Επιστήμες της εκπαίδευσης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επιστήμες της εκπαίδευσης

Από την ασθενή ταξινόμηση της παιδαδωγικής στη διεπιστημονικότητα και στον επιστημονικό υβριδισμό

Συλλογικό έργο

Γεώργιος Δ. Παπαντωνάκης

Γεώργιος Κ. Κατσαδώρος

26.50€ -10% 23.85€

Ο ανά χείρας συλλογικός τόμος είναι απόρροια του προβληματισμού τον οποίο γεννά η δισυπόστατη επίγνωση ότι η ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρίσκεται σε μια καμπή αποφασιστικής σημασίας και παράλληλα ότι το διεπιστημονικό πεδίο που συγκροτούν τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία καταγίνονται με την Αγωγή και την Εκπαίδευση, χωρίς να ταλανίζεται από καμιά κρίση παραδείγματος, διανύει, ωστόσο, διεθνώς, μια φάση ενδογενούς ανασυγκρότησης, δημιουργικού αναβρασμού και αναπροσαρμογής στις ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες της μετανεωτερικής εποχής. Αν και εμμέσως ενέχει και το χαρακτήρα του απολογισμού για την ιστορική διαδρομή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κύριος και ρητός προσανατολισμός της επιστημονικής μας `συγκομιδής` αφορά, σε γενικό επίπεδο, τον κριτικό αναστοχασμό για τη δυναμική και τα όρια των διεπιστημονικών ωσμώσεων, όπως και για τις υβριδικές μορφές που αυτές λαμβάνουν.
Σε ειδικότερο επίπεδο, αφορά την ψύχραιμη τοποθέτηση για τρέχουσες εξελίξεις που σχετίζονται:
α) με τον επιστημονικό και καλλιτεχνικό εγγραμματισμό των μαθητών,
β) με τη μύησή τους στην επιστημολογική ιδιαιτερότητα των διάφορων γνωστικών πειθαρχιών και βεβαίως
γ) με την ολιστική διερεύνηση της πολυδιάστατης σχέσης σχολείου - κοινωνίας - κράτους.
Το σημείο διεπαφής μεταξύ των τριών αυτών οντοτήτων δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να είναι άλλο από τη νοητική, συναισθηματική και ψυχική προετοιμασία των παιδιών και των εφήβων για την αναδοχή και τη λυσιτελή μελλοντική άσκηση της ιδιότητας του πολίτη σε ένα ρευστό τοπικό, εθνοκρατικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον. Κύρια γνωρίσματα του περιβάλλοντος αυτού είναι η συνεχής επιβάρυνση της φύσης, η επίταση των ταξικών και φυλετικών ανισοτήτων, η κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών, η πολιτισμική πολυμορφία, ο διαγκωνισμός των μνημών και των πολιτικών ταυτότητας και ο `πολυθεϊσμός των αξιών`.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Δ. Παπαντωνάκης

Γεώργιος Δ. Παπαντωνάκης (Συγγραφέας)

Ο Γεώργιος Δ. Παπαντωνάκης γεννήθηκε στην Κρήτη. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για πολλά χρόνια υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση σε θέση διδακτικού και συμβουλευτικού προσωπικού. Από το 2000 διδάσκει παιδική λογοτεχνία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου σήμερα κατέχει τη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Νεοελληνικής Διαλεκτολογίας, μέλος του νυν Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών "Κύματα των Τριών Θαλασσών" (Δ.Κ.Λ.Μ.) που εδρεύει στη Ρόδο, μέλος στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Ροδιακά Γράμματα, καθώς και του δίγλωσσου περιοδικού που εκδίδει το Δ.Κ.Λ.Μ., μέλος της Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρείας και τέλος μέλος του Children΄ s Literature Association των ΗΠΑ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Κ. Κατσαδώρος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Σκούρτου (Συγγραφέας)

Η Ελένη Σκούρτου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει και ερευνά στις γνωστικές περιοχές: διγλωσσία, δίγλωσση εκπαίδευση, προφορικότητα / γραπτός λόγος, διγλωσσία και αλφαβητισμός / γραμματισμός, διδασκαλία δεύτερης γλώσσας σε περιβάλλον διαδικτύου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Α. Βρατσάλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλιβίζος Σοφός (Συγγραφέας)

Ο Dr. phil. Αλιβίζος Σοφός σπούδασε Παιδαγωγικά στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία και εκπόνησε διδακτορική Διατριβή στη Γερμανία. Από το 1996 έως το 1998 δίδασκε με σύμβαση σε γερμανικά πανεπιστήμια (Frankfurt, Wiesbaden, Landau-Koblenz). Από το 1998 έως το 2004 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στη Σχολή του Johannes Gutenberg Πανεπιστημίου στο Mainz, στο επιστημονικό πεδίο της Παιδαγωγικής των Νέων Μέσων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος προγραμμάτων σπουδών για την Προστασία των Νέων στο διαδίκτυο. Αυτά τα προγράμματα βρίσκονται υπό την αιγίδα του οργανισμού της κεντρικής διοίκησης των 16 υπουργείων Νεότητας και Κοινωνικών Υποθέσεων των ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας. Από το 2004 Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης με γνωστικό αντικείμενο: Παιδαγωγική με έμφαση στην Παιδαγωγική των Μέσων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πολύκαρπος Καραμούζης (Συγγραφέας)

Ο Πολύκαρπος Καραμούζης γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει μόνιμα στη Χαλκίδα. Σπούδασε θεολογία, μεθοδολογία, ιστορία και θεωρία της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη θρησκειολογία και το 2004 αναγορεύτηκε διδάκτωρ κοινωνιολογίας της θρησκείας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Είναι μέλος της International Society for the Sociology. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου τα μαθήματα: (α) Συγκριτική θεώρηση των θρησκειών και της θρησκευτικότητας: Θρησκειολογία, (β) Ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές διαστάσεις της θρησκείας, και (γ) Πολιτισμός και διαθρησκειακή αγωγή - Η συγκριτική διδακτική των θρησκειών στο σύγχρονο σχολείο. Είναι επίσης συνεργάτης ερευνητής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευγένιος Π. Αυγερινός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Καμπουροπούλου - Σαββαΐδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λουίζα Χριστοδουλίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεωργία Λιαράκου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Τσολακίδης

Κώστας Τσολακίδης (Συγγραφέας)

Ο Κώστας Τσολακίδης είναι επίκουρος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, με γνωστικό αντικείμενο "Πληροφορική, Νέες Τεχνολογίες και Εκπαίδευση". Είναι ηλεκτρονικός μηχανικός, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Dundee στη Σκοτία. Ασχολείται με τη διδασκαλία της πληροφορικής από το 1988. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η πληροφορική στην εκπαίδευση, η από απόσταση εκπαίδευση, τα ολιγοθέσια σχολεία, η εικονική πραγματικότητα και οι καινοτόμες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ταψής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλεία Κούρτη - Καζούλλη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχαήλ Σκουμιός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Κόκκινος (Επιμέλεια)

Ο Γιώργος Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: "Η φασίζουσα ιδεολογία στην Ελλάδα" (Παπαζήσης 1989), "Ο πολιτικός ανορθολογισμός στην Ελλάδα" (Τροχαλία 1996), "Από την Ιστορία στις ιστορίες" (Ελληνικά Γράμματα 1998), "Αναζητώντας την Ευρώπη" (Μεταίχμιο 2000), "Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της Ιστορίας" (Μεταίχμιο 2000, 2η έκδοση), "Επιστήμη, Ιδεολογία, Ταυτότητα" (Μεταίχμιο 2003). Είχε επίσης την επιμέλεια των βιβλίων "Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη Μουσειακή Αγωγή" (Μεταίχμιο 2002, σε συνεργασία με την Ευγενία Αλεξάκη) και "Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Ανθολόγιο" (Βουλή των Ελλήνων 2002, σε συνεργασία με την Ελένη Κορομηλά). Άρθρα και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Μνήμων, Σύγχρονα Θέματα, θεωρία και Κοινωνία, Φιλολογική κ.ά. Η επιστημονική του δραστηριότητα αφορά την ιστορία των πολιτικών ιδεών τον 19ο και τον 20ό αιώνα, τη διδακτική της ιστορίας, την ιστορία των αντιλήψεων για το σώμα και τη σωματική αγωγή και την ιστορία της εκπαίδευσης.

Μαρία Χιονίδου (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
413
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.863 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση