Επετηρίς Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών Ι΄
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επετηρίς Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών Ι΄

2004-2005

Συλλογικό έργο

Δημήτρης Σ. Τσερές

Σπύρος Ι. Ασδραχάς

Περιέχονται οι εισηγήσεις: Μελέτες - Πολυξένη Δημητρακοπούλου, "Αρχιτεκτονικά γλυπτά βυζαντινής περιόδου από τη Λευκάδα" - Μαρία Λαμπρινού, "Τρία ενετικά μνημεία στον πορθμό της Λευκάδας: Φρούριο Αγίας Μαύρας, Ναός Αγίου Γεωργίου, Ενετικές Αλυκές" - Παναγιώτης Αργυρός, "Το αρχοντικό Τσαρλαμπά" - Ιωάννης Γ. Ζαμπέλης, "Η εκκλησιαστική πανήγυρη στην Αγία Μαύρα (1768-1815)" - Γεώργιος Π. Ροντογιάννης, "Ο δάσκαλος Γεώργιος Πάνου Ροντογιάννης (Τσουκαλάδες 17.7.1881 - Λευκάδα 15.11.1967)" - Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού, "Το "ηχηρό" πορτρέτο της "λευκαδίτικης τρέλας." Κώδικες μιας δημιουργικής ανθρωπολογίας." - Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια, "Εισπνήλας - Αΐτας. Ο Πρεβελάκης για τον Σικελιανό" Αναφορές - Υπομνήσεις - Κατερίνα Μπαρακάκη - Γλένη, "Το αρχαιολογικό μουσείο της Λευκάδας" - Γεώργιος Π. Ροντογιάννης, "Δημήτρης Π. Γολέμης (15.11.1874 - 9.1.1941): Ο μοναδικός λευκάδιος Ολυμπιονίκης" - Δημήτρης Σ. Τσερές, "Πανταζής Κοντομίχης: Ο εκπαιδευτικός, ο ιστορικός, ο φιλόλογος" - Σπύρος Ι. Ασδραχάς, "Οι ορίζοντες της Χαραμόγλειας Βιβλιοθήκης" - Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, "Η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη και η λευκαδίτικη πολιτιστική υποδομή" - Δημήτρης Σ. Τσερές, "Η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη ως εργαλείο του τοπικού ιστορικού και του εκπαιδευτικού στο μάθημα της τοπικής ιστορίας" - Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης, "Το Ζ΄ Πανιόνιο συνέδριο και τα πρακτικά του" - Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Σπύρος Ι. Ασδραχάς, "Παρουσίαση των πρακτικών του Ζ΄ Πανιονίου συνεδρίου" Βιβλιοπαρουσιάσεις, Βιβλιοκρισίες - Πάνος Λ. Φραγκέλλης, "Χρίστος Σπ. Σολδάτος, "Σπυρίδων Ι. Ζαμπέλιος (1815-1881). Τόμος Α΄ , Ο ιστορικός του Βυζαντινού Ελληνισμού. Ο θεμελιωτής της Νεοελληνικής Ιστοριογραφίας. Ο αρχιτέκτονας της διαχρονικής ενότητας της ελληνικής ιστορίας"", Αθήνα 2003. - Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης, "Γεώργιος Ι. Κούρτης, "Η κοινοβουλευτική πορεία της Πρέβεζας (1915-2005)"", Αθήνα 2005. - Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης, Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη, "Μιλτιάδης Δ. Κακλαμάνης, "Εγκλουβή, λαογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατοίκων"", Αθήνα 2005.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Σ. Τσερές

Δημήτρης Σ. Τσερές (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Σπ. Τσερές γεννήθηκε στην Πλαγιά της Ακαρνανίας, ένα χωριό απέναντι από τη Λευκάδα. Τελείωσε το Λύκειο Αρρένων Λευκάδος το 1966 και σπούδασε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, απ’ το Φιλολογικό Τμήμα της οποίας πήρε το πτυχίο του. Το Σεπτέβρη του 1974 διορίστηκε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στη Λευκάδα στην οποία υπηρέτησε ανελλιπώς μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Ι. Ασδραχάς

Σπύρος Ι. Ασδραχάς (Συγγραφέας)

Ο Σπύρος Ι. Ασδραχάς, ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της χώρας μας, γενήθηκε στο Aργοστόλι της Κεφαλονιάς, το 1933. ΣΠOYΔEΣ 1960. Πτυχίο Iστορικού Tμήματος Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Aθηνών 1965-1967. Yπότροφος του IKY για μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι 1972. Doctorat de 3e Cycle (EPHE, VI Section - Paris 7) στην οικονομική και κοινωνική ιστορία. 1976. Eleve diplome της EPHE, IVe Section. AKAΔHMAΪKEΣ ΔPAΣTHPIOTHTEΣ 1. Διδασκαλία 1974-1984. Charge de Conferences στην EPHE, IVe Section 1976-1977. Charge de Cours στο Πανεπιστήμιο Paris-IV 1982-1998. Professeur associe στο Πανεπιστήμιο Paris I, Pantheon-Sorbonne. Διεύθυνση DEA και διδακτορικών διατριβών στο πλαίσιο των etudes Doctorales του Πανεπιστημίου Paris I. 1986-1988. Charge de Conferences στην EHESS. 1993-2005. Eβδομαδιαία σεμινάρια στο KNE/EIE με θέμα: "Προβλήματα οικονομικής ιστορίας, IE΄-IΘ΄αι." 2. Eρευνητικές δραστηριότητες 1961-1965. Bοηθός έρευνας στο KNE/EIE 1967-1974. Assistant de recherches στην EPHE, VIe Section. 1977-1990. Διευθυντής Eρευνών του Προγράμματος Iστορίας της Eθνικής Tράπεζας της Eλλάδας 1987-1991. Mέλος του Δ.Σ. του Iδρύματος Έρευνας και Παιδείας της Eμπορικής Tράπεζας 1985-1989. 1994-2000 Mέλος της Eπιτροπής Iστορίας του Iστορικού Aρχείου Eλληνικής Nεολαίας 1984-1986. Yπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος της ΓΓET: Φορολογικοί μηχανισμοί και οικονομία στο πλαίσιο των ελληνικών κοινοτήτων, IZ΄-IΘ΄ αι. 1988-1990. Yπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος της ΓΓET: Eλλαδικά αστικά συγκροτήματα και ενδοχώρα, IE΄-IΘ΄ αι.: απορρόφηση πλεονάσματος και συστήματα διασυνδέσεων. 1988-2003. Διευθυντής ερευνών στο KNE/EIE 3. Άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες 1983-2005. Συνδιευθυντής του περιοδικού ΄΄Tα Iστορικά΄΄. 1985-1990. Aντιπρόεδρος της Δ. Eπιτροπής του Iονίου Πανεπιστημίου. 2004-2017 Πρόεδρος των ΄΄Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας΄΄ (ΑΣΚΙ) Έφυγε από τη ζωή στις 11 Δεκεμβρίου 2017, σε ηλικία 84 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού

Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού (Συγγραφέας)

H Βιβή Κοψιδά - Βρεττού γεννήθηκε στη Λευκάδα. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993), με βαθμό άριστα. Υπηρέτησε ως φιλόλογος και από το 2003 ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στο νομό Λευκάδας. Σημαντική είναι η συμβολή της στην κοινωνική έρευνα, την παιδαγωγική και τη φιλολογική επιστήμη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικές επετηρίδες και στον Τύπο. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας και μέλος διαφόρων επιστημονικών εταιριών και φορέων. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία φιλολογικού, παιδαγωγικού και λαογραφικού περιεχομένου και τρεις ποιητικές συλλογές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Ζαμπέλης

Ιωάννης Ζαμπέλης (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Γ. Ζαμπέλης γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στη Λευκάδα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρχικά ως κατασκηνωτής και μέχρι σήμερα ως στέλεχος συμμετέχει σε κατασκηνώσεις. Ομιλητής σε επιμορφωτικά σεμινάρια και υπεύθυνος οργάνωσης του Διημέρου Επικοινωνίας και Επιμόρφωσης Στελεχών Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, που διεξάγεται κάθε χρόνο. Έχουν εκδοθεί οι εργασίες του: "Ι. Αγιολόγιον Λευκάδος και Ιθάκης", εκδ. Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, 2002, 2. "Ομαδική Ψυχαγωγία", (συνεργασία με Άγγελο Γκούνη), εκδ. ό.π., 2004 και 3. "Παρακλητικός Κανών εις τον ένδοξον μάρτυρα Νέστορα, προστάτην της αθλούμενης νεότητας", εκδ. ό.π., 2005. Αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Αργυρός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της επιτροπής κρίσεως για τα βιβλία "Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας" για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στα ΠΕΚ της Μυτιλήνης και της Χαλκίδας. Ως γραμματέας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων, για πολλά χρόνια είχε τη φροντίδα για την έκδοση των περιοδικών "Φιλολογική" και "Σεμινάριο". Ήταν συντονιστής της ομάδας εργασίας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων για θέματα νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας και έλαβε μέρος στην πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα αυτή για τη διδασκαλία των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και εφαρμογής του πειραματικού προγράμματος που κατάρτισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα "Διακλαδική, διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού". Ως γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της "Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών", οργάνωσε συμπόσια και συνέδρια και έχει ως σήμερα την ευθύνη των εκδόσεων της Εταιρείας. ΄Εχει δημοσιεύσει διάφορα μικρά μελετήματα, βιογραφίες και βιβλιοπαρουσιάσεις σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Λαμπρινού (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πολυξένη Δημητρακοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια

Ρίτσα Φράγκου - Κικίλια (Συγγραφέας)

H Pίτσα Φράγκου-Kικίλια (1940-2019), σύζυγος του ζωγράφου Νίκου Κικίλια (1940-1997), γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1940 στον Bόλο. Eκεί τελείωσε το Eλληνογαλλικό Γυμνάσιο της Σχολής Kαλογραιών "Saint Joseph". Στη συνέχεια σπούδασε φιλολογία, ιστορία-αρχαιολογία καθώς και γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Gottingen, στη Γερμανία. Ως καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δίδαξε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο νεοελληνική λογοτεχνία του 19ου και του 20ου αιώνα. Mεγάλο μέρος της επιστημονικής έρευνας και της ακαδημαϊκής της διδασκαλίας αφιέρωσε στο έργο του Άγγελου Σικελιανού. Aπό τον χώρο της πεζογραφίας την απασχόλησε, επίσης, το αντιμυθιστόρημα και ιδιαίτερα η νεοελληνική του έκφραση, ιδίως στο έργο της Κωστούλας Μητροπούλου. Μιλούσε και έγραφε άνετα στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Επίσης υπήρξε τελειόφοιτος της Aνωτέρας Σχολής Πιάνου του Eλληνικού Ωδείου. Εξέδωσε τρεις συλλογές διηγημάτων και δημοσίευσε διηγήματά της σε περιοδικά. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2019, σε ηλικία 78 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Π. Ροντογιάννης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κατερίνα Μπαρακάκη - Γλένη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πάνος Λ. Φραγκέλλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης (Επιμέλεια)

Ο Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της επιτροπής κρίσεως για τα βιβλία "Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας" για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στα ΠΕΚ της Μυτιλήνης και της Χαλκίδας. Ως γραμματέας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων, για πολλά χρόνια είχε τη φροντίδα για την έκδοση των περιοδικών "Φιλολογική" και "Σεμινάριο". Ήταν συντονιστής της ομάδας εργασίας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων για θέματα νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας και έλαβε μέρος στην πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα αυτή για τη διδασκαλία των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και εφαρμογής του πειραματικού προγράμματος που κατάρτισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα "Διακλαδική, διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού". Ως γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της "Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών", οργάνωσε συμπόσια και συνέδρια και έχει ως σήμερα την ευθύνη των εκδόσεων της Εταιρείας. ΄Εχει δημοσιεύσει διάφορα μικρά μελετήματα, βιογραφίες και βιβλιοπαρουσιάσεις σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης (Επιμέλεια)


Τόμος:
9
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
375
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.775 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση