Ένας πλανήτης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ένας πλανήτης

Ταξιδιωτικές φωτογραφίες από τη συλλογή της Lonely Planet Images

Ο `Ένας Πλανήτης` είναι μια γιορτή για τη ζωή, την περιέργεια και την εμπειρία του ταξιδιού.
Η βασική ιδέα που βρίσκεται πίσω από τις φωτογραφίες αυτού του βιβλίου, ο ιστός που τις ενώνει, είναι η συγγένεια και η ενότητα - η μεγαλύτερη και πιο βαθιά ανταμοιβή που μας προσφέρουν τα ταξίδια. Τα πολύτιμα αυτά δώρα μας ενθαρρύνουν να εκτιμήσουμε τις ομοιότητες που μοιραζόμαστε σε έναν κόσμο με διαφορετικές κουλτούρες, εμπειρίες, συνθήκες και περιβάλλοντα.
Οι εικόνες του βιβλίου επιλέχτηκαν από τη μεγάλη και πραγματικά πολύ εντυπωσιακή συλλογή της Lonely Planet Images, με κριτήριο όχι μόνο την ομορφιά και την τεχνική αρτιότητά τους αλλά και, κυρίως, την αίσθηση ότι αιχμαλωτίζουν μια μοναδική στιγμή στο χρόνο· μια στιγμή που είναι κοινή -ή τουλάχιστον κατανοητή- σε όλο τον πλανήτη.
Οι φωτογραφίες `συλλαμβάνουν` τη βαθύτερη ουσία της παρουσίας τη συγκεκριμένη στιγμή: ήμουν εδώ! Αναπαριστούν αρχετυπικές ανθρώπινες εκδηλώσεις που μας επιβεβαιώνουν την ενότητα του ανθρώπινου πνεύματος ανεξάρτητα από το πλαίσιο, γεωγραφικό ή πολιτιστικό. Η αμεσότητά τους μας αιχμαλωτίζει· η ενέργεια, η οξύτητα και το χιούμορ τους καλούν τον θεατή να `μπει` στην εικόνα και να συμμετάσχει στις κοινές εμπειρίες, στα παγκόσμια συναισθήματα και στις τελετουργίες που συνδέουν όλους εμάς τους ανθρώπους.
Οι φωτογράφοι της Lonely Planet είναι παθιασμένοι ταξιδευτές, καλλιτέχνες που έχουν για εργαστήρι τους το δρόμο. Οι παρατηρήσεις τους αποκαλύπτουν την παγκοσμιότητα της ζωής καθώς μοιράζονται μαζί μας τις ομοιότητες και αναδεικνύουν τις διαφορές. Συχνά η σύνδεση ανάμεσα στο φωτογράφο και στο αντικείμενό του είναι πραγματικά ακαταμάχητη και υπαινίσσεται τα τόσα διαφορετικά ταξίδια που οδήγησαν στην καταγραφή της συγκεκριμένης στιγμής στο φιλμ και στο χρόνο.
Το βιβλίο One Planet - Ένας Πλανήτης αποτελεί φόρο τιμής στην πολιτιστική, δημιουργική και γεωγραφική ποικιλομορφία του πλανήτη που κατοικούμε. Οι φωτογραφίες του εξαίρουν τη θαυμαστή ποικιλία του γένους των ανθρώπων, τις αποκλίσεις αλλά και το `συγχρονισμό`, που εξακολουθούν να μας εντυπωσιάζουν και να μας ανταμείβουν όταν ταξιδεύουμε. Υμνούν επίσης το μεγαλείο του ζωικού βασιλείου αλλά και την απόλυτη ομορφιά και την καταπληκτική πολυμορφία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Ο `Ένας Πλανήτης` παρουσιάζει μια πραγματικά σφαιρική εικόνα των πολλών επιμέρους τμημάτων που συνθέτουν το παζλ που ονομάζουμε κόσμο μας. [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Άγγελος Μοιράγιας (Επιμέλεια)


Janet Austin (Επιμέλεια)


Meaghan Amor (Επιμέλεια)


Νίκος Πέτρου

Νίκος Πέτρου (Μεταφραστής)

Ο Νίκος Πέτρου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σήμερα ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στην Προσθετική στις ΗΠΑ. Από το 1987 φωτογραφίζει τη φύση και την άγρια ζωή, ταξιδεύοντας ασταμάτητα σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Άρθρα και φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως το "Γαιόραμα" το "Οξυγόνο" και η "Φύση" και εφημερίδες όπως "Η Καθημερινή". Έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας και είναι, από το 2007, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού "Φύση". Μέχρι σήμερα η φωτογραφική του δουλειά έχει παρουσιαστεί στα λευκώματα "Εικόνες από τη Δαδιά" (1994), "Καθρεφτίσματα στην Κερκίνη" (1996) και "Αχελώος" (2001) -των οποίων έχει γράψει και τα κείμενα, καταστάλαγμα πολυετούς εργασίας στο πεδίο και μελέτης της σχετικής βιβλιογραφίας για κάθε περιοχή- καθώς και στα μικρά λευκώματα, "Μεσολόγγι", "Δαδιά" και "Κερκίνη". Το 2008 σε συνεργασία με τον Κώστα Βιδάκη εξέδωσε το λεύκωμα "H2O Χρώματα του νερού" (εκδόσεις Μίλητος). Έχει ακόμα εικονογραφήσει με τις φωτογραφίες του τα λευκώματα "Μήλος", "Γεωλογική ιστορία" (2000) και "Αμβρακικός" (2002). Τα βιβλία του έχουν προταθεί από το Ελληνικό Κέντρο Βιβλίου ανάμεσα στα σημαντικότερα βιβλία για την ελληνική φύση. Το 2001 τα ΕΛΤΑ χρησιμοποίησαν εικόνες του για την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με θέμα την ελληνική πανίδα και χλωρίδα. Το 2003 επέλεξαν φωτογραφίες του για τη σειρά με τα ελληνικά νησιά και το 2004 για τη σειρά με θέμα τα αγριολούλουδα της Ελλάδας.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
242
Διαστάσεις:
21x21
Βάρος:
1.055 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση