Εισαγωγή στην εκμάθηση Κρητικής λύρας για αρχάριους 1
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εισαγωγή στην εκμάθηση Κρητικής λύρας για αρχάριους 1

Όθωνας Μπικάκης

18.00€ -10% 16.20€

Το τεύχος αυτό αποτελεί το πρώτο μέρος μιας σειράς διδακτικών εγχειριδίων και μια πρώτη προσωπική προσέγγιση μετά από είκοσι δύο χρόνια διδασκαλίας στην εκμάθηση της κρητικής λύρας. Απευθύνεται τόσο σ’ αυτούς που ασχολούνται με τη διδασκαλία όσο και στους μαθητές. Η ύλη παρουσιάζεται σταδιακά, σύμφωνα με τον βαθμό δυσκολίας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί κι έναν οδηγό, στον οποίο μπορεί ο δάσκαλος να ανατρέχει επιλεκτικά, σύμφωνα με τις ικανότητες του μαθητή.

Όθωνας Μπικάκης


Το βιβλίο αυτό του Όθωνα Μπικάκη για την εκμάθηση της κρητικής λύρας σίγουρα θα αποτελέσει μια πολύτιμη βοήθεια όχι μόνο για τους μελλοντικούς μαθητές του οργάνου αυτού, αλλά και για τους δασκάλους. Ο Όθωνας, όντας ο ίδιος σπουδαίος λυράρης, έχει οργανώσει το υλικό του έτσι ώστε να καθοδηγηθεί ο μαθητής με τρόπο μεθοδικό και ευνόητο μέσα από το αρκετά δύσβατο και ιδιαίτερο τοπίο της κρητικής λύρας, ενός οργάνου με ένα πολύ αναπτυγμένο τεχνικό σκέλος, με ένα ρεπερτόριο που είναι από τα μεγαλύτερα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με έναν έντονα ιδιωματικό χαρακτήρα.

Ross Daly

Όθωνας Μπικάκης (Συγγραφέας)

Ο Όθωνας Μπικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης.

Τελείωσε το Τμήμα Κρητικής Λύρας του Ελληνικού Ωδείου, με καθηγητή τον Ζαχαρία Σπυριδάκη. Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με δάσκαλο τον Εμμανουήλ Χανιώτη, σεμινάρια για την τροπική μουσική (Modal Music) με τους Γιώργο Παππά, Τάσο Πούλιο και Αλέξανδρο Παπαδημητράκη και σεμινάρια με τον σολίστ και μουσικοσυνθέτη Ross Daly στο Labyrinth Musical Workshop. Ξεκίνησε ως δάσκαλος κρητικής λύρας και ως σολίστ σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2015 κυκλοφόρησε το προσωπικό άλμπουμ του με τίτλο Του Κόσμου ο Σαϊτευτής, με δικές του πρωτότυπες συνθέσεις, με ερμηνευτή τον συνεργάτη και φίλο του Ανδρέα Φασάκη και με τη συμμετοχή καταξιωμένων μουσικών, όπως του Ross Daly και του Χρίστου Τζιφάκη.

Έχει λάβει μέρος στο 7o Houdetsi Music Festival στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Φεστιβάλ Υακίνθεια στο Ρέθυμνο Κρήτης, στο Φεστιβάλ του Εθνομουσικολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μουσικής Βιέννης κ.ά.

Έχει συμμετάσχει ως λυράρης και ως ενορχηστρωτής σε δίσκους μουσικοσυνθετών και δημιουργών και έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια πολλών τραγουδιών. Πιο συγκεκριμένα, έχει συνεργαστεί με τον συνθέτη και τραγουδοποιό Γιάννη Νικολάου, με τον μουσικοσυνθέτη Μάριο Στρόφαλη, με τη μουσικοσυνθέτρια Αρετή Κοκκίνου, με τον συγγραφέα, στιχουργό και συνθέτη Σπύρο Πετρουλάκη, με τον λυράρη Ψαραντώνη (Αντώνη Ξυλούρη), με τη Δρ. Μουσικολογίας Χριστιάνα Δημητρίου στην Κύπρο, με τη χορωδία και την ορχήστρα του Αρσακείου Σχολείου Εκάλης, με τον μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου και με τον χορογράφο Φωκά Ευαγγελινό, με το Μουσικό Τμήμα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Μήλου και το Ελληνικό Ωδείο, με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, με το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», με την Ορχήστρα Χρωμάτων, με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων κ.ά. Συνεργάστηκε για περισσότερα από δέκα χρόνια με τον Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής Σίμωνα Ι. Καρά (ΚΕΠΕΜ).

Έχει διδάξει κρητική λύρα για πολλά χρόνια στα δημόσια μουσικά σχολεία και στα περισσότερα ωδεία Αττικής, ενώ συνεχίζει να διδάσκει σε μουσικές σχολές και ωδεία και είναι μόνιμος συνεργάτης του Ωδείου Παπάγου, του Ωδείου Φ. Νάκας καθώς και της Μουσικής Σχολής «Εν Ωδαίς».


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
56
Διαστάσεις:
29x21
Βάρος:
0.24 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση