Επιστροφή στην Οδύσσεια
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επιστροφή στην Οδύσσεια

Δέκα κλασικές μελέτες

Ο τόμος αυτός εγκαινιάζει τη σειρά `Ακαδημαϊκά Αναγνώσματα στην Κλασική Φιλολογία`, που έχει ως στόχο την τροφοδότηση της φιλολογικής μας αγοράς με θεμελιώδη μελετήματα ξένων φιλολόγων σε αξιόπιστες μεταφράσεις. Ο τίτλος της σειράς δηλώνει, εκτός από το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των επιλεγόμενων έργων, και τη βασική αποστολή της, που είναι η στήριξη του πανεπιστημιακού-και, καθ` επέκταση, και του σχολικού-φιλολογικού μαθήματος. Ακριβέστερος ορισμός του είδους του βιβλιογραφικού κενού στο οποίο φιλοδοξεί να εισχωρήσει η σειρά αυτών των μεταφρασμένων μελετών και αναλυτικότερες εξηγήσεις για τη λογική και τη λειτουργία της νέας σειράς (πράγματα όχι πάντα προφανή ή αυτονόητα για τους εκτός τειχών) επιτάσσονται στα `Επιλεγόμενα`. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Δανιήλ Ι. Ιακώβ (Επιμέλεια)

Ο Δανιήλ Ι. Ιακώβ γεννήθηκε στη Βέροια το 1947. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε επί διετία στο πανεπιστήμιο της Τυβίγγης (Γερμανία). Ευτύχησε να έχει δασκάλους τους αείμνηστους Στυλιανό Καψωμένο και Λίνο Πολίτη, καθώς και τον διακεκριμένο καθηγητή Richard Kannicht. Το 1982 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ακαδημαϊκής ιεραρχίας. Το 1992 εξελέγη καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Κύριοι τομείς των ερευνητικών του ενδιαφερόντων είναι η αρχαία ελληνική τραγωδία, ο Πίνδαρος και η «Ποιητική» του Αριστοτέλη. Κατά καιρούς τον απασχόλησαν ζητήματα επιβίωσης της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας στη νεοελληνική γραμματεία. Στις πολυάριθμες μεταφράσεις του συγκαταλέγεται το βιβλίο του Bruno Snell «Η ανακάλυψη του πνεύματος», Αθήνα 1981.

Ι. Ν. Καζάζης (Επιμέλεια)


Αντώνης Β. Ρεγκάκος (Επιμέλεια)

Ο Αντώνης Ρεγκάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ., ενώ έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Freiburg και της Βιέννης. Ασχολείται με τα ομηρικά έπη, την ελληνιστική ποίηση και την ιστοριογραφία της κλασικής εποχής. Έχει γράψει βιβλία, έχει (συν)εκδώσει διάφορους συλλογικούς τόμους και έχει επιμεληθεί την ελληνική μετάφραση πολλών βιβλίων.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
367
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.769 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση