Επίσημα κείμενα βιοηθικής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επίσημα κείμενα βιοηθικής

Μεταμοσχεύσεις, ευθανασία, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επιτροπή Βιοηθικής

6.09€ -10% 5.48€

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος εκτύπωσε και κυκλοφορεί σ` ένα τεύχος τα επίσημα κείμενα της Επιτροπής επί θεμάτων βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα των μεταμοσχεύσεων, της ευθανασίας και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στην εισαγωγή του τεύχους αναφέρεται:
"Η Εκκλησία της Ελλάδος, ύστερα από πολλή σκέψη, μακρόχρονη επεξεργασία, μεθοδική θεολογική μελέτη, κατανόηση των λεπτομερειών, ανταλλαγή απόψεων και επιμελημένη προσπάθεια της αρμόδιας επί θεμάτων βιοηθικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, κατέληξε σε τρία γνωμοδοτικά κείμενα. Το πρώτο αφορά στις μεταμοσχεύσεις, περιλαμβάνει 55 βασικές θέσεις και ενεκρίθη από την Ι. Σύνοδο της Ιεραρχίας, τον Οκτώβριο του 1999. Το δεύτερο καταπιάνεται με το πρόβλημα της ευθανασίας, αποτελείται από 54 βασικές θέσεις και ενεκρίθη τον Νοέμβριο του 2002. Τέλος, το τρίτο ασχολείται με την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, περιλαμβάνει 82 άρθρα και ενεκρίθη τον Οκτώβριο του 2005.
Τα κείμενα αυτά είναι αρκετά αναλυτικά και συστηματικά στην παρουσίασή τους, όχι γιατί θέλουν να φυλακίσουν τους πιστούς με ανελεύθερες συνταγές συμπεριφοράς, αλλά γιατί κάτι τέτοιο διευκολύνει την καλύτερη ενημέρωση και λεπτομερέστερη κατανόηση των υφιστάμενων συνιστωσών των προβλημάτων, πράγμα που συντελεί στην κατά το δυνατόν υπευθυνότερη και ωριμότερη λήψη αποφάσεων από τους ενδιαφερομένους.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι τα κείμενα αυτά έχουν τύχει της εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου, προσφέρονται ως πρώτα κείμενα για συζήτηση και διάλογο και όχι ως κείμενα τελικού αδιαπραγμάτευτου εκκλησιαστικού λόγου. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουν λάβει τη μορφή εγκυκλίου. Πιστεύουμε ότι συντηρούν την ακρίβεια της επιστημονικής και κλινικής πραγματικότητος, διασώζουν τις συναφείς με το θέμα βασικές αρχές Ορθόδοξης ανθρωπολογίας, διαθέτουν σαφήνεια, δίνουν κατευθύνσεις σε όποιον ζητεί κάτι τέτοιο, αγκαλιάζουν τον άνθρωπο ως εικόνα του Θεού και αποτελούν εύχρηστο εργαλείο στην προσφορά της Ορθόδοξης εκκλησιαστικής μαρτυρίας".

Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επιτροπή Βιοηθικής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
84
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.118 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση