Ελλάδα και Τουρκία: Πορείες εκσυγχρονισμού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ελλάδα και Τουρκία: Πορείες εκσυγχρονισμού

Οι αμφίσημες σχέσεις τους με την Ευρώπη 1850-1950

Συλλογικό έργο

Χάρης Εξερτζόγλου

Ιωάννα Λαλιώτου

25.04€ -28% 18.03€

Αντικείμενο αυτού του τόμου είναι η νεωτερικότητα ως πρόοδος αλλά και ως ευρωπαϊκή κυριαρχία, όπως την βίωσαν η Ελλάδα και η Τουρκία από τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι μελέτες σε διάφορα πεδία, από τις θεσμικές αλλαγές και τη νομοθεσία έως τις κοινωνικές εξελίξεις στην οικονομία και την κουλτούρα, την αρχιτεκτονική και τη συμμετοχή των γυναικών στις αλλαγές των ιδεών, αναδεικνύουν την παράλληλη και συνάμα διαφορετική πορεία των δύο κοινωνιών προς τον δυτικό εκσυγχρονισμό. Και στις δύο όχθες του Αιγαίου, η πορεία αυτή ζητάει να υπερβεί την αντίθεση Ανατολής και Δύσης. Επικεντρώνεται στη διαπάλη ανάμεσα στην παράδοση και την εισαγόμενη νεωτερικότητα, μέσα από την οποία ο εθνικισμός θα οδηγήσει και στις δυο χώρες σε ένα είδος εκσυγχρονισμού που αναστυλώνει την παράδοση.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χάρης Εξερτζόγλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Λαλιώτου

Ιωάννα Λαλιώτου (Συγγραφέας)

Η Ιωάννα Λαλιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-1992) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Birmingham της Μ. Βρετανίας (M.Soc. Sc. in Cultural Studies, 1993) και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία (Ph.D. in History and Civilization, 1998). Το βιβλίο της με τίτλο "Transatlantic Subjects. Acts of Migration and Cultures of Transnationalism between Greece and America" (Chicago: Chicago University Press, 2004· ελλ. έκδ. "Διασχίζοντας τον Ατλαντικό: Η ελληνική μετανάστευση στις ΗΠΑ κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα", Πόλις 2006), αφορά την ιστορία της συγκρότησης του μετανάστη ως κοινωνικού υποκειμένου στο πλαίσιο των διατλαντικών πολιτισμικών και πολιτικών σχέσεων και ανταλλαγών. Είναι επίσης επιμελήτρια, από κοινού με τις Luisa Passerini, Enrica Capussotti και Dawn Lyon συλλογικού βιβλίου με τίτλο "Women Migrants From East to West: Gender, Mobility and Belonging in Contemporary Europe" (London: Berghahn Books, 2007). Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μελέτη "Ιστορία του Μέλλοντος. Πώς ο Εικοστός Αιώνας Φαντάστηκε έναν ΄Άλλο Κόσμο΄;" (Αθήνα: Open Book Press, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης/ΕΚΤ, 2017). Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντιπρύτανης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του ίδιου Πανεπιστημίου. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: νεώτερη και σύγχρονη ιστορία, ιστορία της μετανάστευσης και της διασποράς, διεθνικές σπουδές, ιστορία της υποκειμενικότητας, διαπολιτισμικές σχέσεις, φύλο, πολιτισμική ιστορία, πολιτισμική θεωρία και κριτική, ιστορία της ουτοπίας και της έννοιας του μέλλοντος.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγέλικα Ψαρρά (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλεξάνδρα Γερόλυμπου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωάννα Πετροπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιάννης Α. Τασόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αλέκα Καραδήμου - Γερόλυμπου (Συγγραφέας)

Η Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και πολεοδομία στο Παρίσι, όπου εργάσθηκε για πολλά χρόνια σε αρχιτεκτονικά γραφεία. Από το 1976 διδάσκει αστικό σχεδιασμό και ιστορία της πολεοδομίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με το σχεδιασμό και την ιστορική έρευνα και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες για την πολεοδομική ιστορία των οικισμών στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έχει συνεργαστεί σε μελέτες για τη Θεσσαλονίκη και συμμετέχει ενεργά σε κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών για τη βελτίωση του χώρου της πόλης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Biray Kolluoglu Kirli (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Κουρεμένος (Μεταφραστής)


Άννα Φραγκουδάκη (Επιμέλεια)

Η Άννα Φραγκουδάκη είναι καθηγήτρια κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έζησε στη Γαλλία, 1964-1976, όπου σπούδασε κοινωνιολογία και ειδικεύθηκε στην κοινωνιολογία της παιδείας. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Rene Descartes - Paris V (1975, τμήμα επιστημών της εκπαίδευσης) και υφηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1978, Φιλοσοφική Σχολή). Οι κύριες δημοσιεύσεις της αφορούν τις κοινωνικές ανισότητες, τις διακρίσεις με βάση το φύλο και την κουλτούρα, την ιστορική διγλωσσία και την κοινωνική της λειτουργία, την ανάλυση των σχολικών βιβλίων, τον εθνοκεντρισμό και το ρατσισμό στην εκπαίδευση.

Caglar Keyder (Επιμέλεια)

Ο Caglar Keyder είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Ιστανμπούλ και στο State University of New York, στο Μπίνγκαμτον. Έχει γράψει για την ιστορική κοινωνιολογία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της σύγχρονης Τουρκίας, καθώς και για τους αστεακούς μετασχηματισμούς στην Κωνσταντινούπολη.

Faruk Birtek (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Φαρούκ Μπιρτέκ είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Bogazici της Ισταμπούλ. Έχει διδάξει στο Yale, υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Bielefeld (Γερμανία), το Berkeley και το Michigan, και πιο πρόσφατα επισκέπτης ερευνητής στο Collegium της Βουδαπέστης. Το ερευνητικό του έργο αφορά την κοινωνική και πολιτική θεωρία και την συγκριτική ιστορική κοινωνιολογία.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
397
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.601 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση