Ενιαίο νόμισμα και ελληνική βιομηχανία
zoom in
13.24€ -10% 11.92€

Το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα. Η πρόοδος της τεχνολογίας επιφέρει καταλυτικές αλλαγές στη δομή της κοινωνίας, ο διεθνής ανταγωνισμός αυξάνει μετά τις συμφωνίες της GATT, ενώ στην Ευρώπη συντελούνται δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις: Η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος και η διεύρυνση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μία νέα δυναμική την οποία η χώρα μας αφού κατανοήσει πρέπει να εκμεταλλευτεί, όσο μπορεί, προς όφελός της.
Η παρούσα μελέτη διερευνά ένα μέρος αυτών των εξελίξεων και συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος στην ελληνική οικονομία και στη βιομηχανία ειδικότερα. Για τους μεγάλους Ευρωπαίους εταίρους μας, η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης της μειωμένης ανταγωνιστικότητάς τους σε σχέση με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία αλλά και τις άλλες ανερχόμενες οικονομίες. Εάν όμως η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές, τα προβλήματα αυτά είναι επαυξημένα στην περίπτωση της Ελλάδας, η ανταγωνιστικότητα της οποίας υπολείπεται αυτής των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη χώρα μας, η προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας, προσαρμογής στα νέα δεδομένα και ένταξης στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ αποτελεί προτεραιότητα. Εάν οι άλλες χώρες απολαμβάνουν τα οφέλη του ενιαίου νομίσματος, ενώ η Ελλάδα δεν επιτύχει την έγκαιρη ένταξή της στην ΟΝΕ, θα αντιμετωπίσει δυσμενείς αλλαγές στις ροές του εμπορίου της, χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά, αφενός λόγω του μικρού μεγέθους της οικονομίας και αφετέρου λόγω περιορισμένης αυτονομίας στην άσκηση νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Παναγιώτης Καπόπουλος (Συγγραφέας)

Είναι οικονομολόγος στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank από το 1995 ασχολούμενος με θέματα οικονομικής ανάλυσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού. Είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών και έχει διδάξει ως επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1995-1997). Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, ενώ ερευνητικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πύρρος Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
224
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.477 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση