Επιστήμη και θρησκεία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επιστήμη και θρησκεία

Η σύγκρουση λογικής και δόγματος

Ιωάννης Γ. Κυπαρισσός

- Αρχαιοελληνικές γνώσεις και σύγχρονη κοσμολογία
- Θεωρία των Μιμιδίων και Θεολογία
- Η δογματική ερμηνεία της εξέλιξης από τον Πάπα και η ορθολογική της ερμηνεία
- Η αρχή της αιτιότητας θεμελιώδης αρχή της φύσης

Ο Γερμανός φιλόσοφος Nitzsche διετύπωσε την αλήθεια της ανεπανάληπτης αρχαιοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ρήση "...τίποτα δεν άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί για να εφεύρουμε εμείς..."

Η Ελληνίδα συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου στο βιβλίο της "Αντιγνώση" επιβεβαιώνει, με διαφορετικό τρόπο την αλήθεια αυτήν γράφοντας, "... αν οι όροι (-ισμοι), σχηματοποιήθηκαν και προσδιορίσθηκαν με την διαμόρφωση της ιστορίας, δεν σημαίνει ότι η ουσία τους και οι καθεστωτικές ιδιότητές τους δεν υπήρχαν εν σπέρματι στις κοινωνίες που τις γέννησαν..." (εννοώντας φυσικά τις αρχαιοελληνικές).

Ο επιφανής ρεαλιστής νευροβιολόγος και φιλόσοφος D. Dennett, στο προωτοποριακό βιβλίο του "Η ερμηνεία της συνείδησης" γράφει: "... Υπάρχει ένα μόνον είδος ουσίας την οποίαν ονομάζουμε `Ύλη`, Είναι ουσία των φυσικών επιστημών, της φυσιολογίας, της χημείας κλπ. Ο Νους δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα φυσικό φαινόμενο, εν ολίγοις ο νους είναι ο εγκέφαλος..." (σελ. 33). Απορρίπτει ολοκληρωτικά τον υπερβατικό Δυϊσμό, ύλης-πνεύματος, του Καρτεσίου διότι, όλπως το αποδεικνύει, παραβιάζει την φυσική συμπαντική αρχή της διατήρησης της ενέργειας.

Κατά τη γνώμη σύγχρονων διανοητών και επιστημόνων, το μέλλον της ανθρωπότητας δεν εδράζεται στον ιδεολογικό υπερβατισμό, ο οποίος είναι πρόσκαιρος και παροδικός, αλλά στον επιστημονικό ορθολογισμό, που είναι αιώνιος και "ξυνός" γνήσιο προϊόν της φύσης.

Ιωάννης Γ. Κυπαρισσός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
239
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.42 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση