Επιτέλους, Αναπνέω Ελεύθερη! Γυναικείες Μαρτυρίες.
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επιτέλους, Αναπνέω Ελεύθερη! Γυναικείες Μαρτυρίες.

Ειρήνη Καμπερίδου

47.70€ -10% 42.93€

Η Γυναικεία Περιήγηση του 17ου - 19ου αιώνα και οι επιτόπιες μαρτυρίες περιηγητριών και έγκλειστων στα χαρέμια εξισλαμισμένων γυναικών και ευνούχων του 17ου, 18ου , 19ου και αρχές 20ου αιώνα στον «θεσμό της διαφθοράς»  η απομυθοποίηση του Χαρεμιού και το γυναικείο παρακράτος: 

«Η Πολυεθνική Δουλεία του Οθωμανικού Χαρεμιού» (Καμπερίδου 2002) Οθωμανική Αυτοκρατορία, υποδούλωση, δουλεμπόριο, σκλαβοπάζαρα, εξανδραποδισμός, εξισλαμισμός, ευνουχισμός, νεομάρτυρες, κρυπτοχριστιανοί, διωγμοί, αποστασία από το Ισλάμ, αποδράσεις από την Τουρκία. 

Ο ζυγός του χαρεμιού? η πυραμιδική ιεραρχία,  η απομυθοποίηση του χαρεμιού, η επιχρυσωμένη φυλάκιση και η πνευματική φυλάκιση.  Η «μεθοδολογία» της εκπαίδευσης στην οσμανική κοινωνία: το παιδικό χαρέμι, η μικρή σχολή, η εκπαίδευση των μικρών θηλυκών και αρσενικών εξισλαμισμένων σκλάβων και ελεύθερων μουσουλμάνων? η μουσικο-χορευτική διαδικασία των εξισλαμισμένων σκλάβων στα χαρέμια όλων των κοινωνικών στρωμάτων? η γυμναστική, η κίνηση, η φυσική δραστηριότητα και η δημιουργική-καλλιτεχνική έκφραση ως σύμβολα κοινωνικής κατωτερότητας? το πάχος ως ένδειξη ανώτερου κοινωνικού στάτους? η γυναικεία «επιχειρηματικότητα», δουλέμποροι-εκπαιδεύτριες, στρατηγικές αυτό-ενδυνάμωσης και επιβίωσης, τα γυναικεία λουτρά των Οθωμανών, το «γυναικείο καφενείο»?  τα γυναικεία χαρέμια? η θηλυκή ζωή στην Ανατολή? η γυναίκα στο Ισλάμ? η καθημερινή ζωή της γυναίκας στο χαρέμι η έμφυλη διχοτόμηση? φύλο.

 

«Γυναικοκρατούμενη κυβέρνηση», ίντριγκα, οι πιο περίφημες Σουλτάνες? Ελληνίδες βαλιδέ σουλτάνες και τα παιδιά αυτών των γυναικών: σουλτάνοι, πρίγκιπες, πριγκίπισσες? τα γυναικεία δίκτυα, οι εξωτερικοί συνεργάτες του γυναικείου παρακράτος, το σουλτανάτο των γυναικών, το «πολιτικό γραφείο» της «μεγάλης βεζίρισσας»? τα χαρέμια όλων των κοινωνικών στρωμάτων: τα θερμοκήπια των συνομωσιών, του ανταγωνισμού και της αντιζηλίας ? η ιεραρχία των γευμάτων? αποδράσεις από τα χαρέμια και την Τουρκία. Ο χορός των υποτελών ελλήνων. Οι περιηγήτριες μάρτυρες ιστορικών γεγονότων:  γιατί ταξίδευαν, γιατί έγραφαν, η ταύτιση των περιηγητριών με το «Άλλο», η γυναικεία αλληλεγγύη, κ.ά.

Ειρήνη Καμπερίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
640
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.092 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση