Εν αρχή ην ο λόγος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εν αρχή ην ο λόγος

Για την συμφιλίωση θρησκείας και επιστήμης

Stephen Jay Gould

14.27€ -11% 12.70€

Ο Γκούλντ χρησιμοποιώντας ένα δυναμικό, έξυπνο, καλοδουλεμένο και εξαιρετικά διαυγές ύφος γραφής διαφωτίζει ένα δίλημμα το οποίο κατατρύχει τον σκεπτόμενο άνθρωπο από την εποχή της Αναγέννησης: αντί να είμαστε αναγκασμένοι να διαλέξουμε ανάμεσα σε επιστήμη και θρησκεία, μήπως είναι καλύτερο να επιλέξουμε τη μέση οδό;
Στο επίκεντρο της οξυδερκέστατης επιχειρηματολογίας που αναπτύσσει ο Γκούλντ, υπάρχει μια σύγχρονη αρχή, την οποία ονομάζει ΝΟΜΑ (δηλαδή αρχή των μη αλληλοκαλυπτόμενων πεδίων), μία "εξαιρετικά απλή και εντελώς συμβατική λύση", η οποία επιτρέπει στην επιστήμη και τη θρησκεία να συνυπάρχουν ειρηνικά, σε μία σχέση όπου η μία σέβεται και δεν παρεμβαίνει στο πεδίο της άλλης. Η επιστήμη προσδιορίζει τον φυσικό κόσμο και η θρησκεία τον ηθικό.
Καθώς ο Γκούλντ επεξεργάζεται και διατυπώνει αυτήν την έννοια, ταυτόχρονα ερευνά την ιστορία της επιστήμης και σκιαγραφεί τις συγκλονιστικές προσπάθειες μερικών μεγάλων μορφών της επιστήμης και της θρησκείας να κατανοήσουν ζητήματα σχετικά με την πίστη και την λογική. Η ιστορία προσωπικοτήτων όπως ο Γαλιλαίος, ο Δαρβίνος και ο Τόμας Χένρι Χάξλει καθιστά ακόμη πιο πειστικό το επιχείρημα του συγγραφέα ότι τόσο τα άτομα όσο και οι διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις θα πρέπει να καλλιεργούν τον πνευματικό βίο όσο και την ορθολογική έρευνα προκειμένου να βιώσουν την πληρότητα της ανθρώπινης ζωής.

Stephen Jay Gould (Συγγραφέας)

Ο Στέφεν Τζέι Γκουλντ, παγκοσμίου κύρους εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας περισσότερων από δεκαπέντε πολύ σημαντικών βιβλίων (ανάμεσα στα οποία και το σπουδαίο "Wonderful life") κατέχει την πρώτη θέση ως συγγραφέας της πιο μακροχρόνιας σειράς επιστημονικών άρθρων, τα οποία δημοσιεύονται κάθε μήνα στο περιοδικό "Φυσική Ιστορία". Είναι καθηγητής Ζωολογίας στην έδρα Αλεξάντερ Αγκασίζ, (Alexander Agassiz Professor of Zoology) και Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, καθώς επίσης και έφορος της Παλαιοντολογίας (ειδίκευση στα ασπόνδυλα) στο Μουσείο Συγκριτικής Ζωολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Επίσης υπηρετεί ως Επισκέπτης Καθηγητής Βιολογίας στην έδρα Βίνσεντ Άστορ (Vincent Astor Visiting Professor of Biology) του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ζει στη Βοστόνη και στη Νέα Υόρκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λίνα Ρόζη (Μεταφραστής)


Άννα Χατζηστεφάνου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
238
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.365 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση