Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα - σταθμοί στην εξέλιξη του είδους
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα - σταθμοί στην εξέλιξη του είδους

Τζίνα Πολίτη

11.10€ -11% 9.88€

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται έξι δοκίμια της Τζίνα Πολίτη για το Iστορικό Mυθιστόρημα.
Τα τέσσερα πρώτα πρωτοπαρουσιάστηκαν στα αγγλικά σε αγγλόφωνα επιστημονικά περιοδικά και μεταφράστηκαν στα ελληνικά από τη συγγραφέα για τον παρόντα τόμο. Το πέμπτο παρουσιάστηκε στα αγγλικά σε συνέδριο του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του ΕΙΕ και πρωτοδημοσιεύτηκε σε μετάφραση της συγγραφέως στο περιοδικό Σύγχρονα Θέματα. Το έκτο αποτελεί πρωτοδημοσιευμένο μέρος ευρύτερης μελέτης για αφιερωματικό τόμο που θα εκδοθεί στη Γαλλία.
Στα δοκίμια αυτά η Τζίνα Πολίτη διερευνά τη δομή του κλασικού ιστορικού μυθιστορήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τον Ουώλτερ Σκοττ, και ορισμένων μεταλλάξεων που ο χρόνος επέφερε στο είδος αυτό. Επισημαίνοντας το αξιοπερίεργο γεγονός της `αναβίωσης` του ιστορικού μυθιστορήματος τα τριάντα τελευταία χρόνια και την εντυπωσιακή παραγωγή τέτοιων μυθιστορημάτων τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, η συγγραφέας μάς βοηθάει να συλλάβουμε τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές συνθήκες και καλλιτεχνικές συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκε το Iστορικό Mυθιστόρημα καθώς και την ιδεολογική του λειτουργία.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Τζίνα Πολίτη

Τζίνα Πολίτη (Συγγραφέας)

Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αμερική και στην Αγγλία. Πήρε το διδακτορικό δίπλωμα στην Αγγλική Φιλολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου και δίδαξε ως Fellow του Churchill College και Lecturer in English Literature. Ανάμεσα σ΄ άλλες δημοσιεύσεις το βιβλίο της "The novel and its presuppositions" χαιρετίστηκε από τους κριτικούς σαν σημαντική προσφορά στη θεωρία του μυθιστορήματος. Το 1998 τιμήθηκε με το "Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας" από τα Ιδρύματα Τεχνολογίας και Έρευνας. Στις εκδόσεις Άγρα κυκλοφόρησαν τα βιβλία της "Συνομιλώντας με τα κείμενα", 1996, "Στα όρια της γραφής", 1999 και "Η ανεξακρίβωτη σκηνή", 2001 και "Δοκίμια για το ιστορικό μυθιστόρημα", "Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών" (2006, Βραβείο Δοκιμίου - Λογοτεχνικά Βραβεία περιοδικού Διαβάζω 2007), καθώς και η μετάφραση του "Κορακιού" του E. A. Poe, 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
223
Διαστάσεις:
17x12
Βάρος:
0.243 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση