Επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επιδράσεις της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν

Συλλογικό έργο

22.00€ -26% 16.28€

Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, γνωστός για τη φανταστική μυθολογία του, επηρεάστηκε από τη λαογραφία, τους θρύλους και τη λογοτεχνία της βόρειας Ευρώπης. Ωστόσο, η αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία (μυθολογία, λογοτεχνία, φιλοσοφία) αποτέλεσε εξίσου σημαντική επιρροή στη λογοτεχνική πορεία του συγγραφέα, του οποίου οι αρχικές σπουδές ήταν Κλασική Γραμματεία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα από την αγγλόφωνη βιβλιογραφία που μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά και επιχειρεί να αναδείξει τον διακειμενικό διάλογο των έργων του Τόλκιν με τα ομηρικά έπη, την πλατωνική φιλοσοφία και τους μύθους που ενέπνευσαν την αρχαία ελληνική τραγωδία.

 

Τα επιστημονικά άρθρα που περιέχονται στο βιβλίο είναι των: Mack Fenwick, Δήμητρα Φήμη, David Greenman, Miryam Librán-Moreno, Michael Livingston, Gergely Nagy, Benjamin Eldon Stevens, Hamish Williams, Dennis Wilson Wise.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Συλλογικό έργο (Μεταφραστής)


Δήμητρα Φήμη (Επιμέλεια)

Η δρ. Δήμητρα Φήμη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια (Senior Lecturer) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (University of Glasgow) στη Σκοτία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα και αποφοίτησε από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεχίζοντας με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cardiff. Το βιβλίο της Tolkien, Race and Cultural History: From Fairies to Hobbits (Palgrave Macmillan, 2008) βραβεύτηκε με το Mythopoeic Scholarship Award in Inklings Studies. Συνεπιμελήθηκε την πρώτη κριτική έκδοση του δοκιμίου A Secret Vice, όπου ο Τόλκιν θεωρητικοποιεί τη δημιουργία των γλωσσών της Μέσης-γης (A Secret Vice: Tolkien on Invented Languages, HarperCollins, 2016)· το βιβλίο βραβεύτηκε με το Tolkien Society Award for Best Book. Η πιο πρόσφατη μονογραφία της έχει τίτλο Celtic Myth in Contemporary Children’s Fantasy: Idealization, Identity, Ideology (Palgrave Macmillan, 2017). Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι συν-διευθύντρια του νέου Κέντρου για τη Φανταστική Λογοτεχνία (Centre for Fantasy and the Fantastic) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, με έμφαση στη φανταστική λογοτεχνία, στην επιστημονική φαντασία και στην παιδική λογοτεχνία. Συμμετέχει συχνά σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα (BBC Radio 4, BBC Radio 2, History Channel).

Δημήτρης Κολοβός (Επιμέλεια)

Ο Δημήτρης Κολοβός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει ως σήμερα. Είναι αριστούχος απόφοιτος και νυν μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την Ιστορική και Βαλκανική Γλωσσολογία. Έχει συμμετάσχει στο Diachronic Lexicon of Greek Language, (DiaLG) project, που αφορούσε τη δημιουργία ενός διαχρονικού λεξικού της ελληνικής γλώσσας και τελούσε υπό την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Αποτελεί μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Τόλκιν και εκπρόσωπο του Βόρειου Παραρτήματος του συλλόγου. Παράλληλα, διατελεί αντιπρόεδρος του συλλόγου για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Έχει διοργανώσει τρεις ημερίδες με θέμα τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στη Θεσσαλονίκη και έχει εκπροσωπήσει τον σύλλογο σε εκδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει ασχοληθεί ενεργά με την αρθρογραφία, δουλεύοντας εθελοντικά σε ειδησεογραφικά site για eSports, καλύπτοντας events και στο εξωτερικό. Επίσης, αρθρογραφεί στην εφημερίδα της ομογένειας Hellenic News of America. Παράλληλα, έχει γράψει αρκετά άρθρα σχετικά με τη φανταστική λογοτεχνία και κυρίως το σύμπαν του Τόλκιν.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
456
Διαστάσεις:
14x21
Βάρος:
0.486 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση