Επιστημονικό συνέδριο: Η ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα 1864 - 2004
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επιστημονικό συνέδριο: Η ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα 1864 - 2004

Τόμος Α΄: Ιστορία

Συλλογικό έργο

Περιέχονται οι θεματικές ενότητες:

- Πηγές, Τύπος
- Πρόσωπα της Ιστορίας
- Πολιτική Δίκαιο
- Εμπόριο, Επικοινωνία
- Η Εκκλησία πριν και μετά την Ένωση
- Κοινωνία, Οικονομία

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Π. Μπαλόγλου (Εισηγητής)


Γεώργιος Ι. Κασιμάτης (Εισηγητής)


Θανάσης Καλαφάτης (Εισηγητής)


Κωνσταντίνος Γ. Πιτσάκης (Εισηγητής)


Ιωάννης Μ. Κονιδάρης (Εισηγητής)


Έλλη Δρούλια - Μητράκου (Εισηγητής)


Λύντια Τρίχα

Λύντια Τρίχα (Εισηγητής)

Η Λύντια Τρίχα γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε νομικά. Από το 1987 ασχολείται με την έρευνα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, έχει επεξεργασθεί το αρχείο του Χαρίλαου Τρικούπη και έχει δημοσιεύσει δέκα βιβλία ιστορικού περιεχομένου. Επί μία εξαετία ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση και τη διεύθυνση του Ε.Λ.Ι.Α., ως γενική γραμματέας και αντιπρόεδρός του. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Νίκος Σ. Βλασσόπουλος (Εισηγητής)

Ο Νίκος Στ. Βλασσόπουλος γεννήθηκε στο Λονδίνο, σπούδασε στην Αθήνα και επανήλθε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση, μαζί με τον αδελφό του. Από νωρίς ασχολήθηκε με την έρευνα πάνω σε ναυτιλιακά θέματα, αλλά ιδιαίτερα τον απασχόλησε η ναυτική ιστορία των Ιονίων Νήσων και περισσότερο της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ιθάκης, όπου υπάρχει πλούσιο αρχειακό υλικό. Έχει δημοσιεύσει το 1995 το πρώτο του δίτομο βιβλίο "Η ναυτιλία των Ιονίων Νήσων, 1770-1864", που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το 2001 το "Ιόνιοι έμποροι και καραβοκύρηδες στη Μεσόγειο, 16ος-18ος αιώνας" και πολλά άλλα βιβλία, άρθρα και μελέτε γύρω από Ιονικά και γενικότερα με θέματα της ναυτιλίας των Ελλήνων.

Παναγιώτης Καποδίστριας (Εισηγητής)

Ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας γεννήθηκε στο Μπανάτο της Ζακύνθου το 1961, είναι έγγαμος με την Φωτεινή Παπαντώνη και έχει τρία παιδιά. Σπούδασε Ποιμαντική Θεολογία στην Αθήνα και Λογιστικά στην Πάτρα. Κληρικός έγινε το 1983, από το 1987 εφημερεύει στην Ενορία του χωριού του και από το 1996 υπηρετεί ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ζακύνθου. Από το 1992 διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και υπήρξε επί σειρά ετών (1989-1994) παραγωγός-παρουσιαστής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών επί διαφόρων θεολογικών, λογοτεχνικών και κοινωνικών θεμάτων στην τοπική ιδιωτική ραδιοτηλεόραση. Ασχολείται με την Ποίηση, το Δοκίμιο, τις θεολογικές-ιστοριοδιφικές μελέτες και τη Λαογραφία. Ποιητικά του βιβλία: - "Δήθεν υαλογραφία", ["Περίπλους" 1987] - "Φωτοειδή νερά", ["Υλήεσσα" 1992] - "Όταν ο Σπηλαιοκτήτης έρθει", ["Αίολος" 1995] - "΄Ενύπνιο μετά τρούλλου", ["Μπάστας" 1999] - "Έσχατος φίλος", [ιδίοις αναλώμασιν 2001]. Από τα δοκίμιά του ξεχωρίζουν τα "Σχεδιάσματα εγκωμίων για τον Οδυσσέα Ελύτη" [Αθήνα 1997] και οι "Ποιητικές αντοχές της Ζακύνθου" [Έκδ. Δήμου Ζακυνθίων, Ζάκυνθος 2002]. Παράλληλα, ποιήματα και μελέτες του έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά Περιοδικά, σε ελληνικές και ξένες Ανθολογίες, σε αθηναϊκές και τοπικές εφημερίδες. Τό 1993 τιμήθηκε με το "Βραβείο Ποίησης Haiku της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα", το 2001 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου "για τη λογοτεχνική του προσφορά στα Ζακυνθινά γράμματα" και τον ίδιο χρόνο από τον "Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ρόδου". Τό 1998 εξελέγη ομόφωνα Αντεπιστέλλον Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός" και το 2000 Τακτικό Μέλος της "Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών". Είναι Τακτικό Μέλος του "Συλλόγου Φίλων του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας", του "Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζακύνθου" και διαφόρων Επιτροπών τοπικού κοινωνικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Νίκος Κ. Κουρκουμέλης (Εισηγητής)

Ο Νίκος Κ. Κουρκουμέλης γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ιστορία του επτανησιακού χώρου.

Γεωργία Κόκλα - Παπαδάτου (Εισηγητής)


Ευάγγελος Μουτσόπουλος (Εισηγητής)


Ιωάννης Μ. Δεμέτης (Εισηγητής)


Αθανασία Γλυκοφρύδη - Λεοντσίνη (Εισηγητής)

Καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής και Νεοελληνικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ελένη Αντωναράκου (Εισηγητής)


Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης (Εισηγητής)

Ο Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1974. Το 1996 αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 2000 έλαβε Master's από το School of Slavonic and East European Studies. Το 2004 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το Department of Byzantine and Modern Greek Studies του King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.Το 2004 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το Department of Byzantine and Modern Greek Studies του King' s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 2009 αναγορεύτηκε λέκτορας της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Μάρτιο του 2015 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής της Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντά του εστιάζονται στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις και στην ιστορική κοινωνιολογία του ελληνικού εθνικισμού.
Στις κύριες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι ακόλουθες μονογραφίες:
"Εθνοτική συμβίωση στα Βαλκάνια: Έλληνες και Βούλγαροι στη Φιλιππούπολη 1878-1914", εκδ. Πατάκης, Αθήνα 2006.
"Η ελληνοβουλγαρική κρίση του 1924-25: Ο πόλεμος της ζωοκλοπής", εκδ. Γόρδιος, Αθήνα 2006.
"Έδαφος και μνήμη στα Βαλκάνια: Ο 'γεωργικός εθνικισμός' στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία (1927-46)", εκδ. Πατάκης, Αθήνα 2011.


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1 από 2
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
709
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.491 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση