Εκκλησία και πολιτική στην Ελλάδα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εκκλησία και πολιτική στην Ελλάδα

1750-1909

Ιωάννης Σ. Πέτρου

Με το έργο του Ιωάννη Σ. Πέτρου `Εκκλησία και πολιτική στην Ελλάδα (1750-1909)`, συνεχίζεται, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο `Αδελφών Κυριακίδη`, η νέα σειρά έργων ορθοδόξου θεολογικού προβληματισμού με το γενικό τίτλο ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ. Η σειρά αυτή φιλοδοξεί να προσφέρει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό έργα ευρύτερου θεολογικού στοχασμού πάνω στα φλέγοντα ζητήματα των σχέσεων της Εκκλησίας με την κοινωνία και την οικουμένη, της Ορθοδοξίας δηλαδή με τον έξω κόσμο και την παγκόσμια χριστιανική κοινότητα.
Το έργο `Εκκλησία και πολιτική στην Ελλάδα` απευθύνεται σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την πολιτιστική μας παράδοση. Αποτελεί μια πρώτη κοινωνιολογική ανάλυση του πολιτικού ρόλου της Εκκλησίας και διάφορων τύπων θεολογικής σκέψης, ιδίως κατά το 19ο αιώνα. Ταυτόχρονα εξετάζει κοινωνιολογικά και θεολογικά διάφορους παράγοντες που επέδρασαν στη συγκρότηση του νεοελληνικού εκκλησιαστικού θεσμού και τη διαμόρφωση της εκκλησιαστικής νοοτροπίας και του νεοελληνικού ευσεβισμού. Η γνώση όλων αυτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο θεολογικό στοχασμό που θα υπερβαίνει τα διαμορφωμένα, θα λειτουργεί κριτικά προς τα μέσα και θα αναζητεί να εκφράσει δημιουργικά το μήνυμα της Εκκλησίας στη σύγχρονη εποχή.


[Απόσπασμα από κείμενο του εκδότη]

Πέτρος Β. Βασιλειάδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Πέτρος Βασιλειάδης είναι καθηγητής της Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., στο οποίο διδάσκει και τα μαθήματα της Ιεραποστολικής και του διαθρησκειακού διαλόγου. Είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (WOCATI), μέλος των συνοδικών επιτροπών "Λειτουργικής Αναγέννησης" και "Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων" της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ένας εκ των μεταφραστών της Καινής Διαθήκης στη νέα ελληνική γλώσσα. Συνέγραψε 14 βιβλία και πάνω από 150 ειδικές επιστημονικές μελέτες, μεγάλο μέρος των οποίων μεταφράστηκε σε 10 γλώσσες.

Γεώργιος Τσέτσης (Υπεύθυνος Σειράς)


Αντώνιος Μ. Παπαδόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)


Ιωάννης Σ. Πέτρου (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Σ. Πέτρου είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Ασχολείται με τη μελέτη των κοινωνικών προβλημάτων και το ρόλο των συμβολικών συστημάτων στην κοινωνία και τον πολιτισμό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
207
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.304 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση