Εισαγωγή στην ψυχολογία της υγείας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εισαγωγή στην ψυχολογία της υγείας

Martin DiMatteo Robin

Leslie R. Martin

69.57€ -30% 48.70€

Η `Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Υγείας` εξετάζει τους τρόπους απόκτησης και διατήρησης της καλής υγείας, την εμπειρία της ασθένειας και τις προσπάθειες των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται λόγω της νόσου και της αναζήτησης ιατρικής φροντίδας. Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο σε τέσσερις βασικές ενότητες που εξετάζουν: (α) τους επαγγελματίες υγείας και την επικοινωνία γιατρού-ασθενή· (β) τις συμπεριφορές που προάγουν την υγεία και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν (γ) την εμπειρία της ασθένειας και το βίωμα του οξέος ή χρόνιου πόνου· και (δ) την ψυχολογία του αρρώστου που πάσχει από χρόνια νόσο και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο του θανάτου. Εκτός από την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των θεωριών και των επιμέρους ζητημάτων, οι κλινικές περιπτώσεις ασθενών συνδέουν τη θεωρία με την πράξη, οι περιλήψεις συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία της παρουσίασης, οι ερωτήσεις κρίσεως θέτουν προς συζήτηση και προβληματισμό επιστημονικά και ηθικά διλήμματα, και το λεξιλόγιο όρων επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση της επιστημονικής ορολογίας. Όλα αυτά καθιστούν τον τόμο ένα σημαντικό εγχειρίδιο βασικής γνώσης, απαραίτητο σε όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα στέρεο επιστημονικό υπόβαθρο στην ψυχολογία της υγείας: τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τους φοιτητές ψυχολογίας, ιατρικής, νοσηλευτικής, κοινωνικής εργασίας κ.λπ. Ωστόσο, η προσέγγιση και το ύφος γραφής του είναι τέτοια που επιτρέπουν τη μελέτη του και από τους μη ειδικούς: τους υγιείς που θέλουν να διατηρήσουν την ψυχοσωματική τους ευεξία, αλλά και τους ασθενείς που προσπαθούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες της πάθησής τους.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Φώτιος Γ. Αναγνωστόπουλος (Επιμέλεια)

Ο Φώτιος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι ψυχολόγος, Καθηγητής Ψυχολογίας της Υγείας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στη Μεγάλη Βρετανία (University of Sussex & University of Wales- Swansea). Το 1992 απέκτησε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Ψυχολογίας της Υγείας. Έχει εργαστεί επί 22 έτη ως ψυχολόγος σε ογκολογικά Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχει διδάξει μαθήματα ψυχολογίας, μεθοδολογίας ψυχολογικής έρευνας και ψυχολογίας της υγείας, σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Ανωτάτη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, στο ΠΜΣ Προαγωγής & Αγωγής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ΠΜΣ Διοίκησης Μονάδων Υγείας. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων και έχει συμμετάσχει σε Επιτροπές του Υπουργείου Υγείας για τη χορήγηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος του ψυχολόγου και την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 89/48. Έχει επιμεληθεί ή συγγράψει περισσότερα από 10 βιβλία με θέμα την κλινική ψυχολογία, την ψυχολογία της υγείας, την ψυχολογική προσέγγιση των ατόμων με καρκίνο και την οικογενειακή θεραπεία, ενώ έχει δημοσιεύσει εργασίες σε Ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις συμπεριφορές πρόληψης των νοσημάτων, την ποιότητα ζωής των ασθενών, τις ψυχολογικές επιπτώσεις των χρόνιων παθήσεων.

Γρηγόρης Α. Ποταμιάνος (Επιμέλεια)

Ο Γρηγόρης Ποταμιάνος είναι καθηγητής της Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο Ψυχολογία (B.Sc.), στο University of East London, Νευροεπιστήμες (Μ.Sc.), στο Brunel University, και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία (Ph.D.) από το Τμήμα Ακαδημαϊκής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του St. George του London University. Ως κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής εκπαιδεύτηκε στις πανεπιστημιακές ψυχιατρικές μονάδες των Νοσοκομείων Middlesex και St. George του Λονδίνου. Εργάστηκε για μία δεκαετία (1977-1987) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (National Health Service) ως κλινικός ψυχολόγος στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του γενικού νοσοκομείου, καθώς και ως προϊστάμενος κλινικής έρευνας με έμφαση στην αξιολόγηση των ψυχολογικών θεραπευτικών προτάσεων στη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ στο Medical Research Council. Στην Ελλάδα εργάστηκε ως προϊστάμενος του επιστημονικού προσωπικού και στη συνέχεια ως επιστημονικός υποδιευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής. Ως πανεπιστημιακός υπήρξε ένας εκ των τεσσάρων ψυχολόγων που στελέχωσαν το πρώτο Τμήμα Ψυχολογίας στη χώρα μας, στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης στο Ρέθυμνο. Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα δημοσιεύματά του στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα περιλαμβάνουν πολυάριθμα άρθρα σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές μονογραφίες, τα βιβλία "Δοκίμια στην ψυχολογία της υγείας", "Θεωρίες προσωπικότητας και κλινική πρακτική", "Κλινική ψυχολογία", "Κριτική ψυχολογία" (επιμ.), "Αλκοόλ - Eπιστημονικά δεδομένα για τη χρήση και την κατάχρηση αλκοόλης", το σύνδρομο εξάρτησης και τη θεραπεία", καθώς και συγγραφικές συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι Associate Fellow και Chartered Clinical Psychologist της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Martin DiMatteo Robin (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Leslie R. Martin (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ειρήνη Ραρή (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
848
Διαστάσεις:
27x21
Βάρος:
2.432 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση