Εθνικές γλώσσες και πολυγλωσσία: Ελληνικές πρωτοβουλίες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εθνικές γλώσσες και πολυγλωσσία: Ελληνικές πρωτοβουλίες

Συλλογικό έργο

5.08€ -10% 4.57€

Το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει και φέτος με ειδικό περίπτερο, από κοινού με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονισμού Εκπαίδευσης της Πρεσβείας μας, στην 22η Διεθνή Έκθεση Γλωσσών στο Παρίσι. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. (. . .) Η γλώσσα ενός λαού αποτελεί αδιαμφισβήτητα κύριο συστατικό στοιχείο της ιστορίας του και της πολιτιστικής του ταυτότητας. Η διοικητική οργάνωση όμως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα, καθώς και η δυναμική της παγκοσμιοποίησης επιβάλλουν στη σύγχρονη κοινωνία πρακτικές που αλλοιώνουν το γλωσσικό τοπίο και μειώνουν τα δικαιώματα της εθνικής γλώσσας. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Αραποπούλου (Επιμέλεια)


Α. Φ. Χριστίδης (Επιμέλεια)

Ο Α. Φ. Χριστίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Campridge της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι καθηγητής γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Διευθύνει επίσης το Τμήμα Γλωσσολογίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και μετέχει στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη). Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία "Γλώσσα, πολιτική, πολιτισμός"(1999, Πόλις), "Όψεις της γλώσσας" (2002, Νήσος) και έχει επιμεληθεί το βιβλίο "Ιστορία της ελληνικής γλώσσας: από τις αρχές έως στην ύστερη αρχαιότητα (2001, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας & Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών).

Μαρία Θεοδωροπούλου (Επιμέλεια)

Η Μαρία Θεοδωροπούλου σπούδασε νέα ελληνική φιλολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι τακτική ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και ειδική επιστήμονας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Ασχολείται ερευνητικά με τη σχέση ψυχισμού και γλώσσας.

Μαρία Χρίτη (Επιμέλεια)


Μαρία Θεοδωροπούλου (Εισηγητής)

Η Μαρία Θεοδωροπούλου σπούδασε νέα ελληνική φιλολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι τακτική ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και ειδική επιστήμονας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Ασχολείται ερευνητικά με τη σχέση ψυχισμού και γλώσσας.

Βασιλική Δενδρινού (Εισηγητής)


Στέλλα Πριόβολου

Στέλλα Πριόβολου (Εισηγητής)

Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία, είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών-Ρώμης και καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει λατινική-ιταλική φιλολογία. Μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών, όπως: Osservazioni filologiche e correzioni nei brani italiani e latini delle commedie cretesi dei sec. XVII, "Οι λατινικές μεταφράσεις της Οδύσσειας κατά την Αναγέννηση", "Η Λατινική στην Ιόνιο Ακαδημία", "Carmina Burana veris et amoris". Έχει προταθεί για την τιμητική διάκριση Cavaliere "al merito della Republica italiana". Από το 1994 μέχρι το 2001, είναι αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων ΓΓΕΤ για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Σήμερα είναι Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, αντιπρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών και Εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα, ασχολείται ιδιαίτερα με τα θέματα παιδείας και το 1999 είχε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Στάθης Ευσταθιάδης (Εισηγητής)

Ο Στάθης Ευσταθιάδης είναι ομότιμος καθηγητής εφαρμοσμένης γλωσσολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευθυντής του Τμήματος Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής Γλώσσας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ΚΕΓ).

Claude Truchot (Εισηγητής)


Monique Slodzian (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
100
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.231 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση