Εν αρχή ην το τέλος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εν αρχή ην το τέλος

Ο θάνατος της ύπαρξης υπερβαίνει το τέλος της ζωής

Μαρία Χρονιάρη

Γιώργος Ρούσκας

Μίχας Νεονάκης Γιάννης

12.00€ -10% 10.80€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9786188503908

 • Κατηγορίες:

  Μυθιστόρημα

 • Έτος κυκλοφορίας

  2020

 • Εκδότης

  Ανεμόεσσα

Η ζωή αρχίζει με σκοτάδι και τελειώνει με φως. Όλα όσα ζήσαμε είναι ένας κύκλος από ύδωρ και αίμα. Ένα ατέρμονο πήγαινε-έλα, σαν την αέναη επιστροφή της θάλασσας. Μέσα σε αυτό εμπεριέχεται ο θρίαμβος της ύπαρξης αλλά και η συντριβή της. Κατά τον Σοπενχάουερ αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως έναν τόπο εξαθλίωσης και ένα είδος αποικίας καταδικασμένων. Αν οι άνθρωποι οδηγού- μενοι στο πέρας της ζωής έστρεφαν το βλέμμα τους πίσω, θα διέκριναν τον συνεχή αγώνα αναμονής στο πρόσταγμα του θανάτου. Η επίγνωση της θνητότητας είναι η πηγή του στοχασμού και η μόνη οδός προς την αυτογνωσία. Δέκα φωνές, δέκα άνθρωποι σε διαφορετικό τόπο και χρόνο διεισδύουν στο βάθος της ύπαρξης και γράφουν κείμενα, δημιουργώντας συναισθηματική ατμόσφαιρα με κοινό πυρήνα το τέλος του κόσμου. Ένα πολυφωνικό έργο μονολόγων και θεατρικών κειμένων, εξομολογητικής διάθεσης. Λέξεις σε έξαψη, έντονοι συμβολισμοί, γλωσσοπλαστία μερικά από τα χαρακτηριστικά τους. Σε όλα τα κείμενα διατηρήθηκε η ταυτότητα του εκφραστικού λόγου, μέσα στα πλαίσια των γραμματικών κανόνων. Το βιβλίο αποτελεί μια ιδέα που γεννήθηκε εν μέσω εγκλεισμού με μοναδικό σκοπό την υποστήριξη του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»
Μαρία Χρονιάρη

Μαρία Χρονιάρη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Χρονιάρη είναι ποιήτρια και γεννήθηκε στην Αθήνα. Από την πλευρά του πατέρα της κατάγεται από τα Ανώγεια της Κρήτης και από την πλευρά της μητέρας της από το Μεσολόγγι της Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε τηλεόραση, έκανε σεμινάρια σκηνοθεσίας για θέατρο και κινηματογράφο και εργάστηκε ως οπερατέρ.
 

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 2010 με την πρώτη ποιητική συλλογή της «Εκεί που αλλάζω ζωές», εκδ. Απόπειρα. Το βιβλίο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, στην ανθολογία ποιητών του λογοτεχνικού περιοδικού «ΔΕΚΑΤΑ». Το 2012 από τις εκδ. Απόπειρα κυκλοφορεί τη συλλογή πεζών κειμένων «Επειδή Μαζί». Το βιβλίο επανεκδίδεται το 2014. Tον Νοέμβριο του 2014 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική συλλογή της από τις εκδ. Απόπειρα, με τίτλο «Η σκιά μου κι εγώ». Ακολουθεί το 2015 η συμμετοχή της στη συλλογική ποιητική έκδοση με τον τίτλο «Ασκήσεις Ύφους», του συγγραφέα Σταύρου Σταυρόπουλου, εκδ. Βιβλιόραμα.

Το 2017 εκδίδεται η νέα της ποιητική συλλογή «Αγέννητη γη» από τις εκδ. Σοκόλη. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου λαμβάνει χώρα η έκθεση φωτογραφίας «Αγέννητη γη» εμπνευσμένη από τα ποιήματα της συλλογής. Τον Μάϊο του 2019 συγγράφει και σκηνοθετεί στο θέατρο τον μονόλογο «Αγέννητη γη», βασισμένο στην ομότιτλη ποιητική συλλογή της από τις εκδ. Σοκόλη. Το έργο ανεβαίνει στο Θέατρο ΜΠΙΠ στην Κυψέλη και βραβεύεται από τον όμιλο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International Action Art.
 

Θα βραβευτεί ξανά για την προσφορά της στον Ελληνικό Πολιτισμό από τον Πρόεδρο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International Action Art, σε ειδική τελετή που πραγματοποιείται τον Ιανουάριο του 2020. Από τις εκδ. Σοκόλη, εκδίδεται τον Ιούνιο του 2020 η ποιητική της συλλογή «Μετά από αυτό που προηγήθηκε», σε συνεργασία με τον φωτογράφο Χάρη Τσιλόπουλο. Το βιβλίο τελεί υπό την αιγίδα του ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εκδίδεται το βιβλίο «'Εν ἀρχή ἦν τὸ τέλος» από τις εκδ. Ανεμόεσσα / Σκιπητάρης. Πρόκειται για μια συλλογική έκδοση διηγημάτων, μονολόγων και θεατρικών κειμένων δέκα διαφορετικών συγγραφέων με θέμα το τέλος του κόσμου, όπου η ίδια συμμετέχει με ένα διήγημα. Τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο του 2020, ακολουθεί ακόμη μια βράβευση από τον όμιλο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και την International Action Art για το ποίημά της «Ζωή υπό αίρεση», στον διαγωνισμό του ομίλου με θέμα τις επιπτώσεις του ιού Covid -19. Ενώ τον Δεκέμβριο του 2020, αναλαμβάνει τη φιλολογική επιμέλεια και τις διορθώσεις στην ποιητική συλλογή «Εμφάνεια», από τις εκδ. Βακχικόν, του συγγραφέα Κωνσταντίνου Σύρμου.
 

Διατηρεί προσωπικές στήλες στα διαδικτυακά περιοδικά πολιτισμού Paspartou,gr και Ologramma.art, κι επίσης έχει συνεργαστεί και με τα διαδικτυακά περιοδικά Bibliotheque και Postmodern. Διατηρεί μόνιμη στήλη στην εφημερίδα «Η φωνή των Ανωγείων», ενώ κριτικές της και λογοτεχνικά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Οδός Πανός», «Κουκούτσι» και «Διαβάζω». Ποιήματα της έχουν δημοσιευτεί επίσης στον Βιότοπο Πολιτισμού «Culture Book» και το περιοδικό λογοτεχνίας «Δίοδος 66100». Έχει συνεργαστεί και με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο ένθετό της «Βιβλιοθήκη». Εκτός από τη λογοτεχνία έχει συνεχή παρουσία και στο ραδιόφωνο από το 2012 με την εβδομαδιαία πολιτιστική εκπομπή της «Πάντα η Εκάτη», σε διάφορους διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, με τελευταίο τον Grass.social. Έχει βρεθεί στη θέση της Διευθύντριας Προγράμματος και Ραδιοφώνου στον διαδικτυακό σταθμό Magazen, όπου για πέντε χρόνια είχε και τη θέση της ραδιοφωνικής παραγωγού. Στο θέατρο έχει συνεισφέρει σκηνοθετικά στην παράσταση της ομάδας IlluminArti «Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου», τον Μάϊο του 2011, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Σταύρου Σταυρόπουλου από τις εκδ. Απόπειρα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Ρούσκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μίχας Νεονάκης Γιάννης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αντώνης Δ. Σκιαθάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Δημητριάδης

Δημήτρης Δημητριάδης (Συγγραφέας)

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες απ' το 1963 ώς το 1968. Εκεί έγραψε το 1966 το πρώτο θεατρικό του έργο, "Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά", το οποίο ανέβασε ο Patrice Chereau το 1968 στο Theatre d' Aubervilliers, στο Παρίσι. Το 1978 εκδόθηκε το "Πεθαίνω σαν χώρα", το πρώτο του πεζογράφημα, το 1980 η ποιητική ενότητα "Κατάλογοι 1-4" και το 1983 το θεατρικό του έργο "Η νέα εκκλησία του αίματος". Ακολούθησαν : "Η ανθρωπωδία. Η ανάθεση. Προοίμιο σε μια χιλιετία" (πεζογράφημα), "Κατάλογοι 5-8" (1986-ποιητική ενότητα), "Το ύψωμα" (1990-θεατρικό έργο), "Η άγνωστη αρμονία του άλλου αιώνα" (1992-θεατρικό), "Κατάλογοι 9-Οι ορισμοί" (1994-ποιητική ενότητα), "Η αρχή της ζωής" (1995-θεατρικό έργο, που ανέβηκε την ίδια χρονιά από τον Στέφανο Λαζαρίδη στο Θέατρο του Νότου), "Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή" (2000 -θεατρικό έργο σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο Θέατρο του Νότου), "Λήθη και άλλοι τέσσερις μονόλογοι" (2000 -ο μονόλογος "Λήθη" ανέβηκε το 1998 στο Παρίσι, στο Petit Odeon, από τον J.-C. Bailly, το 2001 στο Theatre de Bobigny από την A. Dimitriadis και το 2002 στο θέατρο Άττις από τον Θ. Τερζόπουλο), "Κατάλογοι 10-12" (2002-ποιητική ενότητα), "Ανθρωπωδία 1" και "Ανθρωπωδία 7" (2002 -Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2003), "Διαδικασίες διακανονισμού διαφορών" (2003 -θεατρικό έργο σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάνθιμου που ανέβηκε στον Εξώστη του Θεάτρου του Νότου), κ.ά. Παράλληλα ασχολήθηκε συστηματικά με τη μετάφραση πεζογραφημάτων των Jean Genet, Georges Bataille, Witold Gombrowicz, Maurice Blanchot, Gerard de Nerval, Balzac, Bernard-Marie Koltes, καθώς και τη μετάφραση θεατρικών έργων των Μολιέρου, Ευρυπίδη, J. Genet, G. Courteline, Tennessee Williams, Σαίξπηρ για διάφορα θέατρα. Μετά το 1980 συνεργάστηκε στενά με τις εκδόσεις "Άγρα", που έχουν εκδώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του και, πιο πρόσφατα, με τις εκδόσεις "Σαιξπηρικόν" της Θεσσαλονίκης. Το ιστολόγιό του στο διαδίκτυο είναι: http://dimitrisdimitriadis.wordpress.com.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δελίνα Βασιλειάδη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Δημήτρης Γκιούλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαρβάρα Δουμανίδου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Λεϊμονής (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νούλη Τσαγκαράκη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
125
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.255 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση