Εθνοτικές σχέσεις και πολιτικές κοινότητες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εθνοτικές σχέσεις και πολιτικές κοινότητες

Max Weber

Στον ανά χείρας τόμο περιλαμβάνονται δύο κεφάλαια από το έργο του Max Weber «Οικονομία και Κοινωνία», τα οποία μοιράζονται τον κοινό στόχο της αναζήτησης περιγραφικών και ερμηνευτικών κριτηρίων από κοινωνιολογικής πλευράς, για τη γνωστική μεθόδευση του «εθνοτικού» και «εθνικού» φαινομένου. Το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κεφαλαίων αφορά σε μεγάλο βαθμό τη διερεύνηση του εθνοτικού και εθνικού στοιχείου - χωρίς όμως να εξαντλείται σε αυτό - δεν σημαίνει ότι αυτό το τελευταίο δεν επανέρχεται ενίοτε και σε άλλες παραθέσεις του συγγραφέα στο ίδιο έργο, τόσο π.χ. ως προς την θρησκευτική όσο και ως προς την πολιτική του σημασία. Εν τούτοις, τα κεφάλαια που επιλέχθηκαν εδώ είναι εκείνα στα οποία αναλύονται οι αντίστοιχοι όροι καθαυτοί, γίνονται απόπειρες δόκιμων ορισμών για τα προς ανάλυση φαινόμενα και λαμβάνουν χώρα προσδιορισμοί τόσο της εποπτικής πολυείδειας όσο και της εννοιολογικής καθαρότητας του αντικειμένου. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Max Weber

Max Weber (Συγγραφέας)

Η σταδιοδρομία του Max Weber (1864-1920) επρόκειτο να συνδυαστεί με μια από τις πιο καρποφόρες περιόδους της γερμανικής επιστήμης αλλά, παράλληλα, και με περιόδους έντονης πολιτικής κρίσης. Και οι δύο προοπτικές εκφράζονται στο έργο του. Έχοντας σπουδάσει νομικά, ιστορία, οικονομικά και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Βερολίνου, ο Weber θα στραφεί στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, αναλαμβάνοντας το 1895 την τακτική έδρα οικονομικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Η συμμετοχή του στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της νεοσύστατης γερμανικής αυτοκρατορίας θα αναπτυχθεί παράλληλα με την επιστημονική του προοπτική. Η αρχή του εικοστού αιώνα βρίσκει τον Weber απασχολημένο με μεθοδολογικές εργασίες, καθώς και με διεξοδικές μελέτες θρησκευτικής κοινωνιολογίας, από τις οποίες θα προκύψει και το γνωστότερο, ίσως έργο του "Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού" (1905). Στη δεκαετία πριν τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο θα εμπλακεί σε οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις όσον αφορά την πορεία του γερμανικού κράτους, αντιπαρατιθέμενος σε διάφορους πολιτικούς φορείς, από τον εθνικιστικό Παγγερμανικό Σύνδεσμο μέχρι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Παράλληλα έχει αναλάβει, από το 1909, την επιμέλεια του συλλογικού έργου "Βασικό σχέδιο της κοινωνικής οικονομικής", για το οποίο και θα συντάξει το θεμελιώδες εννοιολογικό πλαίσιο της τότε "νεαρής", κοινωνιολογικής επιστήμης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Γκιούρας (Μεταφραστής)

Ο Θανάσης Γκιούρας είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη "Φορολογία και πολιτική", Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2000, καθώς και άρθρα γύρω από θέματα κλασικής κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας. Από το έργο του Max Weber έχει μεταφράσει: "Εθνοτικές σχέσεις και πολιτικές κοινότητες", Κένταυρος, 1997, "Κοινωνιολογία της οικονομίας", Κένταυρος, 2000, "Οι τύποι της εξουσίας", Κένταυρος, 2001, "Θεωρία της θρησκευτικής αρνησικοσμίας", Σαββάλας 2002 και "Η πόλη", Κένταυρος, 2003.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
157
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.267 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση