Ελληνοτουρκική διένεξη
zoom in
18.86€ -11% 16.79€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789607420626

 • Κατηγορίες:

  Αυτοβιογραφίες

 • Έτος κυκλοφορίας

  2000

 • Εκδότης

  Κανάκη

Η πιθανότερη απειλή για την Ελλάδα προέρχεται από την Τουρκία. Η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει ανεξαρτησία στον καθορισμό ελληνικών αντιλήψεων αμυντικών προτεραιοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η ελληνοτουρκική κατάσταση διένεξης. Η τελική «λύση» όλων των Ελληνοτουρκικών διαφορών ήταν πάντα ο πόλεμος. Η εκτίμηση της ικανότητας και αποφασιστικότητας πραγμάτωσης της απειλής πολέμου δημιουργεί αμοιβαία ανασφάλεια που αυξάνει την εχθρότητα και δημιουργεί την προϋπόθεση αποτελεσματικού ξένου έλεγχου. Επεξεργασμένα, διακεκριμένα γεγονότα δίνουν και προσδιορίζουν δύστροπη τουρκική ροπή επέκτασης. Στη γειτονική Τουρκία αρμόζει η φωνή της ισχύος και της δύναμης. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί η εθνική ομοψυχία, πάνω στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε η αποτρεπτική δράση στον εξωτερικό τουρκικό εθνικισμό να είναι επιτυχής. Είναι φανερό ότι για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και την κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας πρέπει να προωθηθεί μια γενικότερη ανεξαρτησιακή και αναπτυξιακή πορεία της χώρας στα πλαίσια του καθεστώτος ολόπλευρου εκδημοκρατισμού. Η εξάλειψη των συνθηκών εξάρτησης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη χάραξή της και την εφαρμογή μιας
ανεξάρτητης Εθνικής Στρατηγικής, που σημαίνει ενεργητική συμμετοχή της χώρας μας στις διαδικασίες της ύφεσης και της συνεργασίας, στη θεμελίωση ενός καθολικού συστήματος ασφαλείας και στην καθιέρωση μιας νέας τάξης πραγμάτων, όπου ο άνθρωπος και οι ανθρώπινες αξίες θα βρίσκονται στο κέντρο της ζωής μας. Οι λαοί των δύο χωρών, που δεν είναι «αδέσποτα πράγματα» ούτε αντικείμενα ηθελημένων κανόνων κατάκτησης, αποτελούν τις απροσδιόριστες μεταβλητές μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιώργος Χρήστου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παύλος Χρήστου

Παύλος Χρήστου (Συγγραφέας)

O Παύλος Χρήστου γεννήθηκε στα Καμάρια Ευβοίας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και αποφοίτησε το 1980. Έχει σπουδές στην Αεροπορική Επιστήμη, στη Στατιστική, στον Ηλεκτρονικό Αυτοματισμό, στα Ποιοτικά Πρότυπα Διοίκησης και Οργάνωσης, στον Προγραμματισμό, στην Εναέρια Κυκλοφορία, στη Διαχείριση Εναερίου Χώρου, στις Στρατηγικές Σπουδές και Διεθνείς Σχέσεις και σε θέματα Εκπαίδευσης - Τυποποίησης. Έχει διατελέσει εθνικός αντιπρόσωπος στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, στον North Atlantic Τreaty Οrganization, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον EUROCONTROL, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στον International Civil Aviation Organization, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και σε διεθνείς πολιτικοστρατιωτικές διασκέψεις. Διατελεί Γενικός Γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
368
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.771 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση