Εμιγκρέδες
zoom in
21.39€ -27% 15.61€

Είναι μεγάλη η χαρά μας που το θέμα των μεταναστών παρουσιάζεται μέσω αυτής της έκθεσης φωτογραφίας, ένα μικρό μέρος της οποίας αποτυπώνεται σε αυτόν εδώ τον κατάλογο. Με την έκθεση αυτή καταγράφονται για πρώτη φορά τα χρόνια της ελληνικής μετανάστευσης στη Σουηδία, η οποία αποτέλεσε μεταναστευτικό προορισμό εργατικού δυναμικού και Ελλήνων πολιτικών προσφύγων. Η μετανάστευση των Ελλήνων στη Σουηδία αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης μιας μεγάλης νέας ομάδας πολιτών. Η ελληνική κοινότητα της Σουηδίας καταδεικνύει τις θετικές επιπτώσεις της μετανάστευσης και της ενσωμάτωσης, λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Χρήστος Παππάς (Συγγραφέας)

Ο Χρήστος Παππάς γεννήθηκε το 1947. Σπούδασε στη Γερμανία, στην Αυστρία και στη Σουηδία, δημοσιολογία, κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες, εθνική οικονομία, κινηματογραφολογία και γλώσσες. Είναι πτυχιούχος της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και ανήκει στο επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Κλασσικών Γλωσσών του Πανεπιστημίου. Εργάστηκε πολλά χρόνια ως ρεπόρτερ, συντάκτης στη Σουηδική Ραδιοφωνία και τηλεόραση, όπου μεταξύ άλλων έκανε ως ανεξάρτητος παραγωγός και πολλά ντοκιμαντέρ. Επίσης, εργάσθηκε ως αρθρογράφος-σχολιογράφος σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ακόμη διετέλεσε βοηθός υπέυθυνος τύπου της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα. Μετέφρασε ελληνική ποίηση και μυθολογία, καθώς επίσης τουριστικούς οδηγούς στα σουηδικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Orjan Kristenson (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Α. Κεραμίδα (Επιμέλεια)


Patrik Svensson (Επιμέλεια)


Χρυσόστομος Κοτσίνας (Φωτογράφος)

Ο Χρυσόστομος Κοτσίνας γεννήθηκε το 1939 στην Ήπειρο, μια περιοχή της Ελλάδας που ως πρόσφατα προμήθευε πολλές βιομηχανικές χώρες του κόσμου με εργατικά χέρια. Εργάστηκε ενάμισι χρόνο στη Γαλλία, στη συναρμολόγηση αυτοκινήτων της αυτοκινητοβιομηχανίας "Σιτροέν", καθώς και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ενώ παράλληλα σπούδαζε. Το 1963 αναχώρησε για τη Σουηδία προς αναζήτηση εργασίας. Ήθελε να γίνει φωτογράφος και γι΄ αυτό γράφτηκε στην περίφημη Σχολή Φωτογραφίας, την οποία εκείνα ακριβώς τα χρόνια είχαν ιδρύσει στη Στοκχόλμη ο Κρίστερ Στρέμχολμ και ο Τορ Ίβαν Όντουλφ. Ήταν ένας από τους πρώτους σπουδαστές της σχολής, από την οποία αποφοίτησε με πολύ καλές συστάσεις. Αμέσως μετά άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος στον τύπο. Συνεργάστηκε με εφημερίδες της Αριστεράς, αλλά επειδή δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα προς το ζην ως φωτογράφος στον τύπο, εγκατέλειψε τον κλάδο αυτό το 1972, μετά από πέντε χρόνια στο επάγγελμα, και από τότε έχει άλλη απασχόληση.

Βασίλης Θεοδώρου (Φωτογράφος)

Ο Βασίλης Θεοδώρου κατάγεται από την Κορινθία και από το 1975 είναι εγκατεστημένος στη Σουηδία. Σπούδασε φωτογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Στοκχόλμης και εργάζεται ως ελεύθερος συνεργάτης σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και στη Σουηδία. Επίσης οργανώνει σεμινάρια γύρω από την φωτογραφία, είναι σύμβουλος καλλιτεχνικών υποτροφιών του Δήμου Ουψάλας, μέλος της εκπαιδευτικής επιτροπής του Συνδέσμου Σουηδών Φωτογράφων και κάνει ιστορική έρευνα για τους φωτογράφους της Ουψάλας. Έχει εκθέσει σε αρκετά μουσεία και γκαλερί της Σουηδίας και της Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων στο Μητροπολιτικό Μουσείο του στο Τόκιο, στο Πολιτιστικό Μέγαρο της Γιοκοχάμα, στο Μουσείο Τέχνης της Ουψάλας, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Οσάκα, στο Κέντρο Ομόρι του Τόκιο και αλλού. Έχει τιμηθεί με κρατικές, νομαρχιακές και δημοτικές υποτροφίες και εκπροσωπείται με έργα του σε μουσεία, δημόσια κτίρια και γκαλερί.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
103
Διαστάσεις:
28x24
Βάρος:
0.805 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση