Ελλήνων ιστορικά: 1946-1949 οι μεγάλες μάχες του Εμφυλίου Πολέμου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ελλήνων ιστορικά: 1946-1949 οι μεγάλες μάχες του Εμφυλίου Πολέμου

Συλλογικό έργο

Γιάννης Σκαλιδάκης

Βαγγέλης Τζούκας

Έχουν περάσει 63 χρόνια από τη στρατιωτική λήξη του εμφυλίου πολέμου, της πιο τραγικής και πολυαίμακτης πολεμικής αναμέτρησης της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Στην πολιτική επιστήμη Εμφύλιος χαρακτηρίζεται ο πόλεμος κατά τον οποίο μέρη εντός της ίδιας κοινωνίας ή εθνικότητας μάχονται το ένα το άλλο διεκδικώντας τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας ασκώντας παρατεταμένη βία με συμβατικά ή όχι μέσα.

Στην ελληνική περίπτωση οι εμπόλεμοι ήταν αφενός ο Εθνικός Στρατός στον οποίο επιστρατεύτηκαν Έλληνες πολίτες με τακτική στρατολογία με την υποστήριξη της κυβέρνησης υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη. Οι κυβερνητικές δυνάμεις επικουρούνταν από ένα πλήθος άλλων σωμάτων (Χωροφυλακή, Εθνοφρουρά, ΜΑΥ - ΜΑΔ) και είχαν δυνατότητα χρήσης του Ναυτικού και της Αεροπορίας, με καθοριστική συνεισφορά στην τελική επικράτηση.

Από την άλλη μεριά, βρισκόταν ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας στον οποίο συσπειρώθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, άνδρες και γυναίκες, μεγάλο μέρος των οποίων είχε λάβει μέρος στο αντιστασιακό κίνημα του ΕΑΜ, υπό την εξουσία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης.

Στην ελληνική σύγκρουση ενεπλάκησαν επιπρόσθετα κράτη - μέλη των δύο αντιμέτωπων στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου συνασπισμών. Η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ αφενός, η ΕΣΣΔ, η Γιουγκοσλαβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία αφετέρου ενίσχυσαν πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά τους αντίπαλους στρατούς, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η βοήθεια που στάλθηκε ήταν ισομεγέθης.

Ο πόλεμος τέλος ενέπλεξε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Άμαχος πληθυσμός και παιδιά βρέθηκαν στη δίνη των συγκρούσεων, γεγονός με βαρύτατες κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Ο 4ος τόμος της σειράς "Ελλήνων Ιστορικά" παρουσιάζει τις σημαντικότερες μάχες που έκριναν την έκβαση του Εμφυλίου Πολέμου ξεκινώντας με τις στρατιωτικές συγκρούσεις το φθινόπωρο του 1946 και φθάνοντας έως την 29η Αυγούστου 1949 με την κατάληψη από τον Εθνικό Στρατό του τελευταίου υψώματος στον Γράμμο και τη διαρροή των μαχητών του ΔΣΕ στις γειτονικές σοσιαλιστικές χώρες.

Θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε πως ως ιστορική έκδοση οφείλουμε να τηρήσουμε την επίσημη ορολογία του ελληνικού κράτους που χαρακτηρίζει τους δύο εμπόλεμους ως Εθνικό Στρατό και Δημοκρατικό Στρατό (Νόμος 1863/18.9.89). Άλλοι χαρακτηρισμοί όπως "κομμουνιστοσυμμορίται" και "μοναρχοφασίστες" υπάρχουν στον τόμο μόνο ως αναφορά εγγράφων της εποχής εκείνης και φυσικά ούτε μπορούν ούτε πρέπει να λογοκριθούν.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Βαγγέλης Τζούκας, "Η πρώτη περίοδος του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1947): Οδεύοντας προς τη σύγκρουση. Η συγκρότηση του ΔΣΕ. Η αμερικανική βοήθεια. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του 1947."
- Ραϋμόνδος Αλβανός, "Οι σημαντικότερες συγκρόυσεις του Εμφυλίου Πολέμου το 1948: Οι επιχειρήσεις στη Στερεά Ελλάδα. Η μεγάλη μάχη του Γράμμου. Ο ελιγμός του ΔΣΕ στο Βίτσι. Οι συγκρούσεις στη Μουργκάνα και το Μάλι Μάδι. Η επίθεση στην Καρδίτσα."
- Γιάννης Σκαλιδάκης, "Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 1949: Οι επιθέσεις του ΔΣΕ σε Καρδίτσα, Νάουσα, Καρπενήσι και Φλώρινα. Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού και το "κύκνειο άσμα" του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο και τη Στερεά. Περιφερειακές εστίες πολέμου."
- Βασιλική Λάζου, "Γράμμος - Βίτσι: Η τελική αναμέτρηση και η λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Εμφυλίου Πολέμου: Οι επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού "Πυρσός" Α, Β και Γ. Η ήττα και η υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού. Μαρτυρίες για τις μάχες."
- Κωνσταντίνος Λαγός, "Η δράση της ελληνικής βασιλικής αεροπορίας (ΕΒΑ) στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου: Οι σημαντικότερες αεροπορικές επιχειρήσεις και η καθοριστική συμβολή τους στην έκβαση του πολέμου. Τα Spitfires και η ρίχη ναπάλμ. Η δράση των Helldivers στον Γράμμο."

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Σκαλιδάκης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βαγγέλης Τζούκας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασιλική Λάζου

Βασιλική Λάζου (Συγγραφέας)

Η Βασιλική Λάζου γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο University of Essex στη Μ. Βρετανία, από όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στην προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940, όπως αποτυπώνεται στις προφορικές μαρτυρίες. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο καθώς και Επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και της εφημερίδας Ντοκουμέντο . Είναι μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων "Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944" και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Λαγός (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ραϋμόνδος Αλβανός (Συγγραφέας)

Ο Ραϋμόνδος Αλβανός γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Αγγλία και τo 2005 ανακηρύχτηκε διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ζει στην Καστοριά και από το 2002 διδάσκει, ως επιστημονικός συνεργάτης, στο τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (πρώην Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας το μάθημα των Δημοσίων Σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
4
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
157
Διαστάσεις:
23x18
Βάρος:
0.253 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση