Εισαγωγή στη νεοελληνική οικονομική ιστορία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εισαγωγή στη νεοελληνική οικονομική ιστορία

18ος-20ός αιώνας: Πανεπιστημιακό εγχειρίδιο

κ.ά.

Χριστίνα Αγριαντώνη

Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος

19.91€ -30% 13.90€

Η έκδοση αυτού του πανεπιστημιακού εγχειριδίου υπαγορεύτηκε από μιαν ανάγκη: να εξυπηρετηθεί το μάθημα της Ελληνικής οικονομικής ιστορίας πρωτίστως στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου υπηρετούν τρεις από τους συντάκτες του. Καθ` οδόν όμως ανέκυψε το ενδεχόμενο και μιας άλλης δοκιμασίας: είναι η ιστοριογραφία μας έτοιμη να παραγάγει ένα πανεπιστημιακό εγχειρίδιο που να καλύπτει όλη την `ύλη` της νεοελληνικής οικονομικής ιστορίας; Αποδείχτηκε πως είναι, κάτι καθόλου αυτονόητο από πριν [...] Η συλλογικότητα του εγχειρήματος απέβλεπε, πρώτα πρώτα, στην απόδοση των επιμέρους τομέων της οικονομίας από τους `αρμόδιους` μελετητές τους. Κατόπιν, στην πολλαπλότητα προσεγγίσεων και ερμηνειών: ούτε η πρώτη στόχευση, ούτε η δεύτερη επιβάλλεται από την καλή λειτουργία ενός πανεπιστημιακού μαθήματος. Μπορούν όμως να υποδείξουν διόδους νοητικών εκδηλώσεων και στο επίπεδο της αφετηρίας και της συσσωρευμένης γνώσης - της θεωρίας αλλιώτικα - και στο επίπεδο της ανάδειξης νέας γνώσης και της γενίκευσής της.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Χριστίνα Αγριαντώνη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευγενία Μπουρνόβα (Συγγραφέας)

Η Ευγενία Μπουρνόβα γεννήθηκε στη Λάρισα, το 1958. Σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Lyon II (Maitrise d’histoire, 1981) και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1986). Δίδαξε κοινωνική ιστορία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης την περίοδο 1987-1990 και από το 1990 ως μέλος Δ.Ε.Π. διδάσκει οικονομική και κοινωνική ιστορία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. Έχει δημοσιεύσει 3 μονογραφίες και πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά που αφορούν στην ιστορία του πληθυσμού, στην αγορά ακινήτων και στην συγκρότηση του αστικού χώρου. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στον αστικό χώρο και ιδιαίτερα σε θέματα ιστορίας του πληθυσμού, της δημόσιας υγείας και των κοινωνικοεπαγγελματικών κατηγοριών στην πρωτεύουσα. Συμμετείχε και διεύθυνε πολλά ερευνητικά προγράμματα και παρουσίασε το ερευνητικό της έργο σε πολλά διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ από το 2012, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού Αρχείου του Ε.Κ.Π.Α. από το 2006 και μέλος της Ε.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Δ.Ε.Π. (ΠΟΣΔΕΠ) για 16 χρόνια εκ των οποίων 8 χρόνια διετέλεσε Γ. Γραμματέας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλης Ν. Κρεμμυδάς

Βασίλης Ν. Κρεμμυδάς (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Βασίλης Κρεμμυδάς γεννήθηκε το 1935 στη Μεσσήνη Μεσσηνίας· εκεί τελείωσε το γυμνάσιο. Το 1959 έλαβε πτυχίο Ιστορίας και αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1964 έως το 1967 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Lyon και στην τότε Ecole Pratique des Hautes Etudes, στο Παρίσι. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1972 με τη διατριβή "Το εμπόριο της Πελοποννήσου στον 18ο αιώνα". Το 1981 εκλέχτηκε υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με το βιβλίο "Συγκυρία και εμπόριο στην προεπαναστατική Πελοπόννησο, 1793-1821". Το 1965-1967 διατέλεσε λέκτωρ των νέων ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Lyon. Επί 17 χρόνια εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση (Λύκειο Ζηρίδη και Σχολή Μωραΐτη) και το 1979-1982 δίδαξε ως ειδικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 1982 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και το 1987 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε προσκληθεί (professeur invite) δύο φορές σε πανεπιστήμια του Παρισιού. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής και διευθυντής της αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας "Αρχεία Πρωθυπουργού, Υπουργών, Υφυπουργών και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης". Τα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντά του ήταν προσανατολισμένα στις οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες του τέλους της Τουρκοκρατίας και του ελληνικού 19ου αιώνα και σε ζητήματα της Επανάστασης του 1821 και των πρώτων δεκαετιών του βίου του ελληνικού κράτους. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Νοεμβρίου 2017, σε ηλικία 82 ετών.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
318
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.482 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση