Εγώ, ο ξάδερφός σου!
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εγώ, ο ξάδερφός σου!

Ένα υπερχρονικό, συμπαντικό ταξίδι απ΄ την αρχή των πάντων έως το σημερινό άνθρωπο, το αύριο και το μετά

Δανάτσας, Ηλίας

15.90€ -11% 14.15€
Ένα συναρπαστικό ταξίδι απ΄ το σημείο μηδέν του πολύ μακρινού παρελθόντος έως σήμερα. Ο αναγνώστης συνταξιδεύει με όχημα το χρόνο, "συζεί" και θαυμάζει την αέναη εξέλιξη του άβιου και έμβιου κόσμου, απ΄ τη δημιουργία του Σύμπαντος, τη δημιουργία του πλανήτη μας, την ανάδυση της Ελλάδος απ΄ τα νερά της Μεσογείου, την εμφάνιση της ζωής πάνω στη Γη, έως την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους. Ο ελκυστικός τρόπος και η απλή γλώσσα συμβάλλουν στην κατανόηση πολλών φυσικών φαινομένων· έτσι, ο αναγνώστης αποκτά μια πληθώρα από ενδιαφέρουσες γενικές γνώσεις για τον κόσμο γύρω του. Καταπλήσσει ευχάριστα ο τρόπος που παρουσιάζεται η προέλευση του ανθρώπου, ποιος είναι ο σκοπός και το νόημα της ύπαρξής του, ποια είναι η θέση του στο Σύμπαν και ποιος είναι ο τελικός προορισμός του. Γίνεται αναφορά σε πολλά εντυπωσιακά παραδείγματα ομοιότητας του "ξαδέρφου" μας του χιμπατζή μ΄ εμάς τους ανθρώπους, τόσο στο "κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν" όσο και σε επίπεδο DNA αλλά και στη συμπεριφορά, που προφανώς "μαρτυρούν" τη στενή βιολογική συγγένειά μας, όπως δηλώνει άλλωστε και ο τίτλος του βιβλίου. Επιπλέον δίνονται απαντήσεις σε προαιώνια ερωτήματα και υπαρξιακές αναζητήσεις του ανθρώπου. Παράλληλα θίγονται θέματα ηθικής, θρησκείας, πίστης, ψυχής, μεταθανάτιας ζωής, παραδείσου και Θεού με θάρρος, χωρίς αιρετική προδιάθεση και σκοπιμότητα. Εντυπωσιάζει η ξεκάθαρη θέση του συγγραφέα που εκφράζει τη γνώμη και το Πιστεύω του με παρρησία· καταθέτει συχνά τις προσωπικές του εμπειρίες με διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο. Ο συγγραφέας πιστεύει ότι οι αναγνώστες θα "αυτοενταχθούν" σε μία από τις τρεις διαφορετικές κατηγορίες· σ΄ αυτούς που αντί για τον εαυτό τους θα δουν στον καθρέφτη ένα άλλο είδωλο και θα μειδιάσουν, σ΄ αυτούς που θα ερεθιστούν απ΄ τα γραφόμενα και απ΄ το διαφορετικό είδωλό τους και θα ενδιαφερθούν για περαιτέρω έρευνα, και τέλος, σ΄ αυτούς που θα θέλουν να σπάσουν τον καθρέφτη διότι θα σκιαχτούν απ΄ το είδωλό τους επειδή θα τους τρομάξει η ομοιότητα. Σ΄ όλη τη διάρκεια του συμπαντικού ταξιδιού ο αναγνώστης κρατείται διαρκώς σε εγρήγορση και αρκετά συχνά "αναγκάζεται" ή ενθαρρύνεται να εκφράσει φωναχτά τα δικά του "γιατί" που πιθανόν δεν είχε την ευκαιρία ή δεν τολμούσε να εκστομίσει. Αρκετά συχνά, επίσης, γίνεται συμπρωταγωνιστής στα δρώμενα, και σε πολλά σημεία ταυτίζεται ή εναντιώνεται στις προσωπικές σκέψεις και απόψεις του συγγραφέα. Ο δεκτικός και απελευθερωμένος αναγνώστης θα ξεθαρρέψει και θα μπορεί να βλέπει πλέον τον κόσμο και από μια άλλη προοπτική, θ΄ αντιληφθεί ότι και ο ίδιος είναι ένα "ψιχουλάκι" μέσα στο απέραντο Σύμπαν. Τέλος, περιγράφεται η πιθανή κατάληξη της Γης και του Σύμπαντος, ενώ υποστηρίζεται η βεβαιότητα, γιατί δεν μπορεί να μην υπάρχει ένα διαφορετικό είδος ζωής και "κάπου αλλού" στο Σύμπαν.

Δανάτσας, Ηλίας (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε το 1955 στο Ρύμνιο Κοζάνης. Αποφοίτησε από το Βαλταδώρειο Αρρένων γυμνάσιο στην Κοζάνη. Τον Απρίλιο του 1985 πήρε πτυχίο Γεωλογίας στο παν/μιο του Μαρβούργου της Γερμανίας και αμέσως μετά συνέχισε με την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στον τομέα της Μικροπαλαιοντολογίας στο παν/μιο του Μίνστερ έως το 1989. Στο ίδιο παν/μιο παρέμεινε έως τον Απρίλιο του 1992 ως επιστημονικός συνεργάτης-ερευνητής. Τον Ιούνιο του 1992 επαναπατρίστηκε και εργάστηκε ως ανώτερο διοικητικό και οργανωτικό στέλεχος σε ασφαλιστικές και τεχνικές εταιρείες, αρχικά στην Αθήνα και από το 1998 στη Θεσσαλονίκη. Αρθρογραφει σε τοπικές δημοτικές εφημερίδες και περιοδικά για θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την ανακύκλωση, τη σωστή διαχείριση υδάτινων πόρων κ.λπ.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
344
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Η ανάγνωση αυτού του τολμηρού βιβλίου μού έδωσε…

★ ★ ★ ★ ★

Η ανάγνωση αυτού του τολμηρού βιβλίου μού έδωσε την ευκαιρία να συνταξιδέψω σ’ ένα περιπετειώδες και συναρπαστικό ταξίδι στο μακρινό παρελθόν. Με βοήθησε να βλέπω τον κόσμο γύρω μου και από άλλη προοπτική, να θεωρώ τον εαυτό μου σαν έναν “περαστικό επισκέπτη” πάνω στη Γη και ότι είμαι φτιαγμένη με δανεικά υλικά, όπως μας λέει με πειστικό τρόπο ο συγγραφέας. Ομολογουμένως σκιάχτηκα αρκετές φορές, και αρκετές φορές αισθάνθηκα αμήχανη. Πήρα, όμως, σοβαρές απαντήσεις σε υπαρξιακές αναζητήσεις μου. Ευχαριστώ που μπορώ τώρα να βλέπω κάποια θέματα αλλιώς, απενοχοποιημένη πλέον και με αλλαγμένη κοσμοθεωρία. Καλλιόπη Κ.

Ανώνυμος Χρήστης
(Αναρτήθηκε στις 23/06/2018)