Εικόνες από τις θρακικές ακτές του Εύξεινου Πόντου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εικόνες από τις θρακικές ακτές του Εύξεινου Πόντου

Συλλογικό έργο

Φλώρα Καραγιάννη

Ευγενία Δρακοπούλου

34.77€ -11% 30.95€

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού υποδέχεται με ιδιαίτερη συγκίνηση την έκθεση `Εικόνες από τις θρακικές ακτές του Εύξεινου Πόντου`, που αποτελεί επιστέγασμα της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Εθνικής Πινακοθήκης Τέχνης της Σόφιας και του Μουσείου μας, στο πλαίσιο συμφωνίας των παραπάνω φορέων των δύο χωρών, που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο του 2006.
Ο Εύξεινος Πόντος υπήρξε χώρος μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Τα θρακικά παράλιά του αποτελούσαν προέκταση του ζωτικού χώρου της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας, της Κωνσταντινούπολης. Παρόλο που η περιοχή αυτή γνώρισε πληθυσμιακές ανακατατάξεις, άλλοτε ως μέρος της αυτοκρατορίας και άλλοτε όχι, είναι γεγονός ότι η πνευματική και καλλιτεχνική ακτινοβολία του Βυζαντίου επηρέασε έντονα τον πολιτισμό των λαών της περιοχής. Η επιρροή οφείλεται και σε δύο σημαντικούς παράγοντες, στον εκχριστιανισμό τους και στη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου, έργα και τα δύο της βυζαντινής πολιτικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μάρτυρες της επιρροής αυτής είναι και οι 52 εικόνες της έκθεσης, που προέρχονται από τις θρακικές ακτές της Μαύρης θάλασσας, τη Μεσημβρία, τη Σωζόπολη, τη Βάρνα, την Αγαθούπολη και το Βασιλικό, και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.
Το Μουσείο μας ενθαρρύνει και επιδιώκει την πραγματοποίηση προγραμμάτων που αποσκοπούν στην ανάδειξη όψεων του βυζαντινού πολιτισμού και ιδιαίτερα των σχέσεων με τους γειτονικούς λαούς. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, όταν το αποτέλεσμα μιας μακράς συνεργασίας έχει ευτυχή κατάληξη. Στο πνεύμα αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και στο μέλλον. ΣΟΥΖΑΝΑ ΧΟΥΛΙΑ-ΚΑΠΕΛΩΝΗ, Προϊσταμένη Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Φλώρα Καραγιάννη (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευγενία Δρακοπούλου (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Georgi P. Gerov (Συγγραφέας)

O Georgi Gerov είναι επίκουρος καθηγητής του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου Σόφιας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αναστασία Τούρτα (Επιμέλεια)


Alexandra Trifonova (Μεταφραστής)

Η Alexandra Trifonova είναι ιστορικός τέχνης.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
183
Διαστάσεις:
28x25
Βάρος:
0.129 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση