Ελλάδα και Τουρκία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ελλάδα και Τουρκία

Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου

25.10€ -27% 18.32€

(. . .) Στον ανά χείρας τόμο, επιχειρείται μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη προσέγγιση, διαχρονική, χώρων αστάθειας όπως εκφράζονται σήμερα στο πλαίσιο του Μεταψυχροπολεμικού Κόλπου της Νέας Διεθνούς Τάξης, με έμφαση στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σε σχέση με τη στρατηγική, το ρόλο, τις δυνατότητες και την παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο υπό εκκόλαψη Νέο Διεθνές Σύστημα, ιδιαίτερα όμως στις ως άνω περιοχές. Επιχειρείται δηλαδή μια προσέγγιση στη διαπλοκή των προβλημάτων, όπως εκδηλώνεται περιφερειακά στη σχέση τους με τις χώρες αναφοράς και τις περιφερειακές δυνάμεις επιρροής, το συσχετισμό ή τη διασύνδεση των προβλημάτων με το διεθνή παράγοντα και τη σχέση σύγκρουσης-αντιπαράθεσης των δύο περιφερειακών δυνάμεων, της Ελλάδας και της Τουρκίας, μεταξύ τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Παναγιώτης Ι. Τσάκωνας

Παναγιώτης Ι. Τσάκωνας (Επιμέλεια)

Ο Παναγιώτης Ι. Τσάκωνας είναι Επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Διεθνείς Σχέσεις και "Σπουδές για την Ασφάλεια" στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Reading (Μ. Βρετανία). Διετέλεσε υπότροφος - ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.), Research Fellow στο ΝΑΤΟ, μεταδιδακτορικός υπότροφος-ερευνητής στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard και Fulbright Fellow στο Center for International and Area Studies του πανεπιστημίου Yale. Εργάστηκε επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Διεθνούς Πολιτικής στην εφημερίδα New Europe (1994-96), ως επιστημονικός σύμβουλος στη Διεύθυνση Στρατηγικών Μελετών του υπουργείου εθνικής άμυνας (1996-98), ως ειδικός επιστήμων στο υπουργείο εξωτερικών και ως σύμβουλος του υπουργού των εξωτερικών (1999-2003). Έχει επιμεληθεί βιβλία και συγγράψει μελέτες και μονογραφίες σχετικά με ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας (το ζήτημα του ελέγχου των εξοπλισμών στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη), θεωρίας διεθνών σχέσεων (ειδικότερα θεωρίας σχηματισμού των συμμαχιών και θεωρίας διεθνών καθεστώτων ασφαλείας), ελληνο-τουρκικών σχέσεων και ελληνικής και τουρκικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Άρθρα του και συνεισφορές του σε συλλογικά έργα έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στη Νέα Ζηλανδία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών ενώσεων.

Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης

Χριστόδουλος Κ. Γιαλλουρίδης (Επιμέλεια)

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών. Γεννήθηκε στη Μόρφου της Κύπρου το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία, στην Πολιτική Επιστήμη, στις Διεθνείς Σχέσεις και στο Διεθνές Δίκαιο στα Πανεπιστήμια Tubingen, Freiburg και Bochum, Ομοσπονδιακή Γερμανία. Ανακηρύχθηκε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Bochum (Magna Cum Laude), διατελώντας υπότροφος του Ιδρύματος Friedrich Naumann και της Γερμανικής Ακαδημίας Υποτροφιών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και του Κυπριακού Κέντρου Μελετών. Διδάσκει στις Ανώτατες Σχολές όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Σειρά άρθρων και μελετών του δημοσιευθήκαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ είναι συγγραφέας βιβλίων και μονογραφιών στην ελληνική, αγγλική, καθώς και γερμανική γλώσσα και επιμελητής συλλογικών έργων. Διδάσκει διεθνή πολιτική, διαχείριση κρίσεων, εξωτερική πολιτική και ΜΜΕ και πολιτιστική διπλωματία.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
522
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.085 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση