Ελληνικές επιχειρήσεις στον 20ό αιώνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ελληνικές επιχειρήσεις στον 20ό αιώνα

Πρόσωπα και δραστηριότητες

Η επιχειρηματική δράση του 21ου αιώνα συνδέεται αναπόσπαστα με την ιστορία της. Η όσο το δυνατόν σφαιρική γνώση του παρελθόντος πρέπει να αποτελέσει τη βάση για προβληματισμό και ερμηνεία. Ο 20ός αιώνας υπήρξε αιώνας - ορόσημο για την οικονομική και τη βιομηχανική εξέλιξη της Ελλάδας. Τότε τέθηκαν οι βάσεις για τη συγκρότηση επιχειρήσεων αλλά και τότε προέκυψαν πολλαπλές δυσχέρειες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει (άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι) ο επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος, προσαρμόζοντας τη στρατηγική του στις επιταγές της εποχής. Ο συλλογικός αυτός τόμος παρουσιάζει την ίδρυση, την πορεία και την εξέλιξη ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Σκιαγραφεί εκείνους τους πρωτοπόρους επιχειρηματίες, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, συγκρότησαν εταιρείες και συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Παραθέτει την παράλληλη διαδρομή των συλλογικών οργανώσεων που μετείχαν ενεργά στην οικονομική ζωή της Ελλάδας. Επίσης, αναφέρεται στην πορεία και στο ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, περιλαμβάνει τα ιστορικά του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), το οποίο χρόνια τώρα προσπαθεί να διαφυλάξει την ιστορική μνήμη με τη διάσωση επιχειρηματικών (και όχι μόνο) αρχειακών συλλόγων, και του περιοδικού «Οικονομική Βιομηχανική Επιθεώρηση» που παρακολουθεί, ενημερώνει, σχολιάζει τα τεκταινόμενα στο χώρο της οικονομίας επί 68 συναπτά έτη.
Οι εκδόσεις «Κέρκυρα», με τη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Αρχείου Βοβολίνη, με την «Οικονομική Βιομηχανική Επιθεώρηση» και με τις άλλες ειδικές εκδόσεις τους αποτυπώνουν όλο το πλέγμα της οικονομικής δραστηριότητας, συνδυάζοντας αρμονικά την ιστορία με την επικαιρότητα.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μαργαρίτα Δρίτσα

Μαργαρίτα Δρίτσα (Επιμέλεια)

Η Μαργαρίτα Δρίτσα γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σπούδασε στην Αγγλία, στη Γαλλία και στην Αμερική. Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Οικονομικής Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Paris Ι (Sorbonne-Pantheon) και είναι Fellow του Robinson College του Πανεπιστημίου του Cambridge. Είναι Καθηγήτρια της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας της Ευρώπης, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνος του Προγράμματος Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει ελληνική και ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Εργάστηκε επίσης ως ερευνήτρια στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και διηύθυνε, εκπόνησε ή συνεργάστηκε με ερευνητικές ομάδες για θέματα Οικονομικής Ιστορίας και Ιστορίας των Τραπεζών και των Επιχειρήσεων καθώς και Ιστορίας του Τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συγγράψει κείμενα για το Μουσείο Τουρισμού και μετέχει συστηματικά σε διεθνή συνέδρια. Κυριότερα έργα της: "Βιομηχανία και Τράπεζες στην Ελλάδα τον Μεσοπολέμου", ΜΙΕΤ, Αθήνα, 1990. L΄ Enterprise en Europe et en Grece XIX-XXee siecles, (επιμ. με τους Alice Teichova & Hakan Lindgren), Sophis, 1991. " Το χρώμα της επιτυχίας, η ελληνική βιομηχανία χρωμάτων 1830-1990", εκδ. Τροχαλία, Αθήνα, 1996. European Enterprise, Strategies of Adaptation and Renewal in the Twentiech Century, (επιμ. με τον Terry Gourvish), εκδ. Τροχαλία, Αθήνα, 1996. "Το Αρχείο Κωνσταντίνου Αντ. Βοβολίνη", τόμ. Ι, Αθήνα 1997. "Ελληνικές επιχειρήσεις στον 20ό αιώνα: Πρόσωπα και δραστηριότητες", (επιμ.), εκδ. Κέρκυρα, Αθήνα, 1999). "Δεζαμίνή - Λυκαβηττός: Ανθρώπινες Ροές", εκδ. Φερενίκη, Αθήνα, 2004. Είναι επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό και ιδρυτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών για την Οικονομική Ιστορία και την Ιστορία των Επιχειρήσεων.

Γεωργία Μ. Πανσεληνά (Επιμέλεια)

Η Γεωργία Πανσεληνά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και πήρε το πτυχίο της το 1991. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στη νεότερη Ελλάδα, ενώ έχει ασχοληθεί με θέματα οργάνωσης αρχείων, προστασίας και συντήρησης υλικού. Είναι διευθύντρια στο Αρχείο Βοβολίνη, το οποίο αποτελεί πηγή οικονομικών και πολιτικών τεκμηρίων για την ελληνική ιστορία και αξιοποιείται είτε εκδοτικά είτε διοργανώνοντας ή/και συμμετέχοντας σε εκθέσεις και σε ερευνητικά προγράμματα. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων είτε ως συντάκτρια είτε ως επιμελήτρια/σύμβουλος βιβλίων.

Νέλλη Καψή (Επιμέλεια)

Η Νέλλη Καψή σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα φοιτητικά της χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αρχικά ως συντάκτρια ειδήσεων σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και στη συνέχεια ως αρθρογράφος σε περιοδικά. Έχει αρθρογραφήσει σε πολλές οικονομικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ είναι μόνιμη συνεργάτης του περιοδικού "Οικονομική Επιθεώρηση" από το 2000. Τον Οκτώβριο του 2003 ανέλαβε την αρχισυνταξία και παρουσίαση της οικονομικής εκπομπής "Οικονομική Επιθεώρηση" που παρουσιαζόταν από την ΕΤ3.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
232
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
0.675 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση