Εισαγωγή στη φαινομενολογία της θρησκείας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εισαγωγή στη φαινομενολογία της θρησκείας

Υπέρβαση και πνευματική αναζήτηση

Robert M. Torrance

25.48€ -26% 18.86€

Στο βιβλίο αυτό, εκ πρώτης όψεως, έχει κανείς την αίσθηση ότι ο TORRANCE γράφει για τον πολιτισμό εν γένει, δηλαδή για τη θρησκεία, για την επιστήμη, για τους κοινωνικούς θεσμούς, για τη γλώσσα, για την υλική και ψυχική συνθήκη της ανθρώπινης ύπαρξης ως μια διευρυμένη ανθρωπολογική προσέγγιση. Μια προσεκτικότερη ματιά, όμως, πείθει ότι αντικείμενο του βιβλίου του είναι αυτό που διέπει την ανθρώπινη συνθήκη, αυτό που ο ίδιος ονομάζει «πνευματική αναζήτηση» ή «υπέρβαση». Ειδικότερα, αυτή η αναζήτηση ή υπέρβαση θεμελιώνει και ακυρώνει το πεδίο του θρησκευτικού, το ξεπερνά και ταυτόχρονα εμφιλοχωρεί σ` αυτό. Αλλά η αξία του βιβλίου δεν βρίσκεται σ` αυτά. . . Σε όλη την έκταση του βιβλίου του, ο TORRANCE ερωτοτροπεί με τη δυνατότητα, την πραγματικότητα, την ανοιχτότητα του μέλλοντος. [. . .] Η αληθινή αξία του βιβλίου του TORRANCE έγκειται σ` αυτό που ενδέχεται να υπονοεί, στην υπαινικτικότητά του.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Στέφανος Ροζάνης

Στέφανος Ροζάνης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Στέφανος Ροζάνης γεννήθηκε στην Κάρυστο της Εύβοιας το 1942. Είναι ποιητής και δοκιμιογράφος. Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Σημειώσεις". Έχει συνεργασθεί με το Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης και τη New Philosophy Society του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα δοκιμιακά του έργα περιλαμβάνονται: "Ο Μεσσιανισμός και η ηθική φιλοσοφία του Εμμανουέλ Λεβινάς", "Η ερμηνευτική ως πράξη και θεώρηση", "Ερμηνευτικές αναγνώσεις", "Θείος Έρως", "Σολωμικά".

Βασίλης Αδραχτάς (Μεταφραστής)

Ο Βασίλης Αδραχτάς γεννήθηκε το 1968 στο Sydney της Αυστραλίας. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1987-1992) και παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τομέα Φιλοσοφίας - Θρησκειολογίας - Κοινωνιολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας (1994-1996). Ειδικεύτηκε στη φιλοσοφία της θρησκείας με την εργασία του "Η χρήση της λογικής στο έργο του Ιωάννου Δαμασκηνού: προσεγγίσεις στην Πηγή Γνώσεως" (2001). Το 2005 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Παντείου Πανεπιστημίου. Δραστηριοποιείται στον εκδοτικό χώρο με μεταφράσεις και επιμέλειες βιβλίων θρησκειολογικού και θεολογικού ενδιαφέροντος, ενώ κατά καιρούς αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο ("Αχαϊκά Χρονικά", "Κυριακάτικη Αυγή", "Αφιέρωμα" και "Ε- Ιστορικά" της "Ελευθεροτυπίας", Βήμα της Κυριακής", "Εξουσία", "Άβατον", "Θεσσαλία", "Βραδυνή" κ.ά.). Υπήρξε διευθυντής σύνταξης των εντύπων "Θεός & Θρησκεία", "Religionsinfo" και "Ορθοδοξία -21ος Αιώνας" (1999-2000). Διευθύνει τη θρησκειολογική σειρά "Θρησκεία και Κοινωνία" των εκδόσεων "Φιλίστωρ" και τη θεολογική σειρά "Σημεία και Τέρατα" των εκδόσεων "Εξάντας". Τέλος, ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Θρησκειολογικών Ερευνών (ΕΘΕ) και συμμετέχει ενεργά στο θρησκειολογικό της σεμινάριο από το 1994. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν όλους τους κλάδους της θρησκειολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη γνωσιολογική αποτίμηση της θρησκευτικής εμπειρίας, στην πολιτική θεωρία των θρησκειών, στη σχέση θρησκευτικότητας και σεξουαλικότητας και στην ιεροφανειακή ερμηνεία του πολιτισμού. Από το 2000 είναι εκδότης-διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού "Θρησκειολογία - Ιερά /Βέβηλα", το οποίο κυκλοφορεί σε εξαμηνιαία βάση και αποτελεί το πρώτο ελληνικό έντυπο αυτού του είδους.

Robert M. Torrance (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
605
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.908 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση