Εθνικό σχολείο;
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εθνικό σχολείο;

Ιδεολογικές, κοινωνικοπολιτικές και φιλοσοφικές συγκρούσεις στο μεσοπόλεμο

Θεόδωρος Γ. Ελευθεράκης

26.87€ -30% 18.76€

Η μελέτη αυτή έχει σκοπό να απαντήσει σ` ένα κεντρικό ιστορικό-κοινωνιολογικό ερώτημα, το οποίο τίθεται, διαρκώς και εναγωνίως, στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική πολιτεία και στην εκπαιδευτική της πολιτική, σ` όλο τον περασμένο αιώνα μέχρι σήμερα: Το Σχολείο είναι δυνατόν να γίνει Σχολείο για όλους; Η ύπαρξη του Εθνικού Σχολείου, ενός υπερταξικού σχολείου, είναι εφικτή; Μπορεί το σχολείο να φροντίζει όλους τους μαθητές του και άρα να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας; Ή πάντοτε το σχολείο θα είναι ταξικό, και θα φροντίζει, μόνο, το καλό μιας κοινωνικής τάξης, εωσότου, με την επικράτηση της κομμουνιστικής κοινωνίας, μετεξελιχθεί σε αταξικό; (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Σήφης Μπουζάκης

Σήφης Μπουζάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Σήφης (Ιωσήφ) Μπουζάκης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται με θέματα Ιστορίας Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής. Σ΄ αυτές τις γνωστικές περιοχές έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και διευθυντής δύο επιστημονικών σειρών στις εκδόσεις Gutenberg με τίτλο "Μελέτες Τεκμήρια Ιστορίας Εκπαίδευσης" και "Συγκριτική Παιδαγωγική". Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του ΠΕΚ Πατρών και Πρόεδρος του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της κυπριακής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι Επόπτης των Πειραματικών Σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Θεόδωρος Γ. Ελευθεράκης (Συγγραφέας)

Ο Θεόδωρος Ελευθεράκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2003 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και Διευθυντής του 2ου Δωδεκαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου από το 2003. Επίσης, από το 2003 διδάσκει στο Διδασκαλείο ΔΕ "Μαρία Αμαριώτου" του Παιδαγωγικού Τμήματος ΔΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους εξής τομείς: Ιδεολογικά-φιλοσοφικά ρεύματα και πολιτικές θεωρίες, κοινωνιολογία, ιστορία και πολιτική της εκπαίδευσης, ειδικότερα: Σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα (εθνικισμός, παγκοσμιοποίηση κ.ά.), κοινωνιολογία και πολιτική της εκπαίδευσης στον 20ό αιώνα, πολιτική κοινωνικοποίηση και σχολείο, ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης και του γλωσσικού ζητήματος, κοινωνικοϊστορική εξέλιξη της αναπηρίας και της ειδικής αγωγής. Επίσης, δραστηριοποιείται σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την οργάνωση της σχολικής και της μαθητικής κοινότητας, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη συμβουλευτική γονέων και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
473
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.809 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση