόνιμα στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών το 1995. Πήρε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης με κατεύθυνση "Εφαρμοσμένα Μαθηματικά" από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2000. Υποστήριξε την διδακτορική διατριβή του με τίτλο "Διδακτικές ανακατασκευές της Ιστορίας των Μαθηματικών: Η καθιέρωση της ονομασίας θεώρημα τον Θαλή στη νεοελληνική εκπαίδευση" το 2006 στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διεθνή περιοδικά και σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Τα ενδιαφέροντά του είναι η Ιστορία, ειδικότερα της (επιστημονικής) εκπαίδευσης και των (αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών) Μαθηματικών, η Φιλοσοφία, ειδικότερα η Φιλοσοφία των (αρχαίων Ελληνικών) Μαθηματικών, και η Παιδαγωγική, ειδικότερα οι σχέσεις Ιστορίας και Διδακτικής των Μαθηματικών. Εργάζεται ως συνεργάτης σε τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αθανάσιος Γ. Κάρμης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ίλια Χατζηπαναγιώτη - Sangmeister (Συγγραφέας)

Η Ίλια Χατζηπαναγιώτη - Sangemeister είναι νεοελληνίστρια, πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (1997-2002), στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης (2006) και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου (2002-μέχρι και σήμερα). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην έρευνα του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού με έμφαση στον νεοελληνικό διαφωτισμό. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για ζητήματα που αφορούν στην νεοελληνική λογοτεχνία (18ος-19ος αι.) στην ευρωπαϊκή ταξιδιωτική γραμματεία, στην έκδοση κειμένων, στην ιστορία του βιβλίου, στην ιστορία των ιδεών και στην πολιτισμική ιστορία. Το βιβλίο της "Ο τεκτονισμός" είναι το τέταρτο που δημοσιεύει. Έχουν προηγηθεί: μία μονογραφία με θέμα την πρόσληψη του Άλλου και τα εθνικά στερεότυπα στην ταξιδιωτική γραμματεία του 18ου αιώνα, με τον τίτλο "Graecia Mendax" (Βιέννη 2002), μία δίτομη σχολιασμένη βιβλιογραφία της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής γραμματείας του 18ου αιώνα για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τίτλο "Griechenland, Zypern, Balkan und Levante" (Eutin 2006), και η έκδοση (editio princeps) του έργου του Ευγένιου Βούλγαρη "Έκθεσις της Ταυρικής Χερσοννήσου" (Αθήνα 2008).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Δ. Παναγόπουλος (Συγγραφέας)

Επίκουρος Καθηγητής Δογματικής ΑΕΑ Βελλάς / Ιωαννίνων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαρίτων Καρανάσιος (Επιμέλεια)

Ερευνητής, Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
635
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.316 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση