Επιτραπέζιες συναντήσεις και πράγματα αφημένα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επιτραπέζιες συναντήσεις και πράγματα αφημένα

Περί της νεκρής φύσης στη Λογοτεχνία

Philippe Hamon

19.08€ -10% 17.17€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9786185541163

 • Κατηγορίες:

  Πεζογραφία

 • Έτος κυκλοφορίας

  2023

 • Εκδότης

  Oasis Publications

Η λογοτεχνική κριτική, η οποία αρέσκεται να δανείζεται από τη ζωγραφική ορισμένους από τους όρους της για να περιγράψει το λογοτεχνικό φαινόμενο, πολύ σπάνια χρησιμοποιεί την έκφραση «νεκρή φύση», για να ορίσει ορισμένες ομάδες αντικειμένων που εμφανίζονται εδώ και εκεί σε διάφορα λογοτεχνικά είδη, και κυρίως στο ρεαλιστικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα. Υπάρχουν «λογοτεχνικές νεκρές φύσεις»; ή είναι μόνο μια απλή ποικιλία του «τοπίου» ή του «εσωτερικού χώρου», μια καθαρή γη κανενός –no man's land– στην αφηγούμενη ιστορία, μια απλή μεγεθυντική περιγραφική παύση χωρίς ιδιαιτερότητες; Ποιο είναι το χαρακτηριστικό του «πράγματος που τίθεται» στην κίνηση της μυθοπλασίας; Το παρόν δοκίμιο επιχειρεί να οριοθετήσει το στάτους της λογοτεχνικής νεκρής φύσης ως τόπο «στενής ανάγνωσης», ως εστίαση στο κείμενο (είναι σημείο προσήλωσης του αναγνώστη μπροστά σε σταθερά πράγματα, σημείο που συγκεντρώνει και εστιάζει την προσοχή του) και ως κείμενο της εστίασης (τα οικεία και οικιακά αντικείμενα). Η νεκρή φύση είναι επίσης τόπος του πεζού, του ασήμαντου και του οικείου, τόπος μιας γοητείας-αποστροφής σε σχέση με την ανταγωνιστική εφευρετικότητα του κιτς και του υποκατάστατου, τόπος ενός προβληματισμού για την τάξη και την αταξία του κόσμου, τόπος του δισταγμού ανάμεσα στη διεύρυνση της λίστας και την εστίαση στη «λεπτομέρεια»· τόπος εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης ειρωνείας, τόσο μοντέρνας όσο και αντι-μοντέρνας, για την ομορφιά ορισμένων ετερόκλητων συναντήσεων και αταίριαστων ασήμαντων αντικείμενων.
Philippe Hamon

Philippe Hamon (Συγγραφέας)

Ο Philippe Hamon, αναπληρωτής καθηγητής της νεώτερης φιλολογίας, Διδάκτωρ του κράτους, είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Σορβόννης στο Παρίσι, όπου δίδαξε υφολογία και θεωρία της λογοτεχνίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Κάπος

Παναγιώτης Κάπος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παναγιώτης Κάπος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) στη "Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων", της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι Υπ. Διδάκτωρ στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στις θεμελιώδεις αλλαγές που αντιμετωπίζει η πολιτιστική βιομηχανία του βιβλίου στην ψηφιακή εποχή. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές βιομηχανίες ενώ έρευνες και άρθρα του για το βιβλίο, την αναγνωστική δραστηριότητα και το πολιτιστικό φαινόμενο έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα των εκδόσεων βιβλίου και της πολιτιστικής επικοινωνίας.

Βασιλεία Γούλα (Μεταφραστής)

Η Γούλα Βασιλεία είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1980) και του Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1985). Το 1990 απέκτησε το ανώτατο δίπλωμα στα Γαλλικά, τομέας λογοτεχνία, το 1993 τον Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Δ.Ε.Α) στη λογοτεχνία από Πανεπιστήμιο του Παρισιού και το 2002 τον Διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο PARIS III, Νέα Σορβόννη στη Γαλλία. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας. Από το 1992-1997 βρίσκεται με απόσπαση στα Ελληνικά σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού στο Παρίσι όπου δίδαξε την Ελληνική γλώσσα και Πολιτισμό, καθώς και σε τμήματα ενηλίκων. Τα καλοκαίρια του 1999 και 2000 δίδαξε σε ξένους φοιτητές την Ελληνική γλώσσα και Πολιτισμό στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2003-2006 ήταν Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων για τα σχολεία του Νομού Πρέβεζας. Τέλος, από το 2006-2013 δίδαξε στο Πειραματικό γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Έκτοτε ασχολείται με τη μετάφραση γαλλικών βιβλίων.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
360
Διαστάσεις:
22x14
Βάρος:
0.57 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση