Ελληνική νεολαία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ελληνική νεολαία

Εκπαίδευση, απασχόληση, ελεύθερος χρόνος: Πρακτικά Ε πανελληνίου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικών Επιστημών

κ.ά.

Συλλογικό έργο

Στέλλα Βοσνιάδου

4.69€ -33% 3.14€
Οι συζητήσεις, οι ημερίδες, τα συνέδρια γύρω από τα προβλήματα των νέων ολοένα και αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Αρχίζουμε δηλαδή να εντοπίζουμε τα προβλήματα των νέων, να ευαισθητοποιούμαστε όλο και περισσότερο γύρω από τα προβλήματα τους. Βέβαια ίσως αναρωτηθεί κανείς και σχολιάσει, αν είναι δυνατόν σε κάποιο συνέδριο, συμπόσιο που διαρκεί δύο-τρεις μέρες να καλυφθούν τα προβλήματα των νέων και μάλιστα να δοθούν και οι λύσεις. Σίγουρα όχι! Σημασία όμως έχει ότι φθάσαμε στο σημείο α ευαισθητοποιούμαστε γύρω από τα προβλήματα τους. Είναι πάντα χρήσιμο να εντοπίζουμε τα προβλήματα να τα θίγουμε γιατί μόνο έτσι οδηγούμαστε και στις λύσεις τους. Πράγματι τα προβλήματα των νέων είναι ποικίλα, πολύπλοκα, σύνθετα. Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία έρχεται λοιπόν αντιμέτωπη με τα προβλήματα της κατάρτισης, επιμόρφωσης των νέων, του επαγγελματικού προσανατολισμού τους γενικότερα. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι, το αν η «παιδεία» που παίρνουν οι νέοι είναι «ικανοποιητική»; Αλλά παράλληλα τίθεται το ερώτημα, η απασχόληση, η ανεργία των νέων πώς αντιμετωπίζεται; Ή ακόμη το θέμα του ελεύθερου χρόνου αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα για τους νέους; Το 1983 ιδρύθηκαν στη χώρα μας οι υπηρεσίες Νέας Γενιάς [Π.Δ. 140/17.5.1983 «περί οργάνωσης υπηρεσιών νέας γενιάς»] με σκοπό την προσπάθεια μιας υπεύθυνης πολιτικής αντιμετώπισης των θεμάτων της νεότητας από πλευράς κυβέρνησης. Προωθήθηκαν λοιπόν από τότε τα προβλήματα των νέων; Αυτές οι σκέψεις, οδήγησαν το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικών Επιστημών να επιλέξει ως θέμα του Ε΄ Πανελληνίου της Συνεδρίου της την Ελληνική νεολαία: εκπαίδευση, απασχόληση, ελεύθερος χρόνος. [...] (από την εισαγωγή της Τέσσας Δούλκερη)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλλα Βοσνιάδου (Συγγραφέας)

Η Στέλλα Βοσνιάδου είναι καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Διαπανεπιστημιακού-Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη" και διευθύντρια του "Εργαστηρίου Γνωσιακής Επιστήμης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας" του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Brandeis και Ψυχολογία στα Πανεπιστήμια Columbia και Clark των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών εργασιών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μάριος Νικολινάκος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Α. Παρασκευόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Ν. Παρασκευόπουλος είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ και είναι κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έντονη είναι η παρουσία του στη νομική πράξη, καθώς συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990,1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997). Πολλές από τις θέσεις που υποστήριξε υιοθετήθηκαν από την ποινική νομοθεσία (μεταρρύθμιση εγκλημάτων κατά της κρατικής ελευθερίας και αποποινικοποίηση μοιχείας, εισαγωγή περιπτώσεων δικαστικής άφεσης της ποινής, νέα νομοθεσία για τον εγκλεισμό ψυχασθενών σε ψυχιατρεία, κατάργηση θανατικής ποινής και ειδικού νόμου κατά της τρομοκρατίας, αποποινικοποίηση περιύβρισης αρχής, μείωση ποινών και εξαρτημένους μικροδιακινητές). Κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα ποινικού και σωφρονιστικού δικαίου του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη. Έχει λάβει μέρος ως εκπρόσωπος της χώρας σε συνέδρια ή επιτροπές διεθνών οργανισμών καθώς και στο Δ.Σ. (ως πρόεδρος) του Κ.Ε.Θ.Ε.Α.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρήστος Π. Φράγκος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τέσσα Δουλκέρη

Τέσσα Δουλκέρη (Συγγραφέας)

Η Αναστάζια - Τέσσα Δουλκέρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Έχει πτυχίο νομικής, μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου από το ΑΠΘ, μεταπτυχιακό δίπλωμα Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne και διδακτορικό δίπλωμα Επιστήμης της Πληροφόρησης-Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Paris II - Pantheon-Sorbonne. Έκανε πρακτική άσκηση στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στη Γαλλική Τηλεόραση (Πρώτο Κανάλι) στο Παρίσι. Εργάστηκε ως δικηγόρος και ειδικός επιστήμων για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και για θέματα Ισότητας στη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Δίδαξε ως ειδική επιστήμων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ, καθώς και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για θέματα της ειδικότητας της στο πλαίσιο ανταλλαγών διδασκόντων του προγράμματος "Socrates". Έχει γράψει επιστημονικά βιβλία, τρεις νουβέλλες και τρία θεατρικά έργα και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει πέντε ντοκιμαντέρ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Ιντζεσίλογλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιχαήλ Γ. Λιάντας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Α. Τσανανάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Τ. Γιούλτσης (Συγγραφέας)

Ο Βασίλειος Τ. Γιούλτσης γεννήθηκε στα Γιαννιτσά. Σπούδασε θεολογία, κοινωνιολογία και πολιτική οικονομία. Είναι καθηγητής της κοινωνιολογίας και της κοινωνιολογίας της θρησκείας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα σημαντικότερα έργα του είναι: Θεολογία και διαπροσωπικαί σχέσεις κατά τον Μέγαν Φώτιον 1974, Πνευματικότητα και κοινωνική ζωή 1975, Κοινωνιολογία του αθεϊσμού 1984, Τυπολογία και ορολογία των κοινωνικών επιστημών 1993, Γενική κοινωνιολογία 1994-4η έκδοση, Κοινωνιολογία της θρησκείας 1996-3η έκδοση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Πιπερόπουλος

Γιώργος Πιπερόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γιώργος Πιπερόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιθέα, Αθήνα. Εργαζόμενος ως ιπτάμενος φροντιστής στην Ολυμπιακή, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο αλλά ασχολήθηκε και με το συνδικαλισμό και υπήρξε μέλος της συντακτικής και ιδρυτικής επιτροπής της πρώτης συνδικαλιστικής εφημερίδας "Αναταράξεις". Από το 1996, παραιτούμενος από κάθε είδους "δουλειά", ζει σε ένα βουνό, κοντά στο Λαύριο. Αρχές του 2007 υλοποίησε την ιδέα του για τη δημιουργία του πρώτου site (www.Diavasame.gr) στη χώρα μας με τακτικές κριτικές βιβλίων. Συντάκτης και administrator ο ίδιος, μαζί με τους συνεργάτες του, παρουσιάζουν 9 κριτικές βιβλίων κάθε 15 ημέρες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καλογερόπουλος, Νίκος Χ., 1935- , εκπαιδευτικός (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Χρ. Καλογερόπουλος γεννήθηκε το 1935 στο Ροδοχώρι Βοΐου. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, υπηρέτησε σε σχολικές μονάδες της Μακεδονίας διδάσκαλος λατινικών στο Πανεπιστήμιο και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας την περίοδο 1989/90 και ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). Αντιστασιακός κατά την επταετία 1967 -74, συνδικαλιστής για δέκα χρόνια στην ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και την ΟΛΜΕ, αιρετός των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και σύμβουλος στην ΑΔΕΔΥ και την ΕΔΟΘ. Υπήρξε μέλος Επιτροπών Παιδείας του ΥΠΕΠΘ για προγράμματα και βιβλία και πρόεδρος βαθμολογικών κέντρων. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται για την προώθηση συνεταιριστικών αντιλήψεων στην δασική διαχείριση και για την ανάπλαση του χωριού του ως λιθοξόος και συλλέκτης, ασχολούμενος με την ανάδειξη του παραδοσιακού πολιτισμού. Ασχολείται, επίσης, με ζητήματα της τοπικής κοινωνίας και ιστορίας μέσα από την Εταιρεία Μελετών Άνω Βοΐου, και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, το Σύλλογο Ροδοχωριτών και το Ινστιτούτο Μελέτης Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Όσον αφορά στη συγγραφική του δραστηριότητα, δημοσίευσε και παρουσίασε μελέτες, εισηγήσεις και άρθρα και εξέδωσε βιβλία, λευκώματα, περιοδικά κ.λπ. Ενδεικτικά αναφέρονται η επανέκδοση του βιβλίου του Δημητρίου Γ. Γκαβανά, "Ροδοχώρι Βοΐου" (Σύλλογος Ροδοχωριτών Βοΐου, 1974), η επιμέλεια του βιβλίου του Φ. Παπανικολάου "Λαογραφικά Βοΐου" (Σύλλογος Ροδοχωριτών Βοΐου, 1999), η έκδοση του λευκώματος "Ραντοβίστι-Ροδοχώρι 1750-2000: 250 χρόνια ζωή και δράση, η εξέλιξη των οικογενειών ενός χωριού" (μαζί με τον Αρχέλαο Κουτσούρη, Σύλλογος Ροδοχωριτών Βοΐου, 2001), ο συλλογικός τόμος "Κοζάνη και Γρεβενά, ο χώρος και οι άνθρωποι" των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κοζάνης και Γρεβενών, καθώς και τα βιβλία "Μαρτυρίες για τη δεκαετία του 1940", "Η δεκαετία 1940-1950" (πρακτικά συνεδρίου στο Τσοτύλι) και "Το παζάρι του Τσοτυλίου". Από το 1990 με την ενίσχυση φορέων όπως η ΕΜΑΒ, η ΕΔΙΑ και το ΕΛΙΑ, συγκεντρώνει στοιχεία, οργανώνει εκθέσεις και συνέδρια και καταγράφει πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων για την περίοδο 1940-1974, με την υποστήριξη των δημοτικών και νομαρχιακών αρχών στο Τσοτύλι και τη Θεσσαλονίκη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Χρυστομάνος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τέσσα Δουλκέρη

Τέσσα Δουλκέρη (Επιμέλεια)

Η Αναστάζια - Τέσσα Δουλκέρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Έχει πτυχίο νομικής, μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου από το ΑΠΘ, μεταπτυχιακό δίπλωμα Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne και διδακτορικό δίπλωμα Επιστήμης της Πληροφόρησης-Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Paris II - Pantheon-Sorbonne. Έκανε πρακτική άσκηση στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στη Γαλλική Τηλεόραση (Πρώτο Κανάλι) στο Παρίσι. Εργάστηκε ως δικηγόρος και ειδικός επιστήμων για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και για θέματα Ισότητας στη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Δίδαξε ως ειδική επιστήμων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ, καθώς και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για θέματα της ειδικότητας της στο πλαίσιο ανταλλαγών διδασκόντων του προγράμματος "Socrates". Έχει γράψει επιστημονικά βιβλία, τρεις νουβέλλες και τρία θεατρικά έργα και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει πέντε ντοκιμαντέρ.

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
196
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.215 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση