Έκτασις ποιητική περι της πολυτίμου ηλιακής Γαλλίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Έκτασις ποιητική περι της πολυτίμου ηλιακής Γαλλίας

10.60€ -10% 9.54€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789603200727

 • Κατηγορίες:

  Ποίηση , Δοκίμια

 • Έτος κυκλοφορίας

  1998

 • Εκδότης

  Ερμής

Λέγεται πως για να πετύχει μια σαλάτα χρειάζονται τρεις άνθρωποι: ένας τσιγκούνης, ένας σπάταλος, κι ένας τρελός. Ο τσιγκούνης να βάλει το ξίδι, ο σπάταλος το λάδι, και ο τρελός να την ανακατέψει. Αν μεταφέραμε τούτο το σενάριο στην νεοτερική μας σαλατοποίηση, για τον ρόλο του τσιγκούνη θα πρότεινα τον Καβάφη, για του σπάταλου τον Παλαμά, και για του τρελού τον ξεχασμένο σήμερα ποιητή της Αμοργού, Γεώργιο Εξαρχόπουλο Ματθαίου.
Τούτος ο αυθεντικός τρελός ήταν περιλάλητος στην φιλολογική πιάτσα, τουλάχιστον από το 1842 ίσαμε το 1923. Ο Οκτώβριος 1842 οριοθετεί την επίσημη εισβολή του γαλλομανούς, ηλιολάτρη και ιδιόρρυθμα φιλελεύθερου Εξαρχόπουλου στα γράμματα μας, με την μοναδική ποιητική του συλλογή -μια φτηνοτυπωμένη φυλλάδα 32 σελίδων, γεμάτη καθαρεύοντες σολοικισμούς και ακουστικούς συνειρμούς, που συγκεντρώνει έξι κείμενα χρονολογημένα από το 1840 έως και το 1842. Ο τίτλος της συλλογής είναι αρκετά δηλωτικός:
`ΕΚΤΑΣΙΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΗΛΙΑΚΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
Ως αξιομεγαλοπρεπή Γαλλία υψώνεται τη αλήθεια, όταν η φύσις βοηθή και η τύχη εν τω άμα ο άνθρωπος υψώνεται χωρίς κανένα πράγμα. Και όταν εκτιμήσουν τας ηλιακάς γνώσεις του συγγραφέως, τιμήσουν τότε και την αξιομεγαλοπρεπή τρισέβαστον Γαλλίαν,
ηλιακά υψώνεται τη αλήθεια, δυσεύρετος Γαλλία με αειθαλία Ξιφίλ γαλέρ τη αλήθεια, Μεγάλα ρευ αειθαλεία.
ΠΑΡΑ Γ. ΕΞΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ
Και αφιερώνεται, εις το υψηλόν όνομα της Κορώνας της πολυτίμου Γαλλίας, ως αξία των σοφών ανδρών της παιδείας και της ηλιακής μεγαλοπρέπειας.` [...]


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Γιώργος Π. Σαββίδης (Επιμέλεια)

O Γιώργος Πάνου Σαββίδης (1929-1995) ήταν μελετητής, επιμελητής εκδόσεων και καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, αλλά τις συνέχισε στο King's College του Cambridge και στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας φιλολογίας το 1966, με τη διατριβή "Oι καβαφικές εκδόσεις (1891-1932)". Έκτακτος αυτοτελής καθηγητής Nεότερης Eλληνικής Φιλολογίας στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1966, παραιτήθηκε για λόγους ακαδημαϊκής και ηθικής τάξης το 1971 και επανήλθε το 1974, ως τακτικός καθηγητής, για άλλα εννέα χρόνια (εθελουσία έξοδος). Διετέλεσε μόνιμος επισκέπτης καθηγητής της Έδρας Nεοελληνικών Σπουδών Γιώργου Σεφέρη, στο Harvard University, από το 1977 έως το 1984, όταν παραιτήθηκε οικειοθελώς και αποχώρησε. Tα επιστημονικά του δημοσιεύματα ξεκίνησαν από το 1951, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πολλά έντυπα (κυρίως τις εφημερίδες "Tο Bήμα" και "Tα Nέα"). Επιμελήθηκε με υποδειγματικό τρόπο εκδόσεις ποιημάτων του Σεφέρη, του Kαβάφη, του Kαρυωτάκη, του Σικελιανού, του Bαλαωρίτη, του Καισάριου Δαπόντε και άλλων. Πέθανε στον Λόγγο στις 11 Ιουνίου του 1995, σε ηλικία 66 ετών.


Μίμης Σουλιώτης

Μίμης Σουλιώτης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Μίμης Σουλιώτης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του. Επίσης, είναι ο ιδρυτής του "Βαλκανικού Ασύλου Ποίησης" στις Πρέσπες. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Σβούρα", Τραμ, 1972, "Ποιήματα εν παρόδω", Τραμ, 1974, "Βαθιά επιφάνεια", Κέδρος, 1992, "Αβγά μάταια", Ερμής, 1998, "Περί ποιητικής", Ερμής, 1999, "Υγρά", Ερμής, 2000, "Ήλιος στην σκοτία", Ερμής, 2001, "Παλιές ηλκίες", Ερμής, 2002. Είναι υπεύθυνος της σειράς "Ανθολόγος Ερμής" των εκδόσεων "Ερμής", ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.


Γεώργιος Μ. Εξαρχόπουλος (Ανθολόγος)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
57
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.098 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση