Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εφημεριδογραφία της Θεσσαλονίκης

Τόμος Δ' 1941-1967

Μανώλης Κανδυλάκης

30.00€ -10% 27.00€

Η κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 σήμανε την ουσιαστική αρχή μιας νέας περιόδου για τον Τύπο -και της Θεσσαλονίκης- που διακρίνεται για την αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικής όχι μόνο με την έκδοση νέων εφημερίδων, αλλά και με τη βελτίωση των τεχνικών τους εγκαταστάσεων, ενώ η κυκλοφορία τους και οι δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό περιορίστηκαν σημαντικά λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων, της επιστρατεύσεως, της ανασφάλειας και των δυσχερειών αποστολής φύλλων στην επαρχία και της ελλείψεως του χαρτιού.

Την περίοδο αυτή της παρακμής διαδέχθηκε άλλη με μεγαλύτερη διάρκεια και με χειρότερες κατά πολύ συνθήκες εργασίας. Είναι η Κατοχική περίοδος που αρχίζει στις 9 Απριλίου 1941 (ενωρίτερα από την κατάληψη της Αθήνας) και διαρκεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 1944 (αργότερα από την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από την Αθήνα).

Στην Κατοχή διακόπηκε η έκδοση όλων σχεδόν των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης, κατασχέθηκαν οι εγκαταστάσεις τους και πριν τη μεταφορά του εβραϊκού πληθυσμού σταμάτησε η έκδοση των εβραϊκών εφημερίδων (αλλά και των άλλων ξενόγλωσσων). Η κατάσταση του δημοσιογραφικού κόσμου έφτασε σε αξιοθρήνητο σημείο, αφού η ανεργία προστέθηκε στην τραγική πραγματικότητα που δημιούργησε η ξένη Κατοχή. Οι εφημερίδες που εκδόθηκαν, νέες και παλιές, ήταν φυσικό να γίνουν όργανα των κατακτητών, η χρησιμοποίηση δημοσιογράφων για την έκδοσή τους ήταν περιορισμένη και επιλεκτική (αφού μειώθηκε ο όγκος τους, εκμηδενίστηκαν οι κυκλοφορίες τους, περιορίστηκαν οι οικονομικές τους βατότητες, αυξήθηκε ο αριθμός των δημοσιογράφων) μετά την καταφυγή στη Θεσσαλονίκη των δημοσιογράφων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και όσοι δεν ήθελαν να φιμωθεί η φωνή τους ή απέρριπταν τη συνεργασία τους με τους κατακτητές άλλαξαν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Ήταν και αυτή μια μορφή αντιστάσεως. [...]

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης

Γεώργιος Ολ. Αναστασιάδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Ολ. Αναστασιάδης γεννήθηκε το 1944 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία της Ελλάδας. Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, στα άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ξεχωριστή θέση κατέχουν τα θέματα και οι πηγές της νεότερης ιστορίας και της "μικροϊστορίας" της πόλης και η διαρκής ανίχνευση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού που περιέχουν οι παλιές εφημερίδες και η λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης.

Μανώλης Κανδυλάκης

Μανώλης Κανδυλάκης (Συγγραφέας)

Ο Μανώλης Κανδυλάκης είναι δημοσιογράφος, μελετητής της Ιστορίας και δίδαξε επί 20 χρόνια μαθήματα Δημοσιογραφίας. Οι έρευνές του περιστρέφονται σε θέματα Ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Πήρε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια με πρωτότυπες ανακοινώσεις για τον Τύπο, ενώ δημοσίευσε σε περιοδικά και εφημερίδες διάφορα σχετικά μελετήματα και κυκλοφόρησαν σε βιβλία τα δημοσιογραφικά του μαθήματα. Ο Α΄ τόμος της "Εφημεριδογραφίας της Θεσσαλονίκης - Τουρκοκρατία" τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Για τους τρεις τόμους της "Εφημεριδογραφίας της Θεσσαλονίκης" τιμήθηκε το 2004 με το χάλκινο "Μετάλλιο της Πόλης" από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
4
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
624
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.729 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση