Επετηρίς Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών Θ΄
zoom in
Περιέχονται οι εισηγήσεις: Μελέτες - Ευτυχία Δ. Λιάτα, "Η "Τετρακωμία" της Λευκάδας. Σχόλιο σ΄ ένα σχέδιο του 1684." - Ντενίζ - Χλόη Αλεβίζου, "Ο ζωγράφος Νικόλαος Δοξαράς. Νεανική περίοδος και "μαθητεία"." - Μίλτος Καρκαζής, Νικόλαος Δοξαράς, "Ένας σημαντικός εκπρόσωπος της "Επτανησιακής Σχολής" ζωγραφικής" - Έφη Αργυρού, "Η γυναίκα ως εργατικό δυναμικό: Η περίπτωση της κοπέλας, της ψυχοθυγατέρας και της ρογιασμένης στη Λευκάδα τον 18ο αιώνα" - Αλέξανδρος Σιδεράς, Παρασκευή Σιδερά - Λύτρα, "Η ανέκδοτη γερμανική μετάφραση της βιογραφίας του Ιωάννου Ζαμπελίου και της τραγωδίας του Κωνσταντίνος Παλαιολόγος από τον Γερμανό ελληνιστή Adolf Ellissen" - Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Ζαμπέλης, "Ένα ιστορικό έγγραφο με δυνατά διαχρονικά μηνύματα" - Μαρία Τσούτσουρα, "Από τ΄ ανθισμένα κορίτσια στις Δελφικές εορτές: Μια λευκαδική συγχορδία στη μετατροπή των ηθών, των τεχνών και του στίχου" - Γεώργιος Παν. Ροντογιάννης, "Σκέψεις και σχόλια σε ένα βιογραφικό σημείωμα του Πάνου Γεωργίου Ροντογιάννη (1911-1996)" - Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης, "Νάνος Βαλαωρίτης. Ο Λευκαδίτης ποιητής της διασποράς." - Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού, "Παιχνίδι - Ψυχαγωγία, παιδικότητα και ενηλικότητα. Λεκτικά - τελεστικά "συμβάντα" βίας και ανταγωνισμού στην παραδοσιακή κοινωνία ." Τεκμηριώσεις - Γεώργιος Παν. Ροντογιάννης, "Η ιστορία μιας καρτ-ποστάλ και μιας φιλίας" - Θεοδόσης Πυλαρινός, ""Δεν πήγε χαμένος ο μυστικός μου μόχθος...". Μια ανέκδοτη επιστολή του Γεράσιμου Γρηγόρη". Εκδηλώσεις - Φαίδων Κακλαμάνης, "Μεσογειακή διατροφή. Το ελαιόλαδο ως ελιξίριο ζωής και πρόληψης νόσων του ανθρώπου." - Κώστας Ν. Κατηφόρης, Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης, Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, "Σπύρος Ι. Ασδραχάς, "Πατριδογραφήματα": Παρουσίαση του βιβλίου" Βιβλιοπαρουσιάσεις, Βιβλιοκρισίες - Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, "Πρακτικά Δ΄ Συνεδρίου Επτανησιακού Πολιτισμού, Αθήνα 1996" - Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη, "Χρίστος Σολδάτος, "Χριστιανική Ζωγραφική", Αθήνα 1999" - Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Ανθούλα Δανιήλ, Χριστίνα Αργυροπούλου, "Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης, "Νάνος Βαλαωρίτης", Αθήνα 2000" - Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, "Νίκος Βαγενάς, "Το Κάστρο της Αγ. Μαύρας 1300-1977", Αθήνα 2001" - Ευσταθία Πολίτη, ""Αφιέρωμα στο Γυμνάσιο Λευκάδος", Αθήνα 2002"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοδόσης Πυλαρινός

Θεοδόσης Πυλαρινός (Συγγραφέας)

Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και ιστορία του γλωσσικού ζητήματος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στα περισσότερα σύγχρονα λογοτεχνικά περιοδικά και είναι σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής του λογοτεχνικού περιοδικού "Πόρφυρας". Έχει συνεργαστεί σε συλλογικές εκδόσεις, έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί αφιερώματα και τόμους πρακτικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Τσούτσουρα

Μαρία Τσούτσουρα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού

Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού (Συγγραφέας)

H Βιβή Κοψιδά - Βρεττού γεννήθηκε στη Λευκάδα. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1993), με βαθμό άριστα. Υπηρέτησε ως φιλόλογος και από το 2003 ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στο νομό Λευκάδας. Σημαντική είναι η συμβολή της στην κοινωνική έρευνα, την παιδαγωγική και τη φιλολογική επιστήμη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικές επετηρίδες και στον Τύπο. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας και μέλος διαφόρων επιστημονικών εταιριών και φορέων. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία φιλολογικού, παιδαγωγικού και λαογραφικού περιεχομένου και τρεις ποιητικές συλλογές.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Έφη Αργυρού (Συγγραφέας)

Η Έφη Αργυρού αποφοίτησε το 1979 από τη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης (Ιστορικό Τμήμα). Το 1983 έλαβε τον τίτλο του DEA d'Histoire Byzantine et Post Byzantine από το Universite de Paris I - Sorbonne και το 1996 το διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Το 1999 απέκτησε το Πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης του Προγράμματος "Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση" της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Έχει εργαστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο υπουργείο Παιδείας (ευρωπαϊκά προγράμματα), στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Γραφείο Ιστορίας). Δίδαξε Νεότερη Ελληνική Ιστορία στην Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου (με σύμβαση βάσει του ΠΔ 407/80) και Ευρωπαϊκή Ιστορία στο ΕΑΠ. Οι δημοσιεύσεις της εστιάζουν σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά φαινόμενα. Ενδεικτικά: "Η γυναίκα ως εργατικό δυναμικό: Η περίπτωση της κοπέλας, της ψυχοθυγατέρας και της ρογιασμένης στη Λευκάδα τον 18ο αιώνα" [Επετηρίς, τόμ. Ο΄ (Αθήνα 2003), Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, σ. 69-92], "Μηχανισμοί ενίσχυσης οικογενειών με ανδρικό εργατικό δυναμικό" [Τα Ιστορικά, τχ. 45 (Δεκέμβριος 2006), σ. 281-314], "Συστήματα εισροής ανθρώπινου δυναμικού στις οικογένειες της Λευκάδας του 18ου αιώνα" [Μνήμων, τόμ. 28 (Αθήνα 2006-2007), σ. 49-90, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού].
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μίλτος Καρκαζής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της επιτροπής κρίσεως για τα βιβλία "Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας" για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στα ΠΕΚ της Μυτιλήνης και της Χαλκίδας. Ως γραμματέας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων, για πολλά χρόνια είχε τη φροντίδα για την έκδοση των περιοδικών "Φιλολογική" και "Σεμινάριο". Ήταν συντονιστής της ομάδας εργασίας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων για θέματα νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας και έλαβε μέρος στην πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα αυτή για τη διδασκαλία των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και εφαρμογής του πειραματικού προγράμματος που κατάρτισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα "Διακλαδική, διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού". Ως γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της "Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών", οργάνωσε συμπόσια και συνέδρια και έχει ως σήμερα την ευθύνη των εκδόσεων της Εταιρείας. ΄Εχει δημοσιεύσει διάφορα μικρά μελετήματα, βιογραφίες και βιβλιοπαρουσιάσεις σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Κατηφόρης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευτυχία Δ. Λιάτα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεράσιμος Ζαμπέλης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παρασκευή Σιδερά - Λύτρα (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Π. Ροντογιάννης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ντενίζ - Χλόη Αλεβίζου (Συγγραφέας)

Η Ντενίζ - Χλόη Αλεβίζου, είναι ιστορικός της τέχνης, δρ. του Πανεπιστημίου Κρήτης, με πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Μελέτης της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Δοξαράς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέξανδρος Σιδεράς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φαίδων Κακλαμάνης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
8
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
331
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.694 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση