Εγχειρίδιο αρχειονομίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εγχειρίδιο αρχειονομίας

Θεωρητικές προσεγγίσεις: Οργάνωση και σκοποί: Σύγχρονες προκλήσεις

Μαριάννα Κολυβά

24.38€ -27% 17.80€

Ο τόμος αυτός εισάγει στις αρχές, στις έννοιες, στους ορισμούς, στις μεθόδους της Αρχειονομίας, επιστημονικού κλάδου που ασχολείται με τα αρχεία, και εξοικειώνει τον αναγνώστη, και ιδιαίτερα τον φοιτητή της Αρχειονομίας, στη σπουδή της επιστήμης των αρχείων. Η Αρχειονομία μελετά τη διαδικασία γένεσης και παραγωγής των αρχείων ως οργανικών συνόλων των εγγράφων, μαρτυριών και τεκμηρίων. Μελετά ακόμη τη διαδικασία της αποκατάστασης της πρωτογενούς θεσμικής δομής τους και δι΄ αυτής την ακριβή φύση τους και τη σαφή και τυπική τάξη τους, με σκοπό τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, της έρευνας και της κάρπωσής τους. Τα αρχεία αποτελούν πνευματικό δημιούργημα των ανθρώπων το οποίο για να εμφανισθεί προϋποθέτει κοινωνία οργανωμένη σε Πολιτεία ρυθμίζουσα τις δημόσιες και ιδιωτικές σχέσεις των πολιτών με σύνολο κανόνων. Τα αρχεία αποτελούν τη μνήμη της ρύθμισης της ζωής, των σχέσεων και των δραστηριοτήτων των φυσικών και νομικών προσώπων, δηλαδή των δημιουργών και φορέων παραγωγής τους. Αυτό το θέμα αναδεικνύει την κοινωνική ευθύνη των αρχειονόμων, αφού τα αρχεία αποτελούν θεμέλιο ασφάλειας δικαίου και ιστορικής μνήμης.

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Υπεύθυνος Υποσειράς)

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Ααποφοίτησε το 1987 από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων από το London School of Economics. Σήμερα υπηρετεί ως καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες και βιβλία για την Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων κατά την περίοδο 1870-1991, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική πολιτική ιστορία του 20ού αιώνα και το Κυπριακό. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Διευθύνει τη σειρά "Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία" των Εκδόσεων Πατάκη και επιμελείται την ιστορική σελίδα της κυριακάτικης Καθημερινής.


Μαριάννα Κολυβά (Συγγραφέας)

Η Μαριάννα Κολυβά γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως υπότροφος - ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, ειδικεύτηκε στην ιστορία του βενετοκρατούμενου ελλαδικού χώρου και παράλληλα σπούδασε στη Σχολή Αρχειονομίας, Παλαιογραφίας και Διπλωματικής των Κρατικών Αρχείων Ιταλίας (Βενετία). Είναι διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής και διευθυντής των Γενικών Αρχών του Κράτους και συμμετείχε σε επιτροπές εργασίας και σε συνέδρια του Διεθνούς Συμβουλίου Αρχείων. Είναι επίκουρος καθηγήτρια Αρχειονομίας και διδάσκει αρχειονομία, αρχειακές πηγές του νεότερου ελληνισμού και ιστορία βενετικής πολιτείας στο τμήμα αρχειονομίας και βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
366
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.662 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση