Εκπαιδεύοντας παιδιά υψηλών ικανοτήτων μάθησης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εκπαιδεύοντας παιδιά υψηλών ικανοτήτων μάθησης

Διαφοροποιημένη συνεκπαίδευση

Συλλογικό έργο

Ηλίας Γ. Ματσαγγούρας

Μαρία Μαλικιώση - Λοΐζου

38.82€ -31% 26.79€
 • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

  Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

 • ISBN:

  9789600112320

 • Κατηγορίες:

  Εκπαίδευση | Παιδαγωγική

 • Έτος κυκλοφορίας

  2008

 • Εκδότης

  Gutenberg

(. . .) Ο παρών συλλογικός τόμος θέτει το πρόβλημα της συνεκπαίδευσης των παιδιών με Υψηλές Ικανότητες Μάθησης (ΥΨΙΜ) στο ενιαίο γενικό σχολείο με το κοινό Αναλυτικό Πρόγραμμα και εξετάζει τις δυνατότητες διαφοροποίησης του κοινού Αναλυτικού Προγράμματος με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους. Οι συγγραφείς του αναφέρονται σε θεωρητικά ερωτήματα, τα οποία δημιουργούν οι μαθητές που αποκλίνουν αισθητά προς τα πάνω, παρουσιάζουν και σχολιάζουν εναλλακτικές απαντήσεις, προτείνουν οργανωτικά μέτρα και εκπαιδευτικές πρακτικές, ανάλογα με την ειδικότητα και την εκπαιδευτική φιλοσοφία τους. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Γ. Ματσαγγούρας (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Ματσαγγούρας είναι καθηγητής διδακτικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με κεντρικό άξονα επιστημονικής ενασχόλησης τη θεωρία και την πράξη της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας έχει ασχοληθεί με την κριτική σκέψη, τη στοχαστικοκριτική προσωπική θεωρία διδασκαλίας, τη διαθεματική σχολική γνώση, την κειμενοκεντρική προσέγγιση του γραπτού λόγου, τον σχολικό εγγραμματισμό, την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και την οργάνωση της σχολικής τάξης. Διατέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του τμήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά το παρελθόν, θέση στην οποία υπηρετεί και κατά το παρόν διάστημα. Στα δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται και τα παρακάτω βιβλία: - Η σχολική τάξη (2001) - Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση (2000) - Θεωρία της διδασκαλίας (1999) - Στρατηγικές διδασκαλίας (2000) - Η εξέλιξη της διδακτικής (επιμ. 1995).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Μαλικιώση - Λοΐζου (Συγγραφέας)

Η Μαρία Μαλικιώση - Λοΐζου είναι διδάκτορας της συμβουλευτικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Maine των ΗΠΑ και καθηγήτρια συμβουλευτικής ψυχολογίας στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου και υπήρξε πρόεδρος. Υπήρξε υπότροφος της γαλλικής κυβέρνησης για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας (1983-1985) στο C.N.R.S., University Paris VII στη Γαλλία. Παράλληλα συνεργάστηκε με το International Institute for Educational Planning (IIEP) της UNESCO στο Παρίσι. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε το 1995 στο ΤΕΑΠΗ του Πανεπιστημίου Αθηνών το πρώτο Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί από τότε σε εθελοντική βάση προσφέροντας υπηρεσίες στους φοιτητές και οργανώνοντας σεμινάρια, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φωτεινή Παρασκευά (Συγγραφέας)

Η Φωτεινή Παρασκευά είναι λέκτορας στο τμήμα διδακτικής της τεχνολογίας και ψηφιακών συστημάτων, του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διδακτορικό της δίπλωμα αναφέρεται στον τομέα της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (Π.Τ.Δ.Ε. Αθηνών), ενώ η μεταδιδακτορική της έρευνα καλύπτει τις τεχνολογίες της πληροφορίας κα της επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στην εκπαίδευση. Διαθέτει εμπειρία σε διαφορετικά περιβάλλοντα εκπαίδευσης (σχολική ηλικία και σε ενήλικους οργανισμούς και επιχειρήσεις). Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα αναφέρονται στο χώρο της μάθησης με έμφαση στο διδακτικό σχεδιασμό και την ενσωμάτωση των Τ.Π.Ε. στις εκπαιδευτικές διαδικασίες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Μυσιρλάκη (Συγγραφέας)

Η Σοφία Μυσιρλάκη είναι εκπαιδευτικός πληροφορικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Απόφοιτος του τμήματος διδακτικής της τεχνολογίας και ψηφιακών συστημάτων, του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα διδακτικής της τεχνολογίας και ψηφιακών συστημάτων, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, με κατεύθυνση στην Ηλεκτρονική Μάθηση (e-learning). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διδακτική των νέων τεχνολογιών, στην ηλεκτρονική μάθηση και στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Είναι συγγραφέας άρθρων σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων σχετικά με την ηλεκτρονική μάθηση και τα ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εμμανουέλα Σκανδαλάκη (Συγγραφέας)

Η Εμμανουέλα Σκανδαλάκη υπηρετεί την πρωτοβάθμια εκπαίδευση 20 έτη. Εργάζεται ως δασκάλα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην εφαρμοσμένη παιδαγωγική. Φοιτά στη μετεκπαίδευση του Μαρασλείου Διδασκαλείου της Αθήνας στην Ειδική Αγωγή στο 1ο έτος σπουδών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαρίκλεια Μπούτα (Συγγραφέας)

Η Χαρίκλεια Μπούτα είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κάτοχος διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών με ειδίκευση στα "Μαθηματικά στην Εκπαίδευση". Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα διδακτικής των μαθηματικών με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Ως υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος διδακτικής της τεχνολογίας και ψηφιακών συστημάτων του Πανεπιστήμιου Πειραιά και μέλος της ερευνητικής ομάδας του εργαστηρίου "Προηγμένων Τεχνολογιών Μάθησης" (Cosy-Llab: http://cosy.ted.unipi.gr/) εργάζεται ερευνητικά στη δημιουργία 3d εκπαιδευτικών περιβαλλόντων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Franz J. Monks (Συγγραφέας)

Ο Franz J. Monks είναι καθηγητής του τμήματος Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Radboud University Nijmegen της Ολλανδίας και διευθυντής του Center for the Study of Gifltedness (CSG) του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και πολυάριθμα άρθρα σχετικά με την Αναπτυξιακή Ψυχολογία και την εκπαίδευση των προικισμένων παιδιών. Μεταξύ αυτών αναφέρουμε ενδεικτικά το συλλογικό έργο "International Handbook of Giftedness and Talent", του οποίου υπήρξε ένας από τους επιμελητές και το "Gifted Education in 21 European Countries: Inventory and Perspective" (2005, συνεργασία με R. Pfluger). Είναι πρόεδρος του European Council for High Ability (ECHA), θέση στην οποία εξελέγη πολλές φορές στο παρελθόν. Επί της προεδρίας του δημιουργήθηκε το πρόγραμμα εξειδίκευσης στην εκπαίδευση των προικισμένων παιδιών, το οποίο προσφέρεται από το Center for the Study of Giftedness του Radboud University Nijmegen.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Michael W. Katzko (Συγγραφέας)

Έλαβε το διδακτορικό του στη θεωρητική ψυχολογία το 1980 από το University of Alberta (Edmonton, Canada) και έκτοτε έχει εργασθεί ως ερευνητής και στατιστικολόγος και έχει διδάξει στην Ευρώπη, στην Ινδονησία και στο Περού τομείς της ψυχολογίας. Για αρκετά χρόνια, μάλιστα, εργάσθηκε στο Center for the Study of Giftedness του Radboud University Nijmegen (The Netherlands). Πέρα από τα γενικότερα ενδιαφέροντά του για τα μεθοδολογικά και τα μεταφυσικά θεμέλια της ψυχολογίας, στα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντά του συμπεριλαμβάνονται η σχέση του εαυτού με το κοινωνικό συγκείμενο και η ρητορική δομή της επιστημονικής έρευνας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Joseph Penzulli (Συγγραφέας)

Ο Joseph Renzulli έκανε τις βασικές σπουδές στην εκπαίδευση στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες, και μεταπτυχιακές σπουδές στην εκπαιδευτική ψυχολογία. Είναι καθηγητής και πρόεδρος του Neag School of Education, του Connecticut University, των Η.Π.Α. Έχει αναπτύξει ένα μεγάλο έργο στο θέμα της εκπαίδευσης των χαρισματικών μαθητών και στην ανάπτυξη των ταλέντων τους. Οι εργασίες του έχουν γίνει αποδεκτές και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ έχουν μεγάλη εφαρμογή και σε διεθνή κλίμακα. Ένα σχετικό καινοτόμο πρόγραμμα που έχει αναπτύξει (και που βασίζεται στη χρήση των ΤΕΠ) είναι το Renzulli Learning System.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευγενία Μελετέα (Συγγραφέας)

Μαθηματικός, αναλύτρια συστημάτων, εκπαιδευτικός και ερευνήτρια. Μεταπτυχιακές σπουδές (Νέα Υόρκη, Λονδίνο) στην Εκπαίδευση στα Μαθηματικά, ΤΕΠ στην Εκπαίδευση και στην Αγωγή των Χαρισματικών Ταλαντούχων Μαθητών. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος (2002-2004) και Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής (2004-), της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης ΑΠΛΟΥΝ - Ανάπτυξη Παιδαγωγικού Λόγου Υποστήριξης Χαρισματικών Ταλαντούχων Μαθητών. Διευθύντρια στο ΑΠΟΛΛΩΝ Διεθνές Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λωρέττα Θωμαΐδου (Συγγραφέας)

Επίκουρη καθηγήτρια αναπτυξιακής παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οργάνωσε το Πρότυπο Ιατρείο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, το οποίο έχει ως αντικείμενό του την εκτίμηση, διερεύνηση και αντιμετώπιση των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες. Το Πρότυπο Ιατρείο, μεταξύ άλλων, στάθμισε στα ελληνικά δεδομένα διεθνή τεστ και δημιούργησε ελληνικά. Η κυρία Θωμαΐδου έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια με θέμα τους παραπάνω τομείς. Για το γενικότερο έργο της έχει βραβευθεί από αρμόδιους φορείς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Tom Balchin (Συγγραφέας)

O Tom Balchin είναι λέκτορας στο Brunel Able Children Education Centre του Brunel University, UK και επισκέπτης λέκτορας στο Reading University, UK. Έχει χρηματίσει εκπαιδευτικός και έχει συγγράψει πολλά άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται στην αναγνώριση της δημιουργικότητας και έχει εκδώσει το Creativity Feedback Package (CFP), το οποίο προορίζεται να βοηθήσει τους βρετανούς εκπαιδευτικούς να εντοπίζουν τα παιδιά με υψηλές ικανότητες μάθησης. Τέλος, έχει ιδρύσει τον φιλανθρωπικό οργανισμό Action for Rehabilitation.from Neurological Injury (ARNI), που σκοπό έχει να βοηθήσει όσους πάσχουν από μερική παράλυση λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Joyce Van Tassel - Baska (Συγγραφέας)

Καθηγήτρια παιδαγωγικής και διευθύντρια του Center for Gifted Education στο College of William and Mary στην Πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου και έχει αναπτύξει ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα και ένα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης για την εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών. Στο παρελθόν έχει διευθύνει ανάλογο κέντρο στο Northwestern University και έχει υπηρετήσει ως καθηγήτρια λυκείου αγγλικών και λατινικών σε χαρισματικούς μαθητές, ως Πολιτειακή και ως Περιφερειακή Διευθύντρια και, τέλος, ως συντονίστρια προγραμμάτων εκπαίδευσης χαρισματικών παιδιών σε πολλές Πολιτείες και εκπαιδευτικές περιφέρειες των ΗΠΑ. Έχει επίσης χρηματίσει σύμβουλος ανάλογων προγραμμάτων σε αρκετές χώρες. Τέλος, διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης για τα Χαρισματικά Παιδιά (National Association for Gifted Children). Το συγγραφικό της έργο είναι πολυσχιδές και εκτεταμένο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Valsa Koshy (Συγγραφέας)

Η Valsa Koshy είναι καθηγήτρια στο Brunel University (UK) και διευθύντρια του "Centre for Gifted Education" του εν λόγω Πανεπιστημίου. Έχει υπηρετήσει ως εκπαιδευτικός και ως μέλος συμβουλευτικής μαθηματικής του Λονδίνου. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με ειδίκευση στην εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων σχετικών με την εκπαίδευση των χαρισματικών και με τη μαθηματική εκπαίδευση και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν τον εντοπισμό και την ανάπτυξη ταλέντων μη προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων, την εκπαίδευση χαρισματικών παιδιών ηλικίας 4-7 ετών και τη μελέτη πλευρών του μαθηματικού ταλέντου. Τέλος, έχει διευθύνει αρκετά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τους παραπάνω τομείς.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Καλλιόπη Ευελθόντος (Συγγραφέας)

Σπούδασε μαθηματικά, γερμανική φιλολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και παρακολούθησε κύκλο μαθημάτων στα παιδαγωγικά, ψυχολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Tubingen της Γερμανίας. Είναι κάτοχος του European Advanced Diploma in Educating the Gifted με Cum Laude, το οποίο δίδεται από το Radboud University Nijmegen της Ολλανδίας σε συνεργασία με το European Council for High Ability (ECHA). Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την αναγνώριση χαρισματικών παιδιών βασισμένη στο Μοντέλο Enter και παρέχει στήριξη και καθοδήγηση στους γονείς καθώς και ειδικά μαθήματα σε χαρισματικά παιδιά. Επίσης, έχει ιδρύσει το Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Χαρισματικών Παιδιών Κύπρου με κύριους στόχους την ενημέρωση καθώς επίσης και τη στήριξη και καθοδήγηση των χαρισματικών παιδιών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Γ. Ματσαγγούρας (Επιμέλεια)

Ο Ηλίας Ματσαγγούρας είναι καθηγητής διδακτικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με κεντρικό άξονα επιστημονικής ενασχόλησης τη θεωρία και την πράξη της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας έχει ασχοληθεί με την κριτική σκέψη, τη στοχαστικοκριτική προσωπική θεωρία διδασκαλίας, τη διαθεματική σχολική γνώση, την κειμενοκεντρική προσέγγιση του γραπτού λόγου, τον σχολικό εγγραμματισμό, την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και την οργάνωση της σχολικής τάξης. Διατέλεσε αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρος του τμήματος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά το παρελθόν, θέση στην οποία υπηρετεί και κατά το παρόν διάστημα. Στα δημοσιεύματά του συγκαταλέγονται και τα παρακάτω βιβλία: - Η σχολική τάξη (2001) - Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση (2000) - Θεωρία της διδασκαλίας (1999) - Στρατηγικές διδασκαλίας (2000) - Η εξέλιξη της διδακτικής (επιμ. 1995).

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
509
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
1.045 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση