Δοκίμια μεταψυχολογίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δοκίμια μεταψυχολογίας

Sigmund Freud

9.50€ -10% 8.55€

Μεταψυχολογία ονόμασε ο Φρόυντ την περιγραφή της ψυχικής διαδικασίας βάσει τοπικών, δυναμικών και οικονομικών σχημάτων. Αυτά είναι εποπτικά, θα λέγαμε, μέσα, ρητορικές συμβάσεις, που βοηθούν να παρασταθεί, να αναδειχθεί, να «ομιληθεί» ό,τι εξ ορισμού ήταν εκείνη την εποχή, και εξακολουθεί να είναι, σχεδόν ασύλληπτο, αδιανόητο και αδιατύπωτο, δηλαδή ο ανθρώπινος ψυχισμός και οι διεργασίες του, πολλώ μάλλον όταν αυτές είναι ασυνείδητες.
Έτσι, τα "Δοκίμια μεταψυχολογίας" επιχειρούν να θεμελιώσουν και να αποσαφηνίσουν σ` ένα γενικότερο θεωρητικό και αναστοχαστικό επίπεδο τις βασικές έννοιες πάνω στις οποίες στηρίζεται η έρευνα και η θεραπευτική πρακτική του πατέρα της ψυχανάλυσης, πράγμα που μαρτυρεί τη βαθιά φιλοσοφική του φύση. Τέτοιες έννοιες είναι η ενόρμηση, το ασυνείδητο, η απώθηση, το όνειρο υπό το πρίσμα των μεταψυχολογικών σχημάτων, το πένθος και η μελαγχολία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Όταν κορυφώνοντας την αυτοκριτική του [ο μελαγχολικός] παρουσιάζει τον εαυτό του ως μικροπρεπή, εγωιστή, άδικο, εξαρτημένο, κάποιον που το μόνο που έκανε είναι να κρύβει τις αδυναμίες της ύπαρξής του, ενδέχεται να έχει φτάσει, όσο γνωρίζουμε, πολύ κοντά στην αυτογνωσία, οπότε θα αναρωτηθούμε απλώς γιατί πρέπει να αρρωστήσει κανείς πρώτα για να μπορέσει να προσεγγίσει σε μιαν ανάλογη αλήθεια». (Sigmund Freud)

Sigmund Freud

Sigmund Freud (Συγγραφέας)

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης γεννήθηκε το 1856 στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας, από γονείς εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε ιατρική στη Βιέννη. Μαθητής του περίφημου Γάλλου νευρολόγου Σαρκό στη Σαλπερτιέρ (1885-86), επιστρέφει στη Βιέννη και αρχίζει να ασκεί το επάγγελμά του σε συνεργασία με τον Μπρόιερ (1895-1897), χρησιμοποιώντας την ύπνωση για τη διερεύνηση του ψυχικού κόσμου των ασθενών του. Η θεμελίωση της θεωρίας του για τις ψυχικές παθήσεις και την τεχνική της ψυχανάλυσης συναντά την εχθρότητα όλου του ιατρικού κατεστημένου. Ωστόσο η πελατεία του πληθαίνει καθημερινά και βρίσκει οπαδούς στη νεώτερη γενιά ιατρών. Το 1938, μετά την κατάληψη της Αυστρίας απ΄ τους ναζιστές, καταφεύγει στο Λονδίνο με την κόρη του Άννα. Υποφέρει από καρκίνο του λάρυγγα. Ενώ εργάζεται πάνω σε μια ψυχαναλυτική μελέτη για τον "Χίτλερ και το Ναζισμό", μια προσβολή τον ρίχνει καταγής και εκπνέει τη νύχτα της 23ης προς την 24η Σεπτεμβρίου 1939. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται: "Μελέτες για την υστερία", 1895, "Η ερμηνεία των ονείρων", 1900, "Μελέτη για τα όνειρα", 1901,"Ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής", 1901, "Τρία δοκίμια για τη θεωρία της σεξουαλικότητας", 1903, "Τοτέμ και ταμπού", 1913, "Εισαγωγή στην ψυχανάλυση", 1916, "Το εγώ και το εκείνο", 1923, "Νεύρωση και ψύχωση", 1924, "Αναστολές, συμπτώματα και άγχος", 1926, "Η αρρώστια του πολιτισμού", 1930, "Η γυναικεία σεξουαλικότητα", 1931, "Σχόλιο για τον αντισημιτισμό", 1938, "Ο Μωυσής και ο μονοθεϊσμός", 1939.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βασίλειος Πατσογιάννης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
142
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.223 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση