Ελληνικά
zoom in
22.26€ -27% 16.25€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789608437487

  • Κατηγορίες:

    Ιστορία

  • Έτος κυκλοφορίας

    2005

  • Εκδότης

    Ζήτρος

Το ΣΤ` βιβλίο των `Ελληνικών` αρχίζει με αναφορά στην εισβολή των Θηβαίων στη Φωκίδα και ανταπόκριση των Λακεδαιμονίων στο αίτημα των Φωκέων για βοήθεια με αποστολή του βασιλιά Κλεόμβροτου. Ακολουθεί μια παρέκβαση του συγγραφέα για τα τεκταινόμενα στη Θεσσαλία, καθώς ο Πολυδάμας από τα Φάρσαλα ενημερώνει τους Σπαρτιάτες για τη μεγάλη δύναμη που αναφύεται με τον ισχυρό άνδρα Ιάσονα, που αναδεικνύεται τύραννος των Φερών με σχέδια ηγετικά για όλη την Ελλάδα.
Επανερχόμενος ο Ξενοφώντας στη διήγηση των σχετικών με το μέτωπο Αθήνας-Σπάρτης, μιλά για την ειρήνευση μεταξύ τους και την ανάκληση του Τιμόθεου, αλλά και για την άμεση παράβαση της με την κατάληψη της Κέρκυρας από τους Λακεδαιμόνιους και την εμπλοκή τους σε νέες συγκρούσεις με τον Αθηναίο ναύαρχο Ιφικράτη.
Στο μεταξύ η ανάληψη δυναμικών δραστηριοτήτων της Θήβας απέναντι και συμμάχων των Αθηναίων οδηγεί σε επαναπροσέγγιση Αθήνας-Σπάρτης με αποστολή πρεσβείας και συμμετοχή τους σε συνέδριο για ειρήνευση όλων των Ελληνικών πόλεων. Στο συνέδριο αυτό οι Θηβαίοι επιμένουν να υπογράψουν ως εκπρόσωποι των Βοιωτών (και όχι μόνο της Θήβας) και γι` αυτό κηρύσσονται έκσπονδοι. Τότε οι Λακεδαιμόνιοι εισβάλλουν με τον Κλεόμβροτο στη Βοιωτία για να υποχρεώσουν τους Θηβαίους να υπακούσουν στους όρους της ειρήνης, αλλά στη μάχη που έγινε στα Λεύκτρα το 371 π.Χ. η Σπάρτη γνωρίζει απροσδόκητη ήττα, όπου σκοτώνεται ο Κλεόμβροτος. Νέες δυνάμεις Λακεδαιμονίων και συμμάχων αποστέλλονται εναντίον των Θηβαίων με αρχηγό το γιο του Αγησιλάου Αρχίδαμο, οι Αθηναίοι αρνούνται να βοηθήσουν τους Θηβαίους και με τη μεσολάβηση του ταγού των Θεσσαλών Ιάσονα υπογράφεται ειρήνη ανάμεσα στους Θηβαίους και τους Λακεδαιμόνιους.
Με νέα παρέκβαση ο Ξενοφώντας αναφέρεται στη συνέχεια στο άδοξο τέλος του Ιάσονα στη Θεσσαλία.
Ακολουθεί νέο συνέδριο στην Αθήνα για τήρηση των όρων της `ειρήνης του βασιλιά`, αλλά οι διαφωνίες πόλεων της Πελοποννήσου, οι πρωτοβουλίες των Μαντινέων κόντρα στις αποφάσεις της Σπάρτης κλπ. προκαλούν εισβολή του Επαμεινώνδα, αρχηγού των Θηβαίων, στην Πελοπόννησο για βοήθεια προς τους Αρκάδες και κοινή εισβολή τους στη Λακωνία. Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν την προσέγγιση Αθήνας-Σπάρτης και την αποστολή βοήθειας των Αθηναίων προς τους Λακεδαιμονίους με τον Ιφικράτη, αλλά λόγω του χειμώνα αποσύρονται τελικά από την Πελοπόννησο τόσο οι Αθηναίοι όσο και οι Θηβαίοι. Κατά την άποψη του συγγραφέα ο Ιφικράτης θα μπορούσε να ήταν πιο αποτελεσματικός εναντίον των Θηβαίων που είχαν εισβάλει στην Πελοπόννησο.

Δημήτριος Δ. Λυπουρλής

Δημήτριος Δ. Λυπουρλής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Τις βασικές φιλολογικές του σπουδές τις έκανε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δίπλα σε λαμπρούς δασκάλους. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία και στην Γερμανία. Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1969 ως το 1996, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς από την ενεργό υπηρεσία, για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Υπήρξε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Συγκλητικός κατά το ακαδημαϊκό έτος 1977-1978 και πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κατά τα έτη 1984-1986. Για πέντε εξάμηνα πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ως επισκέπτης καθηγητής. Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια (ιδίως για θέματα αριστοτελικά και ιπποκρατικά) και έδωσε πλήθος διαλέξεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον αρχαίο ελληνικό επιστημονικό λόγο. Από την άποψη αυτή γόνιμο έδαφος για έρευνα του προσέφεραν κατά κύριο λόγο τα αρχαία ελληνικά ιατρικά κείμενα, καθώς και τα κείμενα του Αριστοτέλη. Κυριότερες εργασίες - βιβλία (πέρα από τα άρθρα και τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και σε εφημερίδες): - "Η παραγωγική κατάληξη -ικός στην προσωκρατική φιλοσοφία και στο Ιπποκρατικό Corpus" (1968) - "Άρτεμις Ορθρία" (1968) - "Ιπποκρατική ιατρική" (1972) - "Αρχαία ελληνική μετρική" (1975) - "Επίθετα από ουσιαστικοποιημένα επίθετα" (1977) - "Πέντε φιλολογικά μελετήματα" (1986) - "Αριστοτελικά μελετήματα" (1986) - "Εν παρόδω Α΄ - Β΄" (1987-1995) - "Γλωσσικές παρατηρήσεις Α΄ - Β΄" (1990-1994) - "Ιπποκρατική συλλογή Α΄" (1991) - "Ο Δημήτρης Λυπουρλής στο Βαφοπούλειο" (1998) - "Ην ποτε: Τρεις "ιστορίες" αρχαίας ελληνικής καθημερινότητας" (1998) - "Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια, βιβλίο Β΄" (2000) - "Ιπποκράτης, τόμοι I-V" (2000-2001) - "Λεξικό αρχαίων συγγραφέων, Ελλήνων και Λατίνων" (μετάφραση από τα Γερμανικά, 1996). Ένας ακόμα τομέας που κίνησε με ιδιαίτερο τρόπο το ενδιαφέρον του ήταν η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση. Πήρε μέρος σε πλήθος ειδικών σεμιναρίων, έκανε διαλέξεις, δημοσίευσε σχετικά άρθρα. Έφυγε από τη ζωή στις 15 Νοεμβρίου 2018.

Ξενοφών ο Αθηναίος

Ξενοφών ο Αθηναίος (Συγγραφέας)

Ο Ξενοφών (Ερχία430 π.Χ. - Κόρινθος355 π.Χ.) ήταν Αθηναίος ιστορικός συγγραφέας και σωκρατικός φιλόσοφος. Γιος του Γρύλλου από τον αρχαίο δήμο της Ερχίας (σήμερα τα Σπάτα), ανήκε κοινωνικά στην τάξη των ιππέων, και έδρασε πολιτικά ως ολιγαρχικός και φιλολάκων. Μετά το 410 π.Χ. γνωρίστηκε με τον Σωκράτη, και μπήκε στον κύκλο των μαθητών του.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γεώργιος Α. Ράπτης (Μεταφραστής)


Γεώργιος Α. Ράπτης (Επιμέλεια)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
382
Διαστάσεις:
19x13
Βάρος:
0.501 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση