Ελληνική Ιστορία: Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Εμφύλιος Πόλεμος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ελληνική Ιστορία: Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Εμφύλιος Πόλεμος

Συλλογικό έργο

Ελένη Γαρδίκα - Κατσιαδάκη

Θάνος Μ. Βερέμης

 • Προσωρινά μη διαθέσιμο

  Καλέστε μας για πληροφορίες

 • ISBN:

  9789604751549

 • Κατηγορίες:

  Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  2010

 • Εκδότης

  Η Καθημερινή

Ένα πλήρες εγχειρίδιο της ελληνικής ιστορίας, από την προϊστορική εποχή έως τις μέρες μας, προσφέρει στο αναγνωστικό της κοινό η "Καθημερινή", από την Κυριακή, 20 Ιουνίου. Πρόκειται για την "Ελληνική Ιστορία" της Εκδοτικής Αθηνών, στην οποία παρουσιάζεται με τρόπο συνοπτικό και κατανοητό η πολυτάραχη πορεία του τόπου μας και των ανθρώπων του, από τη γεωλογική διαμόρφωση του ελλαδικού χώρου και την εμφάνιση του ανθρώπου, έως την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τις αρχές του 21ου αιώνα. Παράλληλα, η σειρά περιλαμβάνει και εξαιρετικού ενδιαφέροντος κεφάλαια για τον Ελληνισμό της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την ομογένεια σε όλον τον κόσμο. Ο καθένας από τους οκτώ τόμους της εξετάζει συγκεκριμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και θα κυκλοφορεί κάθε Κυριακή δωρεάν μαζί με την "Καθημερινή", από τις 20 Ιουνίου έως τις 8 Αυγούστου.

Το έργο είναι γραμμένο από έγκυρους και εξειδικευμένους επιστήμονες (ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλολόγους, αλλά και παλαιοντολόγους, νομικούς, δημοσιολόγους και οικονομολόγους), έτσι ώστε το κάθε ζήτημα και η κάθε ιστορική περίοδος να προσεγγίζονται σφαιρικά και ολοκληρωμένα και να αναδεικνύονται οι γνωστές και οι άγνωστες πτυχές τους.

Η επιστημονική επιμέλεια του έργου ανήκει σε τρεις πολύ σημαντικές μορφές στο χώρο της ελληνικής ιστορίας (Μ. Σακελλαρίου, Χρ. Μαλτέζου, Αλ. Δεσποτόπουλο). Τα κείμενα είναι γραμμένα με απλό, αλλά περιεκτικό και επιστημονικό τρόπο και συνοδεύονται από κατατοπιστικό φωτογραφικό υλικό και χάρτες. Τέλος, κάθε τόμος περιλαμβάνει ενδεικτική επιστημονική βιβλιογραφία.

Φυσικά, παρά τον πλούτο των πληροφοριών που περιέχουν οι συνολικά 800 και πλέον σελίδες της "Ελληνικής Ιστορίας", δεν εξαντλούν το θέμα. Άλλωστε, η μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γης και όσων την πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους, θα απαιτούσε αναρίθμητους τόμους για να καταγραφεί. Ωστόσο, η έκδοση που προσφέρει η "Κ" αποτελεί πολύτιμη πηγή αναφοράς για όλες τις ιστορικές περιόδους έως και την αυγή του 20ού αιώνα, αλλά και σημείο εκκίνησης για περαιτέρω μελέτη, από όσους ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα ιστορικά θέματα, από την αρχαία μυθολογία, μέχρι και το κυπριακό ζήτημα.

Η προσφορά της "Καθημερινής" εντάσσεται στη πολυετή και συνεπή προσπάθεια της εφημερίδας για την προώθηση και ανάδειξη της ιστορικής έρευνας, τόσο μέσω των εκδόσεών της, όσο και μέσω των αφιερωμάτων της σε θέματα ιστορίας, στο φύλλο της Κυριακής. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού δικαιώνει και επιβραβεύει αυτήν την προσπάθεια.

Τόμος Ζ`: Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Εμφύλιος Πόλεμος

Όπως θα δούμε σε αυτόν τον τόμο, η Ελλάδα δεν πρόλαβε να χαρεί τον θρίαμβο των Βαλκανικών Πολέμων. Το 1914 εισέρχεται στη μεγάλη περιπέτεια του Α΄ Παγκοσμίου, η οποία έχει την τραγική κατάληξη της καταστροφής της Σμύρνης. Ακολουθεί ο μεγάλος αγώνας της αποκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων, μέσα σε καθεστώς πολιτικής αστάθειας. Λίγο μετά την ολοκλήρωσή του, όμως, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τα φασιστικά καθεστώτα του Αξονα. Ο αγώνας της γίνεται παράδειγμα για τον ελεύθερο κόσμο, αλλά η χαρά της τελικής απελευθέρωσης πνίγεται στο αίμα του Εμφυλίου.

Περιέχονται τα κείμενα:
- Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη, "Η Ελλάδα και ο Α` Παγκόσμιος Πόλεμος"
- Όθων Τσουνάκος, "Η Μεγάλη Ελλάδα και η μικρασιατική εκστρατεία"
- Θάνος Βερέμης, "Η Ελλάδα του μεσοπολέμου (1922-1940)"
- Γιάννης Δ. Στεφανίδης, "Η Ελλάδα στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1944)"
- Νικόλαος Οικονόμου, "Από την απελευθέρωση ως το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου (1944-1949)"
- Μιλτιάδης Λογοθέτης, "Τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα (1912-1945)"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ελένη Γαρδίκα - Κατσιαδάκη (Συγγραφέας)

Ιστορικός, ερευνήτρια. Γεννήθηκε στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1967-1972) και στο Birkbeck College και το King΄s College του Πανεπιστημίου Λονδίνου, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ στην Ιστορία (1988). Τον Οκτώβριο του 1981 διορίστηκε μόνιμη ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο διευθύνει από τον Σεπτέμβριο του 2006. Είναι επιστημονική σύμβουλος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Έχει δημοσιεύσει αυτοτελείς μελέτες και άρθρα σε διεθνούς κύρους περιοδικά και έχει μετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Email: hkatsiad@academyofathens.gr
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θάνος Μ. Βερέμης

Θάνος Μ. Βερέμης (Συγγραφέας)

Ο Θάνος Βερέμης γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1993-1994 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 είναι καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 1988 έως το 1994 υπήρξε διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και έως το 2000 πρόεδρός του. Το 2001-2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy, και το 2004-2010 πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Σήμερα είναι δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων. Βιβλία (μεταξύ άλλων): - (Αdelphi Paper No 179), "Greek Security: Issues and Policies", 1972. - "Οι επεμβάσεις του στρατού στην Ελληνική πολιτική 1916-1936, 1977/1983". - "Δικτατορία και οικονομία", 1982. - "Ο σύγχρονος κόσμος", 1983. - "Η Εθνική Τράπεζα στη Μικρά Ασία", 1984. - "Ελληνοτουρκικές σχέσεις", 1986. - "Historical Dictionary of Modern Greece", 1995. - "Greece΄s Balkan Entanglement", 1995. - "The Greek Military in Politics from Independence to Democracy", 1997. - "Greece.The Modern Sequel", 2002. κ.ά.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Όθων Τσουνάκος

Όθων Τσουνάκος (Συγγραφέας)

Ο Όθων Τσουνάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, σπούδασε νομικά και ταλαιπώρησε μέχρι το 1994 τη δικηγορία, από την οποία τελικά παραιτήθηκε. Από το 1977 ασχολήθηκε κυρίως στο χώρο του βιβλίου και υπήρξε συντελεστής στη συγγραφή ή επιμέλεια εγκυκλοπαιδικών, λεξικογραφικών, γεωγραφικών, ιστορικών και λογοτεχνικών έργων. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε στην Εκδοτική Αθηνών (Θεματική Εγκυκλοπαίδεια και Ιστορία του Ελληνικού Έθνους), στις εγκυκλοπαίδειες "Επιστήμη και Ζωή", "Υδρία", "Υδρία-Καίμπριτζ-Ήλιος", "Επιστήμη και Παιδεία", "Grand Larousse" και "Δομή", τα λεξικά των εκδόσεων Σταφυλίδη, στις εκδόσεις Λιβάνη, Καστανιώτη, Λουκόπουλου, Μανιατέα, Ηλιοτρόπιο, Αρχιπέλαγος, στο "Επταήμερο της Καθημερινής" κ.ά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νίκος Οικονόμου

Νίκος Οικονόμου (Συγγραφέας)

Ο Νίκος Οικονόμου είναι νομικός και δημοσιολόγος, με ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική και ερευνητική παρουσία στον χώρο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα, σπούδασε στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του και άσκησε πάνω από 20 χρόνια τη δικηγορία. Παράλληλα, ασχολήθηκε στον εκδοτικό χώρο και υπήρξε διευθυντής σύνταξης, καθώς και ένας από τους συγγραφείς της "Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους" και της "Εκπαιδευτικής Εγκυκλοπαίδειας" της Εκδοτικής Αθηνών. Πολλές εργασίες του, πολιτειολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού, ή έχουν ανακοινωθεί σε σχετικά επιστημονικά συνέδρια. Εκκρεμεί η έκδοση πολύτομης πραγματείας του για την ιστορία του εκλογικού θεσμού σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μιλτιάδης Λογοθέτης (Συγγραφέας)

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Δρ. Μιλτιάδης Λογοθέτης, είναι επιστημονικός σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και διευθυντής του Ινστιτούτου Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Ερευνών. Έχει σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες με μεταπτυχιακές σπουδές και ειδίκευση στην οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην έρευνα αγοράς, στο δίκαιο του τουρισμού και στην τουριστική πολιτική, όπου αφιέρωσε και τη διδακτορική του διατριβή "Προβλήματα και κατευθύνσεις τουριστικής πολιτικής". Διετέλεσε διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και καθηγητής θεωρητικών μαθημάτων στην ΑΣΤΕΡ και στη Σχολή Ξεναγών. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων που αναφέρονται στην οικονομία, στον τουρισμό και στη νεώτερη πολιτική και οικονομική ιστορία της Δωδεκανήσου. Βιβλία και μονογραφίες του έχουν βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, από την Εθνική Τράπεζα, από την Εμπορική Τράπεζα και άλλες επιστημονικές οργανώσεις και εταιρείες. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρώτος πρόεδρος του Τμήματος Δωδεκανήσου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννης Δ. Στεφανίδης (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Δ. Στεφανίδης είναι επίκουρος καθηγητής διπλωματικής ιστορίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι διδάκτωρ του London School of Economics. Έχει διατελέσει συνεργάτης του Ι.Μ.Χ.Α. και έχει εργαστεί για την Ελληνική Υπηρεσία του Β.Β.C. Έργα του: "Ο τελευταίος ευρωπαϊκός αιώνας: διπλωματία και πολιτική των δυνάμεων 1871-1945" (εκδόσεις "Προσκήνιο", 1997) "Isle of Discord: Nationalism, Imperialism and the Making of the Cyprus Question" (Hurst & New York University Press, 1999).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χρύσα A. Μαλτέζου (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Χρύσα Μαλτέζου είναι διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Μιχαήλ Σακελλαρίου (Υπεύθυνος Σειράς)


Αλέξανδρος Ι. Δεσποτόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)


Μαρία Κούρση (Επιμέλεια)

Η ποιήτρια Μαρία Κούρση είναι συντάκτρια και επιμελήτρια εκδόσεων. Διδάσκει λογοτεχνία στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Τον Ιούλιο του 2008 εκπροσώπησε τη χώρα μας στο 11ο Φεστιβάλ Ποίησης των Λαών της Λεκάνης της Μεσογείου στη Lodeve (Γαλλία). Επίσης, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Συνέδριο της Unesco στη Θεσσαλονίκη. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Χριστιάνα Γ. Χριστοπούλου (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
7 από 8
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
105
Διαστάσεις:
21x18
Βάρος:
0.21 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση