Επιστροφή στην Αρκαδία
zoom in

Η επιστροφή στην Αρκαδία είναι η επιστροφή σ` έναν άλλο τρόπο ζωής, η επιστροφή στη φύση, η επιστροφή στις πραγματικές αξίες, η επιστροφή στην ιστορία, είναι η επιστροφή του σημερινού ανθρώπου στον ίδιο του τον εαυτό. Το Λεύκωμα «Επιστροφή στην Αρκαδία» είναι μια θαυμάσια φωτογραφική περιήγηση σ` έναν τόπο πανέμορφο και σημαντικό, αν και σε πολλούς, άγνωστο. Μια σπουδαία φωτογραφική καταγραφή που ο Γιώργος Δεπόλλας συγκροτημένα μας παρουσιάζει. Είναι ο ίδιος ο χώρος με τις ιδιαιτερότητές του. Τα βουνά και οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες, τα σύννεφα και τα δέντρα, το φως και η σκιά, είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης προσπάθειας. Τα θέατρα και τα μοναστήρια, οι δρόμοι και τα γεφύρια, τα σπίτια και τα μαγαζιά, και πάνω από όλα ο άνθρωπος. Μια εντυπωσιακή σειρά από πορτραίτα και στιγμιότυπα που ο φωτογράφος τράβηξε ταξιδεύοντας στην Αρκαδία. Παράλληλα ο γνωστός αρχιτέκτων - καθηγητής Αργύρης Πετρονώτης αναπτύσει, με ένα καθαρά προσωπικό τρόπο, την άποψή του για την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ η ποιότητα της γνώσης του δημιουργεί ένα εντυπωσιακό δυναμικό σύνολο μαζί με τις είκονες. Είναι μια όμορφη, ευαίσθητη και σπάνια πρόταση που σίγουρα πολλούς θα γοητεύσει.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιάννης Σταθάτος (Μεταφραστής)

Ο Γιάννης Σταθάτος είναι φωτογράφος, συγγραφέας και μελετητής της φωτογραφίας. Έχει οργανώσει εκθέσεις για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Arts Council of England και άλλων ελληνικών και ξένων οργανισμών. Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται το λεύκωμα των φωτογραφιών της Μαρίας Χρουσάκη (Εθνική Πινακοθήκη, 2000) και η μελέτη "Η δικαίωση του Τλον: φωτογραφία και φανταστικό" (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2001).

Γιώργος Δεπόλλας

Γιώργος Δεπόλλας (Φωτογράφος)

Ο Γιώργος Δεπόλλας γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και από το 1975 ασχολείται συστηματικά με την επαγγελματική και την καλλιτεχνική φωτογραφία. Είναι συνιδρυτής του Image Studio (1975), του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών (1979) και της εκδοτικής εταιρίας Fotorama (1983). Από το 1984 διδάσκει φωτογραφία στη Σχολή Βακαλό, τις δραστηριότητές του αυτές τις συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η δουλειά του, έχει δημοσιευθεί και εκτεθεί επανειλλημένα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Αργύρης Π. Π. Πετρονώτης (Συγγραφέας)

Ο Αργύρης Πετρονώτης γεννήθηκε το 1924 στην Τρίπολη. ΄Ελαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Για ανταμοιβή του εξορίστηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου και βασανίστηκε. Σπούδασε και πήρε δίπλωμα Αρχιτέκτονα-Μηχανικού Ε.Μ.Π. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ και του απενεμήθη πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και τελείωσε εκεί ως αριστούχος Διδάκτωρ Μηχανικός (Dr. Ingenieur) στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Εργάστηκε ως επαγγελματίας Αρχιτέκτων και ως συνερευνητής σε ανασκαφές. Υπηρέτησε στο έργο προετοιμασίας αναστήλωσης του Ναού Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες Αρκαδίας. Δίδαξε Ιστορία Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θεσσαλονίκης (παράλληλα Αρχιτεκτονική Μορφολογία στην εκεί Σχολή Καλών Τεχνών αμισθί) ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Δεν κρίθηκε άξιος προαγωγής στη βαθμίδα Καθηγητού. Έλαβε μέρος σε τοπικά, εθνικά και διεθνή Συνέδρια. Μέλος Επιστημονικών Εταιριών/Ινστιτούτων. Δημοσίευσε εργασίες σχετικές με την ειδίκευσή του. Μελέτησε και κατασκευάζει με οικογενειακές δαπάνες Μνημείο των 603 Πεσόντων Αρκάδων το ΄40. Συνεργάζεται σε κοινοφελή έργα και επιστημονικές έρευνες. Και διδάσκοντας ακόμα, διδάσκεται και ενίοτε αναθεωρεί.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Δερματόδετο
Σελίδες:
167
Διαστάσεις:
29x27
Βάρος:
1.442 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση