Ένα Μετανεωτερικό Requiem
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ένα Μετανεωτερικό Requiem

Θέματα ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, τέχνης και πολιτικής στον 21ο αιώνα

Νίκος Παπαδημητρίου

11.00€ -30% 7.68€

Το requiem δεν προτείνεται εδώ ως πένθιμη διαπίστωση, αλλά ως η επιβεβαίωση του τέλους της Νεωτερικότητας μέσα από την ιστορική της ολοκλήρωση και τη βιωματική εμπειρία του γήρατός της. Μια σειρά από ερωτήματα, και οι προτεινόμενες απαντήσεις, οριοθετούν τη συγγραφική διαδρομή:
Ποιές είναι οι πολιτικές ελίτ σήμερα; ποιός ο προσανατολισμός; Από τί αντικαταστάθηκαν οι νεωτερικοί μύθοι, που με τη σειρά τους είχαν αντικαταστήσει τους θρησκευτικούς του Μεσαίωνα; Πού οδήγησε η «απομάγευση» του κόσμου; Ο σύγχρονος άνθρωπος, κατά πόσον απέβαλε σκοτεινούς δεσμούς θρησκείας, εμμονές φυλετικής ανωτερότητας και κρίσεις εθνικής ματαιοδοξίας; Δικαιώθηκαν οι θετικιστές (ο Saint Simon, ο Comte, ο Mill, ο Condorcet) από την πραγματοποιηθείσα «πρόοδο», ή οι μαρξιστές για την επαγγελθείσα «αταξική κοινωνία»; Είναι η ανθρωπότητα οικουμενική ή, απλώς, παγκοσμιοποιημένη; Πώς εξηγείται η βαρβαρότητα της τρομοκρατίας; ως επιστροφή στον Μεσαίωνα ή ως πραγμάτωση ενός ζοφερού μέλλοντος; Γιατί, τελικώς, δεν εκπολιτίστηκε ο κόσμος; Τί ακολουθεί το τέλος της τέχνης;
(Με αναφορές σε σύγχρονα κείμενα και απόψεις των Hobsbawm, Derrida, Touraine, Habermas, καθώς και σε σκέψεις περί τέχνης και πολιτικής των Arthur C. Danto, Bruno Latour, John Gray, Eric Hazan και Deyan Sudjic.)

Νίκος Παπαδημητρίου (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά, φιλοσοφία και μουσική στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Ταξίδεψε, έζησε, ενίοτε έπαιξε και πιάνο, σε πολλές πόλεις: Μόσχα, Ρώμη, Ιρκούτσκ, Αλεξάνδρεια, Λένινγκραντ, Πόλη του Μεξικού, Σαν Φρανσίσκο, Λος ΄Αντζελες. Εγκαταστάθηκε και ζει μόνιμα στην Κέρκυρα. Διδάσκει Νεωτερικό Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
236
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.362 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Το "Ένα μετανεωτερικό requiem-Θέματα ευρωπαϊκής…

★ ★ ★ ★ ★

Το "Ένα μετανεωτερικό requiem-Θέματα ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, τέχνης και πολιτικής στον 21ο αιώνα" του καθηγητή κ. Νίκου Παπαδημητρίου αποτελεί ένα βιβλίο-φάρο της εποχής μας. Ο συγγραφέας ανατέμνει με γενναιότητα και καθαρή ματιά κάθε πτυχή του δυτικού κόσμου, συνδυάζοντας, συγκρίνοντας και παίρνοντας θέση ανάμεσα σε κοινωνικούς και πολιτικούς στοχαστές και φιλόσοφους των τελευταίων αιώνων. Μια πρωτοπόρα και πλήρης ακτινογράφηση των παθογενειών, των οπισθοδρομήσεων και των απειλών του δημοκρατικού μας παράδεισου που απειλείται από εξωτερικούς, αλλά κυρίως εσωτερικούς παράγοντες. Ο γνωστός και εκτός συνόρων κοσμοπολίτης ακαδημαϊκός και συγγραφέας δεν αναλώνεται όμως μόνο σε καταγραφές, αλλά φωτίζει δρόμους και επιλογές, τόσο ατομικής όσο και συλλογικής ευθύνης για τον κόσμο που θέλουμε... Πρόκειται πραγματικά για ένα εξαιρετικό βιβλίο, που προσθέτει μια νέα ιδέα σχεδόν σε κάθε σελίδα του και μένει για πάντα στη βιβλιοθήκη ως σημείο αναφοράς, αναστοχασμού και επανερμηνείας της διαδρομής του σύγχρονου ανθρώπου που βλέπει την ιστορία της εποχής του να βρίσκεται σε εξέλιξη...

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 07/06/2017)