Ενθύμησις Νικολάου Μ. Παναγιωτάκη
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ενθύμησις Νικολάου Μ. Παναγιωτάκη

42.00€ -30% 29.40€

Εκδίδοντας από κοινού τούτον τον τόμο, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου αισθάνονται ότι εκπληρώνουν ένα αυτονόητο χρέος. Τιμούν -με τον τρόπο που αρμόζει στα δύο αδελφά ιδρύματα της Κρήτης- τον άνθρωπο που τίμησε όσο λίγοι τα ελληνικά γράμματα και την πνευματική κληρονομιά του γενέθλιου τόπου του. Και πραγματοποιούν, ταυτόχρονα, μιαν από τις τελευταίες επιθυμίες του Νίκου Γιανναδάκη, ο οποίος εμέλλετο να ζήσει -δίπλα στο προσωπικό του δράμα- και τον αποχαιρετισμό ενός αγαπημένου φίλου. Οι πραγματικοί δημιουργοί του τόμου είναι, βεβαίως, οι μαθητές και οι ομότεχνοι του Νίκου Παναγιωτάκη, που έσπευσαν να δώσουν όλοι την προσωπική τους αναφορά στον Δάσκαλο. (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης - Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου).


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Γρηγόρης Μ. Σηφάκης

Γρηγόρης Μ. Σηφάκης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γ. Μ. Σηφάκης είναι ομότιμος καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Νέας Υόρκης (NYU). Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1935, μέσα σε οικογένεια εκπαιδευτικών. Στα νεανικά του χρόνια ευτύχησε να μαθητεύσει κοντά σε διακεκριμένους δασκάλους, τον φιλόλογο Μενέλαο Παρλαμά και τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα στην Κρήτη, τον Θρασύβουλο Σταύρου στην Αθήνα. Αργότερα, κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο (1961-64), παρακολούθησε τους καθηγητές T.B.L. Webster (υπό την επίβλεψη του οποίου συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή για το ελληνιστικό θέατρο), E. G. Turner, R. G. Winnington-Ingram, A. M. Dale κ.ά.

Οι τομείς της επιστημονικής του ειδίκευσης είναι το αρχαίο δράμα, η ιστορία του αρχαίου θεάτρου και η θεωρία της λογοτεχνίας, με έμφαση στον παραδοσιακό χαρακτήρα και το λογοτυπικό ύφος της ποίησης από τον Όμηρο ως τον Διγενή, τον Ερωτόκριτο και το δημοτικό τραγούδι.

Στις δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία: Studies in the History of Hellenistic Drama (1967), Parabasis and Animal Choruses: A Contribution to the History of Attic Comedy (1971), Η παραδοσιακή δραματουργία του Καραγκιόζη (1984), Προβλήματα μετάφρασης του Αριστοφάνη (1985), Για μια ποιητική του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού (1988), Μπέλα Μπάρτοκ και δημοτικό τραγούδι (1997), Aristotle on the Function of Tragic Poetry (2001), Μελέτες για το αρχαίο θέατρο (2007).


Αθανάσιος Μαρκόπουλος (Επιμέλεια)


Στέφανος Κακλαμάνης (Επιμέλεια)


Γιάννης Μαυρομάτης (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Ηράκλειο Κρήτης
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
892
Διαστάσεις:
25x18
Βάρος:
1.982 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση